Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Lägg russin i din champagne – galna knepet som faktiskt fungerar enligt experten

01 mar, 2025
Foto: Shutterstock/TT
Den som festat till det med ett glas lyxig champagne vet att bubblorna försvinner snabbt. Men visste du att du kan få tillbaka ”bubblet” med det hemliga sommeliertricket, känt som ”russinmetoden”?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Skillnaden mellan champagne, cava och proseccoBrand logo
Se också: Skillnaden mellan champagne, cava och prosecco

Så fort du öppnar en flaska champagne börjar bubblorna försvinna. Det stämmer att champagne har kortare livslängd än andra vin. Men du behöver inte stressa eller hälla i dig den festliga drycken för det!

Det går nämligen att få tillbaka ”bubblet” på ett väldigt enkelt sätt. När du först hör talas om det knepet kommer du dock förmodligen rynka på näsan.

Vad är russinmetoden? Så går den till!

”Okej, jag släpper bara ner ett litet russin här”, säger den fiktiva karaktären Twyla Sands i ett avsnitt av Netflix-serien Schitt's Creek där hon serverar champagne. Hon förklarar sedan att det ”aktiverar bubblorna” – och hon har inte helt fel!

Russinmetoden är nämligen en väl bevarad hemlighet bland utbildade sommelierer för att återuppliva champagne som förlorar bubbel.

Metoden möts, föga förvånande, med en del skepticism för att... ja, det låter ju rätt märkligt. Men det fungerar faktiskt!

Så gör du:

Kocken Björn Bergström skriver i ett inlägg på sajten Kockhuset om hur du går tillväga om du vill testa knepet hemma.

  1. När bubblorna börjar försvinna från champagnen, så lägger du ner ett eller två russin i flaskan.
  2. Vänta någon minut och häll sedan upp i glas.
  3. Ta-da!

Vetenskapen bakom bubblet

Men varför fungerar metoden med ett russin i champagnen egentligen? Björn förklarar vidare att det handlar om koldioxid.

Det är ju som bekant koldioxid som skapar bubblorna i drycken, som vi säger är kolsyrad. När den förslutna flaskan poppas försvinner bubblorna och när bubblorna är slut har vi kvar en avslagen dryck.

Men faktum är att det fortfarande finns koldioxid kvar i flaskan även när det slutat bubbla. Russinets magi ligger i att dess skrovliga yta, som attraherar koldioxiden som är kvar i flaskan. Sedan släpper russinet iväg bubblorna ut igen. Resultatet blir då att bubblorna återuppstår. Coolt va?

Annons

Även Instagram-profilen, känd under användarnamnet @brunchwithbabs, tipsade sina följare om samma sak i ett videoinlägg om ”smarta knep för perfekt bubbel till nyårsfesten”. Se klippet här nedan:

Fungerar på andra kolsyrade drycker också

Detta innebär såklart också att det går att applicera på andra kolsyrade drycker, som exempelvis läsk eller cider.

Förutom att det är ett häftigt partytrick (som definitivt kommer att bli festens snackis), så förlänger det också livslängden på den öppnade flaskan champagne. Även om, i ärlighetens namn, livslängden tenderar att vara ganska kort av andra orsaker...

Annons