Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Du har förmodligen gjort fel med matlådan hela livet: Grogrund för bakterier

03 feb, 2025
Foto: TikTok/@madamesweat, Shutterstock/TT
Brukar du låta dina matrester stå på köksbänken och svalna innan du ställer in dem i kylskåpet? Då har du hanterat livsmedel fel i hela ditt liv. Det menar i alla fall en kvinna som titulerar sig som expert i livsmedelshygien.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så får du din omogna avokado att mjukna – på tio minuterBrand logo
Se också: Så får du din omogna avokado att mjukna – på tio minuter

Vid en snabb handuppräckning i din närmsta umgängeskrets blir det troligtvis väldigt tydligt att de allra flesta låter varma nylagade maträtter svalna innan de ställs in i kylskåpet. Inte så konstigt! Det anses vara generell praxis i samhället.

Kanske gör du det för att du vill undvika kondens, som bidrar till att maten känns vattning vid nästa uppvärmning? Kanske för att du alltid har gjort så? Eller för att din mamma lärde dig att det kan vara hälsoskadligt att ställa in varm mat i kylen, eftersom det blir en härlig grogrund för bakterier?

Faktum är att det finns en del belägg för att det är precis tvärtom!

Experten: Du kan ställa varm mat direkt i kylskåpet

En kvinna vid namn Madame Sweat tog till den populära sociala medie-plattformen TikTok för att upplysa sina läsare om detta felaktiga beteende som samhället prenumererat på alldeles för länge.

– Att ställa in varm mat i kylskåpet kan orsaka en bakteriehärd. Sant eller falskt?, så inleder kvinnan ett videoklipp som hon publicerat på kontot.

Kvinnan titulerar sig själv som hygienexpert – för både kropp och hushåll – och publicerar regelbundet tips kring hälsa och livsmedelshantering under användarnamnet @madamesweat.

Hon avslöjar att hon själv fått lära sig att varm mat i kylskåpet är ett ”big no no”, men att det faktiskt är en myt.

– Min svärmor sa alltid ”Låt maten stå framme, så den får svalna innan du ställer in den i kylen. Annars kommer den att odla bakterier”. Men gissa vad? Hon hade fel! Det händer inte särskilt ofta, men i det här fallet var det så, säger hon i klippet.

Annons

Därför bör du inte vänta innan du ställer in dina matrester i kylen

Hon förklarar vidare att det faktiskt är bättre att ställa in maten i kylen så snabbt som möjligt. Ju snabbare desto bättre. Detta då snabb avkylning hjälper till att hålla bakterier borta.

Det är dock viktigt att du placerar maten i en låg behållare, då en hög behållare förlänger nedkylningsprocessen och således kan ge utrymme för att bakterier odlas.

Madame Sweat avslutar sitt videoinlägg med att summer att det är ”utomordentligt säkert” att ställa in varm mat direkt i kylskåpet. Och att det, tvärtemot generell praxis, faktiskt kan medföra hälsorisker att låta maten stå framme på köksbänken.

– Om du låter den stå och svalna i mer än två timmar kan du lika gärna slänga den i soporna, säger hon.

Svenska Livsmedelsverket: Viktigt med snabb avkylning

Hur står sig Madame Sweats råd mot Svenska Livsmedelsverket? Jo, instansen bekräftar faktiskt det hon säger om vikten av snabb avkylning. De bedyrar även fördelarna med en mindre behållare.

Livsmedelsverkets råd är däremot lite mer nyanserade, då de även poängterar risken att kylda råvaror i kylskåpet kan ta skada av att ”värmas upp ” i närhet av matlådor som innehåller varm mat. De rekommenderar att man genomför en påskyndad avkylning utanför kylskåpet.

Huruvida det går lika bra att placera varma matlådor i kylskåpet med ordentligt avstånd från kylda råvaror framgår inte.

Annons