Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Experten: Här är det vanligaste misstaget du gör när du ska tillaga kyckling

03 jan, 2025
author Victoria Morand
Victoria Morand
Marie-Louise Danielsson-Tham
Foto: Nyhetsmorgon/TV4
Visst är det enkelt att slänga ihop en kycklingrätt? En snabb hackning här, lite kryddor där, och sen in i ugnen. Men det finns en del fallgropar på vägen dit.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Mer för mindre – Hel kyckling i ugnBrand logo
Se också: Mer för mindre – Hel kyckling i ugn

Kyckling är en av våra mest använda råvaror och det är inte så konstigt varför. Råvaran är nämligen perfekt för allt från vardagsmiddagar till festligare tillfällen.

Men trots att många av oss känner oss säkra i köket, finns det ett vanligt misstag som kan ställa till det, inte bara gällande smaken, utan också när det kommer till vår egen säkerhet.

Vanligaste misstaget vid hantering av kyckling

År 2024 så publicerade den danska statsministern Mette Fredriksen en hjärtlig bild på sig själv när hon förberedde just kyckling.

En oskyldig bild som skapade ramaskri på sociala medier då statsministern gjorde det förbjudna – hon skar rå kyckling och lök på en och samma träskärbräda.

Professorn i livsmedelshygien, Marie-Louise Danielsson-Tham, har tidigare kommenterat incidenten i TV4:s Nyhetsmorgon och uppmanade alla där ute att inte göra samma misstag.

Annons
Marie-Louise Danielsson Tham nyhetsmorgon
Marie-Louise Danielsson-Tham kommenterar händelsen. Foto: TV4

– Aj, aj, aj – det kan bli så fel, sa hon i Nyhetsmorgon.

Hon betonade riskerna med att använda träskärbrädor för rå kyckling, då sprickor i träet kan hysa farliga bakterier som campylobacter och ehec. Dessa bakterier kan överföras till andra livsmedel och orsaka allvarliga sjukdomar.

Marie-Louise rekommenderade istället att använda plastskärbrädor, som tål maskindisk i höga temperaturer och därmed minskar risken för bakteriespridning.

Marie-Louise Danielsson Tham nyhetsmorgon
Marie-Louise visar upp det korrekta sättet. Foto: TV4

Så hanterar du kyckling på ett säkert sätt

Förutom att använda skärbräda i plast gav Marie-Louise ytterligare några tips.
1. Hon påpekade att även om plastskärbrädor kan få små skåror från kniven, så dör bakterierna i dessa skåror när skärbrädan diskas i diskmaskin vid 60 grader under minst 30 minuter.

Annons

2. För att förbättra hygienen i köket är nästa steg att ha separata skärbrädor till alla ens råvaror såsom kött, fisk och grönsaker.

3. Byt ut din skärbräda två till tre gånger per år för att upprätthålla god kökshygien.

Så nästa gång du förbereder kyckling, ta dig en extra stund, till skillnad från den danska statsministern, och tänk över hur du hanterar dina köksredskap.

Annons