Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Champagneexperten Richard Juhlin har ett extremt bra luktsinne: Så här ska en kvinna INTE dofta

04 nov, 2024
author Leone Milton
Leone Milton
Foto: TT/Shutterstock (bilden är arrangerad)
Den världsledande champagneexperten Richard Juhlin har ett luktsinne i särklass. Klarar han av att trängas i kollektivtrafiken och vad är den äckligaste lukten han stött på? Och kan han verkligen veta när en kvinna har ägglossning?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 10 av de vanligaste termerna inom vin som är bra att kunnaBrand logo
Se också: 10 av de vanligaste termerna inom vin som är bra att kunna

Luktsinnet har spelat en central roll för mänsklighetens överlevnad – tack vare den har vi kunnat lukta oss till mögel och förruttnelse i mat. Men i dag har vi bäst före-datum att förlita oss på. Kanske kan man säga att luktsinnet har fallit i glömska för syn- och hörsel?

Men för Richard Juhlin är dofter centrala. Inte bara i hans roll som världens främsta champagnekännare och internationell vinprofil, utan även privat.

– Livet blir så fattigt utan alla dofter, säger Richard som har en av världens bästa näsor.

Och det har han sin kära mor att tacka för.

Richard hemma i huset på Lidingö. Foto: TT

Doft av mamma

Richard Juhlin berättar att han hade en "doftstyrd uppväxt". Ända sedan har varit liten noterade han doftskillnader, som den mellan vit och lila syrén, men det var inget han pratade med sina vänner om.

Däremot med sin mamma.

– Mamma hade ett mycket bra luktsinne och framför allt var hon intresserad av att prata om dofter. Hon och jag gick ofta på promenader tillsammans ute på landet och vi kunde gå fram till ett träd och lukta på barken.

Även om inte alla människor föds med just Richards och hans mammas skickliga näsa, är han övertygad om att våra näsor kan mer än vi ger dem kredd för.

Annons

– När vi föds är doften av vår mamma och mjölk jätteviktigt för oss, men sedan uppmuntras vi inte att träna vidare på just det här sinnet, säger Richard som menar att synintryck dominerar.

– Föräldrarna säger: Titta, lampan, och pekar upp i taket. Men det är sällan vi frågar våra barn hur något doftar.

Det här är Richard Juhlin

Ålder: 62 år.

Gör: Världens främsta champagnekännare som kartlat över 13 000 olika champagner. I dag driver Richard Juhlin sajten The champagne club.

Familj: Fru Ragni Skogsröd. Fem barn med både nuvarande fru Ragni och två exfruar.

Favoritdoft: Min kvinnas doft.

Avskyr: Cigarettrök.

Men det gjorde alltså Richards mamma, och tack vare att han hade en medfödd talang i kombination med den träningen, kunde han utveckla sitt exeptionella luktsinne.

Richard kände sig annorlunda under uppväxten – hans känsliga näsa var inget han pratade om högt förutom med sin mamma. Och det påverkade alla aspekter av hans liv.

Nyhet!

Korsord, sudoku och spel

Klicka här för att spela

Richard valde till exempel vänner efter hur de luktade.

– Jag hade en jättetrevlig klasskompis men hans kläder luktade lite disktrasa. Så honom fick jag välja bort som vän.

Åker inte tunnelbana

Richard växte upp och innan han började jobba med vin och champagne hann han utbilda sig till idrottslärare. Men att åka tunnelbana till skolan i Mälarhöjden utanför Stockholm var ingen trevlig upplevelse. Han minns hur han ofta satt bredvid människor som hade dålig andedräkt eller luktade svett.

– I dag åker jag aldrig kommunalt, just av den anledningen, säger Richard.

Men eftersom han lever ett internationellt liv och ofta måste åka på jobb till andra länder – inte minst till vinländer och champagnedistrikt, måste han sätta sig på flyget.

Annons

– Jag väljer alltid att sitta i gången, så jag kan röra mig bort, säger han.

Jag hade dött i rännstenen

Med åren har dock Richard lärt sig att dra upp och ner sin "doftvolym".
– Jag kan inte stänga av helt, men jag kan dra ner volymen, det brukar jag till exempel göra när jag går på stan så jag kan koppla av lite.

Hur det hade varit att leva i ett Stockholm under, låt säga, 1600-talet, där alla gick runt med smutsiga kläder och ruttna tänder, urin och gödsel på gatorna, vågar han knappt tänka på.

Richard med sin kärlek Ragni Skogsröd. Foto: TT

– Jag hade förmodligen ramlat ihop och dött i rännstenen, säger han och skrattar.

Samtidigt betonar Richard att de häftigaste dofterna har inslag av snusk. Inte minst parfymer som gärna kan ha till exempel toner av stall.

– Balanseras det rätt kan det bli ballt, säger Richard entusiastiskt.

På tal om parfymer ... Hur ska en kvinna dofta?

Luktar ägglossning

I dag är Richard lyckligt gift med sin fru Ragni Skogsröd, men under de perioder i livet när han varit singel har hans näsa fått visa vägen även här.

– Jag kunde träffa någon som tickade i alla boxar men doftmässigt så fungerade det inte, säger han.

Han minns även en damparfym som var populär för sisådär 15 år sedan när han var singel.

Richard Juhlin, champagneexpert. Foto: TT

– Det var jobbigt för den luktade så äckligt, tyckte jag, en blandning av fisk och rosor. Det var en sån konstig kombination, säger Richard och skrattar åt hur han gjorde allt för att undvika den.

Annons

– Jag kunde byta kö i mataffären.

Annars är han inte så kräsen när det kommer till parfymer. De flesta doftar gott och egentligen behövs den nästan ingen, den naturliga kvinnliga doften är den bästa. Om hon har en bra kost, tränar regelbundet och sköter sig hygien, vill säga.

För även livsstilen kan Richard känna med näsan. Precis som han kan säga hur gammal någon är, var i världen hon kommer ifrån, om hon är stressad, om hon har ägglossning, och mycket, mycket mer, för våra dofter sägs vara lika personliga som våra fingeravtryck ...

Fermenterad haj

Svett, dålig andedräkt och "fiskig" parfym är tre lukter som hamnar på Richards minuslista. Surströmning då?

– Ja, hjälp, det klarar jag inte av. Det stinker av likbakterier och förruttnelse, säger Richard och grimaserar av blotta tanken.

Något annat som hamnar högt upp på listan av äckligaste lukterna är fermenterad haj som är en delikatess på bland annat Island. Men det allra värsta är något rätt otippad.
– Spillning från utter, det är det äckligaste.

Den godaste doften då?

– De största vinerna. Det är en symfoni av de vackraste dofterna som finns, säger Richard, och så vildkaprifolen samma dag som den börjar blomma.

Annons