Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Hur länge håller ketchup? Så förvarar du flaskan på absolut bästa sätt

08 jan, 2025
author Victoria Morand
Victoria Morand
Ketchupflaska
Foto: TT
Ketchup är en älskad klassiker, men förvarar du den verkligen rätt? Vi går igenom allt du behöver veta för att bevara både smak och kvalitet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Klara Doktorow: Familjerecept på 15 minuterBrand logo
Klara Doktorow: Familjerecept på 15 minuter

Har du någonsin undrat över hur man ska förvara ketchup på bästa sätt för att bevara både dess smak och kvalitet?

Även om ketchup innehåller konserveringsmedel och har lång hållbarhet, finns det några grundläggande riktlinjer som kan göra att du får ut det mesta av såsen.

Så länge håller en ketchupflaska

I regel har en ketchupflaska ett bäst-före-datum på upp till ett år.

Anledningen är att ketchup innehåll ättika som är väldigt surt och har ett lågt ph-värde. På det innehåller den salt och socker vilket gör att bakterier inte trivs.

Innan du har öppnat flaskan bör du förvara den i rumstemperatur, exempelvis i ditt skafferi där det är svalt och inget ljus kommer till.

ketchup
Foto: Shutterstock/TT

Är din ketchupflaska öppnad ändras dock förutsättningarna direkt.

När luft kommer i kontakt med ketchupen kan smaken och hållbarheten försämras snabbare. Därför är det bäst att förvara öppnad ketchup i kylskåp. Den låga temperaturen gör att bakterietillväxten bromsas, och smaken hålls fräschare under längre tid.

– I praktiken kan man ha en öppnad eller oöppnad ketchupflaska i kylskåpet i flera år, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, till godare.se.

Annons

Det ska du se upp med när ketchupen gått ut

I många fall låter vi även ketchupen stå framme längre än vad den bör – vid middagar eller fester exempelvis, för att sedan åka in i kylen igen.

De ständiga temperaturväxlingarna kan leda till att produkten försämras snabbare och kan även påverka smaken negativt.

En annan miss många gör är att överskatta ketchupens hållbarhet. Absolut, ketchup håller länge, men den tappar både smak och konsistens efter bäst-före-datumet.

Även om ketchupen inte är skadlig för dig efter bäst-före-datumet så är det viktigt att hålla koll på att det inte bildats mögel.
– Anledningen till du ska förvara en öppnad ketchupflaska i kylskåpet är för att förhindra att mögelsvamp tar över och börjar växa eftersom de trivs i det låga ph-värde ketchup har, säger Marie-Louise Danielsson Tham till godare.se.

Annons