Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Hur länge håller pasta i kylen? Då kan det bli en hälsorisk

30 jan, 2025
author Victoria Morand
Victoria Morand
Se upp för pasta som förvarats för länge i kylen. Här får du svar på hur du bäst förvarar den!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Här är maten som gör att du sover bättreBrand logo
Se också: Här är maten som gör att du sover bättre

Det är långt från ovanligt att man låter maten stå framme efter en avslutad middag. I vissa fall ska man dock se upp för att låta den vara framme för länge.

Som pasta. Trots att den kokats kan den ändå innehålla bakterier som i värsta fall kan bilda giftiga ämnen.

Så hur länge kan du egentligen ha pastan i kylen innan det är dags att säga farväl? Och när är det rent av riskabelt att ta en tugga?

Hur länge håller kokt pasta i kylen?

Kokt pasta kan förvaras i kylskåpet i ungefär 3–5 dagar. För att maximera hållbarheten bör pastan placeras i en lufttät behållare och kylas ned inom två timmar efter tillagning.

Om kokt pasta lämnas framme i rumstemperatur under en längre tid kan bakterien Bacillus cereus föröka sig.

Denna bakterie överlever kokning och kan producera toxiner som inte försvinner vid uppvärmning. Intag av kontaminerad pasta kan leda till matförgiftning med symtom som kräkningar och diarré.

För att avgöra om pastan är säker att äta så är det viktigt att kontrollera följande:

– Lukten. En sur eller ovanlig lukt kan indikera att pastan har blivit dålig och bör slängas direkt.

– Utseende. Missfärgning eller mögel är väldigt tydliga tecken på att pastan bör kastas.

– Konsistens. Om pastan känns slemmig eller klibbig är det bäst att inte äta den.

Så förvarar du pasta på bästa sätt

För att minimera risken för matförgiftning bör du följa vissa riktlinjer:

1. Använd dig av en mindre lufttät behållare vid förvaring av den kokt pasta. Detta för att förhindra kontaminering och uttorkning.

Annons

2. Se till att kylskåpet håller en temperatur på +4–5 grader Celsius för optimal förvaring.

3. Kyl ner pastan så snabbt som möjligt. Detta kan göras i antingen ett kallt vattenbad, utomhus eller genom att helt enkelt vänta i högst 2h tills pastan kylts ner.

Genom att följa dessa råd kan du njuta av din pasta utan oro!

Källa: Coop

Annons