Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Så ofta bör du städa kylskåpet egentligen – snuskiga detaljen du nästan alltid glömmer

07 apr, 2025
author Jenny Toresson
Jenny Toresson
städa kylskåp
Foto: Shutterstock/TT
En smutsig och illaluktande kyl är inte roligt. Så här ofta bör du städa din kyl – och glöm inte detaljen som är en riktig bakteriehärd.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 7 matvaror du inte bör förvara i kylenBrand logo
Se också: 7 matvaror du inte bör förvara i kylen

Matlådor som stått för länge, intorkade fläckar och en unken lukt? Då är det verkligen på tiden att städa kylskåpet. För att undvika att komma hit finns några saker att tänka på.

Städexperten Marie-Louise Danielsson Tham menar att köket är en av de snuskigaste platserna i ditt hem, säger hon till Leva&Bo. Här finns många bakterier, samtidigt som vi mitt i bland dem tillagar vår mat.

Hon varnar särklit för skärbrädor i trä, framför allt om skurit rått kött eller kyckling på den.

– Campylobacter och EHEC är två farliga bakterier som kan finnas på rå kyckling eller rått kött och gärna klamrar sig fast på skärbrädan. Det räcker med ett fåtal av dem för att bli sjuk. Använd plastskärbräden som går att diska i hett vatten med diskmedel, och tål att köras i diskmaskin.

Så ofta bör du städa kylskåpet

Kylskåpet kan också lätt bli en bakteriehärd. Marie-Louise rekommenderar att en snabbrengöring en gång i månaden, och en storstädning i kvartalet. Storstädning kan krävas tidigare om det börjar lukta illa.

Vid en snabbrengöring kan du rensa ut gamla matvaror och torka av hyllplanen från synliga fläckar och kladd. När det gäller en storstädning ska allt ut. Diska lådor och hyllplan för hand i diskhon, gnugga bort svårare fläckar med bikarbonat och ättika och rengör den viktiga detaljen: avfrostningshålet.

"Igentäppt av en geléartad massa"

Avfrostningshålet är ett litet hål som sitter nertill i kylen. Det behövs för att leda överflödigt vatten till en avrinningsskål som oftast sitter på baksidan av kylskåpet. Om det blir igentäppt kan det till exempel bildas större mängder vatten i din kyl.

Annons

Det lilla avfrostningshålet kan vara lätt att glömma, men något som är väldigt viktigt att rengöra.

– Kylskåpets avfrostningshål kan vara igentäppt av en geléartad massa. Det är köldälskande bakterier och deras avföring som finns där. Luktar gammalt kylskåp!, säger Marie-Louise Danielsson Tham.

avfrostningshål
Avfrostningshålet sitter strax över grönsakslådan. Foto: allas.se

Rengör med ljummet vatten och diskmedel så långt ner du kommer, ta sedan hjälp av en piprensare eller tops för att komma åt ännu mer. Om du har mögel i kylskåpet kan man använda ättiksyra.

Det kan vara lite pilligt att rengöra, med det är så viktigt. Både för kylskåpets funktion, men också för att hålla det fräscht!

Annons