Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Loppistips Kända brottsfall Livet med katt

Emma, 35, har ett legorum hemma: ”Barnen tycker att det är töntigt”

30 aug, 2024
author Malin Ny
Malin Ny
Emma Farm hemma i sitt legorum. I förgrunden flera stora legobyggen.
Foto: Evelina Ytterbom
Emma Farm är småbarnsförälder och älskar att bygga med lego.
I villan hemma i Sundsvall har hon bland annat byggt sin familj, sin arbetsplats och Harry Potter-skolan Hogwarts.
Hon har dessutom ett eget rum som är helt dedikerat till sin hobby, och 2020 tävlade hon i TV4-programmet Lego masters Sverige.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 10 väskor du kan virka självBrand logo
Se också: 10 väskor du kan virka själv

Som barn älskade Emma Farm att leka med lego. Eftersom hon var yngst i familjen fanns det alltid lego hemma som hennes större syskon lekte med, och snabbt blev legot en av hennes favoritleksaker.

– Jag älskade att bygga brandstationer, sjukhus, och tågstationer och inspirerades mycket av det jag hade omkring mig, berättar hon.

Började bygga med lego igen som vuxen

När hon blev tonåring pausades det stora intresset, och legot fick åka upp på vinden. Men tio år senare, när hon var 24 år, tog hon upp byggandet på allvar igen. Genom åren har det blivit en hel del projekt, och hennes specialitet är stora och komplicerade byggen.

– Många som bygger lego gillar att bygga helt ur fantasin eller efter ritning. Men jag har alltid gillat att bygga saker som det finns en verklig förlaga till, berättar hon.

En vuxen kvinna bygger med lego.
Emma har precis avslutat alla stora projekt och ämnar nu bygga mindre grejer.Foto: Evelina Ytterbom

Ett av hennes större byggen är en avbild av ett höghus i Flemingsberg där hon tidigare har bott. Hela 40 000 bitar gick åt till det. Hon har även byggt sin gamla arbetsplats Kubal, ett svenskt aluminiumsmältverk i Sundsvall. Dessutom har hon byggt Hogwarts, en skola för magi och trollkonster som går att läsa om i böckerna om Harry Potter.

Annons

Mycket research bakom varje legobygge

Emma berättar att de stora byggena kan ta flera år att tillverka, och att det ligger mycket jobb och planering bakom.

– Det är så mycket mer än att bara sätta fast bitar på varandra. Jag planerar, gör research och räknar på längd och bredd så att dimensionerna blir rätt. Utmaningen är att försöka efterlikna den verkliga förlagan och att hitta vad som är karaktäristiskt i den, säger hon.

Emma Farm

Ålder: 35 år.

Bor: I Sundsvall.

Familj: Man och två barn.

Yrke: Lokförare.

Instagram: Emmafarmbricks.

När Emma Farm bygger med lego sitter hon gärna i sitt så kallade legorum, ett rum som är helt dedikerat sin favoritsyssla. Här har Emma noggrant sorterat upp alla legobitar i ett stort antal lådor som är sorterat efter färg.

Det är tillfredsställelse att skapa någonting och att få aha-känslan

Emma, som beskriver sig som en person som älskar att ha ordning och reda, vill lätt och snabbt kunna hitta det hon letar efter. Mitt i rummet har hon ett stort arbetsbord där det senaste byggprojektet står. Just nu bygger hon på en miniatyr av en stadsgata.

– När jag bygger brukar jag ofta lyssna på musik och det är skönt när man har ett flow i själva byggandet. Ofta blir det så att man inte är riktigt nöjd, att man behöver byta ut någon bit eller bygga på ett annat sätt. Men det är tillfredsställelse att skapa någonting och att få den här aha-känslan, att “där satt den!” när man får till en detalj i bygget, säger hon.

En vuxen kvinna bygger Harry Potter-skolan Hogwarts i lego.
Emma med sitt Hogwarts-bygge. Hogwarts är skolan i Harry Potter-böckerna och filmerna.Foto: Evelina Ytterbom

Emmas familjemedlemmar delar inte hennes legointresse, även om de också kan bygga då och då. Hennes barn, som är 8 och 10 år gamla, är snarare lite blasé när det gället lego.

Annons

– De är så vana vid att det står något gigantiskt bygge i vardagsrummet, som när jag byggde Kubal och det täckte hela vardagsrumsgolvet. De har inte fattat storheten i det än utan tycker att det är lite töntigt, säger hon.

Har fått nya vänner genom lego-intresset

Att sitta själv och bygga med lego är dock inte det bästa med hobbyn, enligt Emma. Det hon gillar mest är gemenskapen hon har med andra vuxna legobyggare i den förening hon är medlem i, den ideella föreningen Swebrick.

Jag tycker att det är roligare att vara nördig tillsammans med andra

Under årens lopp har hon blivit nära vän med flera av de andra legobyggarna och de träffas då och då under året för att bygga tillsammans och ställa ut olika byggen på utställningar för allmänheten.

– Att bara sitta själv på kammaren och bygga skulle jag tröttna på snabbt. Jag tycker att det är roligare att interagera med folk och vara nördig tillsammans med andra, säger hon.

En stad byggd i lego.
Emma inspireras av hus från olika tidsepoker.Foto: Evelina Ytterbom

Hon berättar att föreningen har 18-årsgräns och att allt är på vuxnas villkor, även om barn inte är helt bannlysta. De flesta är runt 40 år och uppåt och i Sundsvall är de sju, åtta stycken som brukar mötas upp och umgås med lego som tema.

– Det är ju väldigt roligt att vara så otroligt kunnig på ett ämne som är väldigt nischat och egentligen helt intetsägande. Man känner sig inte som en utomjording när man kan rabbla massa serienummer på legobitar utan bara väldigt välkommen, säger hon.

Var med i TV4-tävlingen Lego masters Sverige

På grund av sitt stora intresse fick hon även en förfrågan om att vara med i TV4-programmet Lego masters Sverige år 2020. I programmet tävlar man i att bygga lego, och hon ställde upp i tv-programmet tillsammans med sin byggpartner och lyckades komma ända till final. En rolig erfarenhet i efterhand men som samtidigt extremt stressig.

Annons

– I vanliga fall lägger jag två år på ett projekt men då skulle vi bygga på 16 timmar. Under de fem inspelningsveckorna tänkte jag att “jag har aldrig byggt så här dåligt”. Det var extremt jobbigt att hela tiden känna att man inte kunde leverera det man brukar eller på den nivån, även om det gick bra och jag var med i alla avsnitten, säger hon.

Mauri Hermundsson, Eva Svartkrut och Emma Farm i TV4-programmet Lego masters Sverige 2020.
Programledaren Mauri Hermundsson med deltagarna Eva Svartkrut och Emma Farm i TV4-programmet Lego masters Sverige 2020.Foto: TV4

Just nu har Emma Farm precis avslutat flera stora projekt, men vill i framtiden utmana sig själv att bygga mindre. Hon är trött på att kånka lådor med lego och all logistik som krävs när hon ska ställa ut sina enorma byggen.

– Jag är bra på att bygga stora saker och gillar den maffiga känslan med stora byggen, men i framtiden vill jag hålla en mer hanterbar storlek på saker. Min utmaning blir att försöka bygga smått men med samma finess, säger Emma Farm.

Kända legobegrepp

AFOL = förkortning för adult fans of lego.

Dark age = tiden mellan när man slutar med lego till det att man återupptar intresset igen.

Swebrick = En svensk, ideell förening och mötesplats för vuxna legoentusiaster.

Annons