Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Loppistips Kända brottsfall Livet med katt

Jonna samlar på Disney-prylar: Pocahontas är min favorit

09 sep, 2024
author Birgitta Lindvall Wiik
Birgitta Lindvall Wiik
Foto: Petra Älvstrand
Disney-rummet i lägenheten i Luleå är Jonna Grundströms egen sagovärld.
Här saknas varken slott, prinsar, prinsessor eller elaka styvmödrar.
Pocahontas är min absoluta favorit och elaka drottningen från Snövit är min dyrgrip, berättar Jonna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 Disney-kvinnor att inspireras avBrand logo
Se också: 5 Disney-kvinnor att inspireras av

Mobilen på köksbänken vibrerar till och ringsignalen med Disneys intromelodi When you wish upon a star går igång.

Jonna Grundström stänger av mobilen och skrattar lite åt ringsignalen, som är ett självklart val i just detta hem. Lägenheten i Luleå har ett alldeles eget samlarrum för Disney-prylar och i Jonnas nacke sitter en Disney-logga som hon lät tatuera för några år sedan.

– Det är slottet från de gamla Disneyfilmernas intro. Ni vet den som tecknas upp med hjälp av ett trollspö, säger Jonna och lyfter undan håret som döljer konstverket i bläck.

Jonna Grundström samlar på Disney-föremål Foto: Petra Älvstrand

Musiken en stor anledning

Hon växte upp med Lejonkungen, Aladdin, Skönheten och odjuret, Ringaren i Notre Dame och Pocahontas och det är just barndomens Disneyfilmer, och de som är ännu äldre, som är Jonnas favoriter.

Annons

– De är grymma och ganska hemska men har alltid ett lyckligt slut. Pocahontas har alltid varit min stora favorit, men som liten råkade jag spela över filmens början och trots att jag sett Pocahontas många gånger insåg jag, när jag såg filmen i vuxen ålder, att jag ju missat en hel del av berättelsen, skrattar Jonna.

Pocahontas är Jonnas absoluta favorit. Foto: Petra Älvstrand


Hon och Marcus går inte så ofta på bio, men när de nyligen såg 50-talsklassikern Törnrosa på bio blev Jonna helt tagen.
– Den var jättefin, jag blev alldeles tårögd av hur vackert animerad den är, och av musiken. Just musiken är en stor anledning till att Disneyfilmerna betyder så mycket för mig.

Det finns inte så många Disneysamlare i Sverige


Jonna kan många av filmernas scener och repliker utantill och självklart har hon en favoritreplik. Det är från Pocahontas-filmen när John Smith sitter fånge och säger:
– ”Jag dör hellre i morgon än lever 100 år utan att få träffa dig”. Det är så himla fint!

Annons
”Musiken är en stor anledning till att Disney-filmerna betyder så mycket för mig” säger Jonna. Foto: Petra Älvstrand

Unika samlarobjekt och original-kartonger

Det var i gymnasiet som Jonna kände sig nostalgisk och började köpa på sig VHS-band med barndomens filmer. Men det var inte förrän hon träffat sin sambo Marcus Lindmark som det riktigt stora intresset för Disney tog fart.

– Jag var 19 och Marcus pluggade på universitetet när jag flyttade in i hans studentlägenhet. En av de första jularna fick jag en jättefin Disney-figur av honom i julklapp, och det var startskottet, säger Jonna och visar upp en figurin som föreställer Skönheten som i sin gula klänning går nedför en trappa till Odjuret.

Mössen från <span data-lab-italic="italic" class="italic m-italic">Askungen</span> i en liten kopp. Foto: Petra Älvstrand


Skulpturen är tillverkad av Jim Shore och är numera ett av många samlarobjekt av konstnären som återfinns i Jonnas hyllor.
– Jag blev så glad över figurinen. Den var otroligt fin och när jag började googla hittade jag hur många fina saker som helst från Disneys värld. Det var så det började.

Annons
I Jonnas nacke sitter en logga som hon lät tatuera för några år sedan. ”Det är slottet från de gamla Disney-
filmernas intro”. Foto: Petra Älvstrand


I Jonnas samlarrum finns så många blickfång att betraktaren hela tiden upptäcker något nytt att se på. En stor vägghylla fyller hela rummets långsida. Varje hyllplan har ett tema. Här finns Dumbo, Askungen, Törnrosa och alla andra figurer de flesta känner igen.

I ett hörn har Jonna staplat dockor i sina originalkartonger som aldrig ens öppnats.
– Det här är elaka drottningen från Snövit. Den kostade 3 500 och är min dyraste samlarpryl, säger Jonna och berättar att hennes samling troligen är värd runt en kvarts miljon och flera av samlardockorna har varit mycket svåra att få tag i. De tillverkas i en begränsad upplaga och släpps väldigt sällan.

Under gymnasietiden började Jonna köpa VHS-band med klassiska filmer från barndomen. Nu har Disney-samlingen växt och inkluderar många unika samlarobjekt. Foto: Petra Älvstrand

Kontakt med andra samlare via instagram

– Jag håller koll på sådant via Disneys instakonto. Annars letar jag efter saker via olika säljsajter. Via mitt instagramkonto har jag kommit i kontakt med andra samlare som jag också köpt några grejer av. Det finns inte så många Disneysamlare i Sverige, men jag har kontakt med flera i England och USA.

Annons
Lägenheten i Luleå har ett alldeles eget samlarrum för Disneyprylar. Petra Älvstrand

I samband med julhandeln släpper Disneykoncernen varje år tio ornament med motiv från filmerna. Senast köpte Jonna en speldosa från Djungelboken, ett ornament från Hercules, ett annat från Dumbo, ett fjärde från Robin Hood och ett som föreställer Esmeralda från Ringaren i Notre Dame samt en med en pumpa och de små mössen ur filmen Askungen.

Många samlarobjekt med välbekanta figurer ryms på hyllorna. Foto: Petra Älvstrand

Jonna sätter sig på Aladdins flygande matta, som pryder samlarrummets golv, och rättar till Mimmi Pigg-diademet hon bär i håret. Det är inte ofta Disney-sakerna används, de är mest till för att tittas på. Marcus syskonbarn fascineras över alla figurer men vet att det är se men inte röra som gäller. De vackra sakerna är samlarobjekt – inte leksaker.

Annons

De är grymma och ganska hemska men har alltid ett lyckligt slut

Av alla små ryggsäckar och väskor som pryder dörren har Jonna använt en liten rosa väska vid ett par tillfällen, i övrigt är även väskorna enbart prydnader.

Foto: Petra Älvstrand

Det här är Jonna

Namn: Jonna Grundström, 29, laborant.

Familj: Sambon Marcus Lindmark, 34, jobbar på Postnord logistik.

Bor: I lägenhet i Luleå.

Aktuell som: Disneysamlare.

Jonnas instagram: @disney.north

Tre favoritkaraktärer: Quasimodo ur Ringaren i Notre Dame, Ray i Prinsessan och grodan och Dumbo.

Fem favoritfilmer: Pocahontas, Ringaren i Notre Dame, Skönheten och odjuret, Askungen, Lejonkungen.

Drömresan är att besöka Disneyworld eller Disneyland

För en tid sedan var Jonna nästan beredd att ge upp alla sina Disneyälsklingar, men Marcus hann stoppa henne i tid.

– Vi bodde i en ersättningslägenhet medan vår hyresrätt renoverades. Jag trivdes inte alls i den tillfälliga bostaden och bestämde mig nästan för att sälja alla grejerna för att få ihop pengar till en kontantinsats. Men Marcus sa att jag var galen och satte som tur var stopp för det.

När det är dags för Marcus och Jonna att kura i filmsoffan väljer paret självklart varsin Disneymugg ur samlingen. Foto: Petra Älvstrand


Även om Marcus inte fullt ut delar Jonnas stora vurm för Disney så är han glad att hon har en hobby och vet alltid vad han ska köpa i julklapp och födelsedagspresent. När det är dags för paret att kura ihop i soffan för att se en film väljer båda självklart varsin Disney-mugg ur samlingen.
Och var Jonnas drömresa skulle gå råder det ingen tvekan om.
– Det vore fantastiskt att besöka Disneyland i Paris eller Disneyworld i USA. En vacker dag ska jag åka dit!

Annons
Annons