Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Hur länge håller kokt ägg i kylen? Här är överraskande svaret

08 feb, 2025
Foto: Shutterstock/TT
Det är något av ett lifehack att ha kokta ägg i kylskåpet för proteinrika mellanmål eller frukostar på språng.
Men hur vet du om äggen är okej att äta, efter att du förvarat dem i kylskåpet några dagar efter tillagning?
Vi har svaret här!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så här pocherar du äggBrand logo
Se också: Så här pocherar du ägg

Ägg är en av våra mest pålitliga och mångsidiga råvaror när det kommer till matlagning och bakning i alla möjliga former. Detta livsmedel har varit en del av det svenska köket redan sedan innan den industriella revolutionen. Ja, faktiskt långt innan dess. Avel av ägg från hönsfåglar dateras tillbaka till så långt som till 1500-talet.

De allra flesta har nog koll på att ägget är en bra källa till protein och att det är en symbol för det kristna påskfirandet. Men låt oss utforska lite saker vi inte vet om ägg. Som exempelvis dess hållbarhet – både som kokt och okokt!

Hur länge håller kokta ägg i kylskåpet?

Den som söker sig till information på nätet om hur länge ett kokt ägg håller i kylskåpet, kommer få lite olika svar. De allra flesta trovärdiga källor återger dock likvärdiga råd; ”ungefär en vecka” eller ”5-7 dagar”.

Dessa råd avser dock ett hårdkokt ägg, med skalet intakt eller alternativt förvarad i en väl försluten behållare.

Så förlänger du hållbarheten på ett ”okokt” ägg

Okokta. Då kan de nämligen hålla flera veckor efter det att bäst före-datumet har passerat. Så mycket som upp till 2-3 månader.

Enligt Livsmedelsverket finns det en enkelt förklaring till varför man förlänger ägget hållbarhet genom att förvara det kallt. Märkningen av hållbarhetstiden på äggen avser nämligen lagring i rumstemperatur.

Om ägg förvarars i kylen kan deras hållbarhet förlängas med drygt 2-3 månader. Foto: Shutterstock/TT

Livsmedelsverket vidhåller rekommendationen att konsumenten bör använda sunt förnuft för att avgöra om ett livsmedel är ätbart eller ej.

Annons

Instansen menar också på att när det kommer till ägg, så skvallrar både lukt och smak ganska uppenbart om huruvida ett ägget är dåligt och bör kasseras. Ett skämt ägg går inte att ta miste på!

Enkla knepet: Så vet du om ägget är kokt eller rått

Om du förvarar både råa och kokta ägg i kylskåpet, hur vet du då vilket som är vilket om du inte märkt upp dem? Det finns ett enkelt knep att särskilja kokta och råa ägg från varandra, utan att behöva knäcka dem; snurrtestet!

Så går snurrtestet till: Snurra ägget på ett plant underlag. Om ägget snurrar ”jämt” är det kokt, och om det snurrar ”ojämnt” är det rått. Testa nästa gång!

Annons