Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Så ofta måste du rengöra köksfläkten – kan vara direkt farligt om du inte tar hand om den

17 mar, 2025
Foto: Shutterstock/TT
Har du en dödsfälla i ditt kök utan att veta om det?
Ta en kik på köksfläkten där hemma och se om filtret är ingrott med fett.
Då bör du kavla upp ärmarna och göra rent det direkt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Köksfläkten, och framför allt filtret på undersidan, är ett område som ofta försummas i städsammanhang. Troligtvis eftersom de flesta moderna fläktars design döljer filtret, så man är helt ovetandes om den exponentiella uppbyggnaden av fett.

Vet du med dig att det var längesedan du gjorde rent din fläkt där hemma? Läs vidare och du kommer vilja göra rent den så snart du får chansen!

Expertens uppmaning: Kan bli en dödsfälla

Köksfläktens funktion, att suga upp matos som innehåller fett från matlagningen, innebär per definition att en stor mängd fett fastnar i filtret. Lagas mer mat, lagras mer fett. Enkel matematik!

Det fettingrodda filtret är som sagt enkelt att glömma bort vid städning. ”Out of sight, out of mind” som man brukar säga på engelska.

Men det finns stora faror förknippade med missa denna rengöring. Inte minst den överhängande brandrisken

– Fett i kombination med värme är självklart en risk. Spisen är [dessutom] den vanligaste brandstartaren i bostäder och en brand som uppstår på spisen kan snabbt spridas upp i ventilationen och till andra delar av huset om fläkten inte är ordentligt rengjord, säger Anticimex brandskyddsexpert Johannes Eklund i en artikel på företagets hemsida.

Smutsigt och fettingrott köksfläktsfilter som behöver en rejäl rengöring. Foto: Shutterstock/TT

Smutsiga köksfläkten är godis för skadedjur

Förutom att fläktens uppsugningsförmåga försämras när filtret fått sig en skrud av fett, så kan det också locka till sig skadedjur. Närmare bestämt den lilla skalbaggen vid namn fläskänger.

Annons

Precis som namnet antyder, tycker den här lilla insekten om att kalasa på rester av kött, även ost, torkad fisk och det härskna fettet som ansamlas i en icke rengjord fläkt.

De återfinns i naturen, där de fyller en funktion som ”renhållningsarbetare” eftersom de äter döda smådjur och resterna i gamla fågelbon.

– Fläskängern är en tillgång utomhus eftersom de håller rent i naturen, men vi vill inte få in dem i våra hem. De förökar sig snabbt och kan vara svåra att bli av med om de får husera ostört i köksfläkten, säger Anticimex skadedjursexpert Håkan Kjellberg i samma artikel.

Fläskängern ären cirka 7-9 millimeter stor skalbagge. Den karaktäriseras av sin mörka färg och det ljusa tvärbandet med små svarta fläckar. Foto: Mikael Gustafsson/N/TT

Så ofta bör köksfläkten rengöras – egentligen

Hur ofta bör man rengöra filtret då? Anticimex rekommenderar en gång i månaden, minst. Mer ofta om det behövs.

Inför som rutin att känna på filtret regelbundet, för att få en känsla av hur snabbt just din fläkt lagrar fett från matos. Detta beror förstås på vilken modell köksfläkt du har och hur ofta du lagar mat.

Du vet att det var för längesedan filtret fick sig en ordentlig rengöring, om du märker att det börjar lukta härsket fett från fläkten eller att textilier i din bostad börjar lukta matos.

Rengör köksfläktens filter på bästa sätt

Köksfläktens fettfilter är oftast avtagbart, vilket innebär att det enkelt går att rengöra i diskhon eller diskmaskinen. Börja med att spola av filtret med vatten och fettlösande rengöringsmedel.

Annons

Lägg därefter filtret i blöt i 30 minuter eller, om ditt fettfilter tål det, så kan du också köra det i diskmaskinen. Låt lufttorka ordentligt innan du monterar tillbaka det i fläkten.

Kolfilterfläktar har två filter; ett fettfilter och, som namnet antyder, ett kolfilter. Detta bör också rengöras med jämna mellanrum och kräver inte lika stor insats. Det görs enkelt med hjälp av en fuktad trasa eller tvättsvamp.

Annons