7 fantastiska detaljer – så skapar du din egen Carl Larsson-jul
Carl Larsson är en av Sveriges mest älskade konstnärer genom tiderna. Tillsammans med sin fru Karin Larsson, tidigare Bergöö, bodde han i ett idylliskt hem i Lilla Hyttnäs i Sundborn i slutet av 1800-talet som kom att bli ett av världens mest kända konstnärshem.
Här hittar du några tips på hur du kan skapa din egen version av makarna Larssons inbjudande och personliga stil till jul.
Sekelskiftets influensers
Karin Larsson var intresserad av design och inredning och beskrivs i efterhand som någon som var långt före sin tid. Huset i Lilla Hyttnäs gjorde hon till en väldigt unik oas med modern och personlig arkitektur, färgsättning och inredning.
Carl Larsson hade tydliga favoriter när det kom till vilka modeller han valde för sina akvareller – familjen och det egna hemmet. På så sätt delade paret ansvar i Carls framgångssaga. Karin skapade hemmet som Carl avbildade och tillsammans skapade de motiven som kom att prägla bilden av Sverige och älskas över hela världen.
I SVT:s dokumentärserie Karin och Carl Larsson har konstnärsparet till och med kallats för sin tids influensers då Karins inredningsstil inspirerade otroligt många hushåll via Carls tavlor.
Ett tydligt exempel som tas upp i dokumentärserien är akvarellen "Julaftonen" från 1904. Carl har målat av Karins uppdukade julbord som familjen samlats kring och på bilden ser vi julskinkan tydligt i centrum. Vid den här tiden brukade grisen slaktas till jul men man åt inte skinkan (det köttet sparades vanligen till midsommar istället) utan på julbordet serverades det vanligen färskt kött från den nyslaktade grisen.
Karins val att servera skinkan vid jul och Carls val att föreviga den som en central del av julaftonsdukningen spreds med vinden och skapade en självklar svensk tradition som håller i sig än idag 120 år senare.
Julen – en viktig högtid för Carl och Karin Larsson
Julen var något som makarna Larsson värnade om. Det var, inte olikt så vi ser på det idag, en tid att samlas som familj och mysa ikapp. Detta syns tydligt i målningen "Nu är det jul igen" från 1907 där Carl har förevigat familjens julfrukost på Lilla Hyttnäs.
Huset är pyntat. Julbordet är dukat. Familjen och tjänstefolket är samlade tillsammans för att fira högtiden och njuta av varandras sällskap. Målningen har kommit att bli en folkhemsbild för gemenskap och hoppfullhet.
Så skapar du din egen Carl Larsson jul
Hur ska du då gå till väga för att skapa dig en egen idyllisk jul i sann Carl Larsson-anda? Mycket handlar om att gå tillbaka till klassikerna och våga gå mot den skandinaviska minimalisten.
Här har du några tips:
- Inledningsvis bör färgerna i din inredning gå åt det varmare hållet i djuprött och grönt.
- Välj en vanlig svensk rödgran som du pyntar med röda julkulor, levande ljus och en flagg-girlang.
- Strössla på med pyntet! På Lilla Hyttnäs sysslade man inte med minimalism. Skapa små stilleben runtom i ditt hem med granar, tomtar och växter.
- Gör ditt eget pynt. Dels är det en rolig aktivitet för familjen och dels får du unikt pynt som ingen annan har. Varför inte hänga upp lite dekorerade pepparkakor i fönstret?
- Våga blanda stilar. In med metalliskt och hårt och blanda med mjuka textiler. Gammalt och nytt i en salig röra skapar ett personligt hem.
- Välj ett udda antal kuddar i soffan, tre eller fem, och låt dem alla ha olika kuddöverdrag.
- Fyll ditt hem med växter. Karin Larsson sägs ha haft 19 buketter runtom i huset som var en blandning av snittblommor, krukväxter och det som fanns att tillgå från trädgården. Just 19 buketter är inget måste men du kan prova att sprida ut dina växter för en grönare spridning i hemmet. Förslagsvis en grön grans av kranbarr i fönstret och en bukett på bordet.
I slutändan handlar det om att våga strunta i trender och det som "alla andra har" och istället hitta en stil som du själv gillar.
Källa: carllarsson.se