Lästips:NYTT! Korsord Gratis stickmönster Gratis virkmönster Virka för nybörjare Sy Brodera Se ''snabbstickat''

Emma: Jag har besökt mässan för garnälskare och handarbetsnördar – här är mina spaningar

08 mar, 2025
Kvinna håller upp en senapsgul stickad tröja på Sy- och hantverksfestivalen.
Foto: Frida Svensson
Under en gråmulen februarihelg möttes över 12 000 likasinnade på Sveriges största mässa för handarbete och sömnad på Stockholmsmässan. Jag var där för att ta del av Sy- & hantverksfestivalens färgsprakande inspiration, workshops och fina möten.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så nyttigt är det att sticka - 5 hälsoeffekterBrand logo
Se också: Så nyttigt är det att sticka - 5 hälsoeffekter

Varje år kommer Sy- och hantverksfestivalen till Stockholm, Malmö, Umeå och Göteborg. Vårens första mässa i Stockholm besöktes av totalt 12 285 under helgen. Vilket är en ökning på nästan 500 personer jämfört med vårens mässa 2024.

Efter festivalen pratade jag med Linnea Olsson, projektledare för mässan, och enligt henne var helgens handarbetsmässa en succé.

– Känslan kring helgens festival är att den visar upp styrkan och gemenskapen som finns hos alla som är intresserade av sömnad, handarbete och att skapa med händerna. Att vi kan erbjuda denna mötesplats, runt om i landet, för så väl utställare som besökare är fantastiskt, berättar hon.

En hylla fylld med färggranna garnhärvor.
Likt en vacker tavla hade familjeföretaget Färgkraft dukat upp en färgexplosion av handfärgade ullgarner. Ca 250 kr/härvan. Foto: Emma Forsberg

Förutom att shoppa nytt handarbetsmaterial bjöds besökaren in till en mängd roliga workshops och lärorika föreläsningar.

Annons

– Vårens stora bredd på olika workshops och aktiviteter kändes uppskattat och välbesökt. De lite mer fördjupande föreläsningar med profiler och kreatörer inom sömnad och stickning var också väldigt kul att kunna erbjuda, det hoppas vi kunna fortsätta med.

Nästa tillfälle: Sy- & hantverksfestivalen 2025

• Malmö: 25–27 april

• Göteborg: augusti

• Umeå: 19–21 september

• Stockholm: 24–26 oktober

Sy- och hantverksfestivalen 2025 – detta såg jag

Men nu, tillbaka till själva besöket!

Klockan är 10.05 när jag kommer ut från pendeltågsstationen vid Älvsjö i Stockholm. Mässan öppnade för bara fem minuter sedan, men utanför stationen möts jag av ett hav av kvinnor i alla åldrar som är påväg till mässan. Och hur vet jag att de ska dit? Jo, majoriteten har en dramaten eller en tom (gissar jag) resväska i handen. Här ska det nämligen köpas garn, tyg och annat fint!

Skrolla vidare för att se vad jag tog med mig av besöktet.

En virkad giraff.
Foto: Emma Forsberg

Virka arigurumi – söta djur till barnen

Hos Crochet by Kim hittade jag en hel djurpark. Här bjöds det på virkmönster och kit med allt från en ko och giraff till sköldpadda och dinosaurie. Mönster cirka 30–50 kr.

Annons
En blå kappa med motiv med harar.
Foto: Emma Forsberg

Sy en härlig vårkappa

Mönsterfabriken bjöd på snygga och tydliga symönster med ett generöst storleksspann. Kappan Ada tänker jag blir fin som en vårkappa i linnetyg, eller varför inte korta den och sy en fin jacka i lite grövre bomullstyg. 50 kr för digitala mönster och 200–270 kr för fysiska.

Färgglada garnhärvor hänger på en. vägg.
Foto: Emma Forsberg

Handfärgat merinoullsgarn

Festivalen dominerades av handfärgade härvor, allt från mjuka pasteller till starka färgklickar med glitter. Här ser du merinoullgarnet MSock från Knitritious, cirka 300 kr/100 g.

Annons
Kvinna testar på att nålfilta en tulpan.
Foto: Emma Forsberg

Hitta en ny hobby

Den tre dagars långa festivalen bjöd på en uppsjö av workshops. Nålfiltning hos Johanssons lamm & ull var väldigt populärt. Här en rar tulpan som kanske är starten på en fin girlang till påsk?

Ett bord med inlämnade handarbetsprojekt.
Foto: Emma Forsberg

Byt bort dina gamla projekt

Ett återkommande inslag på festivalen är HandarBytet. Där kan du lämna garnhärvor, broderier, halvfärdiga sömnads-, stick- och virkprojekt. Så du blir helt enkelt av med något som du har tröttnat på och kanske hittar något nytt att ta med dig hem i stället.

Annons
Stickade mössor och vantar i färgglada mönster.
Foto: Emma Forsberg

Snygga vantar och mössor

Att sticka vantar och mössor är populärt året om, vilket syntes i flera montrar. Hos JennyPenny design kunde man se flera vackert mönstrade vantar och mössor i ljuva färger. Mönster 40–70 kr.

Vita pappersblommor hänger i ett ris.
Foto: Emma Forsberg

Hållbara blommor – som du gör själv

Vackra pappersblommor trendar även i år. Mia Kinoko visade hur du pyntar vårriset med hållbara blommor i kräppapper.

Annons
Två böcker med nybörjarguider för stickning och virkning.
Foto: Emma Forsberg

Nybörjarguider – för stickning och virkning

Även för nybörjaren fanns det många fina böcker. Som dessa smarta nybörjarguider både för stickning och virkning av Lynne Rowe, 159–189 kr.

Trikåtyger med semlor och våfflor på.
Foto: Emma Forsberg

Söta trikåtyger med semlor och våfflor

I år kunde vi se extra mycket mjuka trikåer bland tygborden och gärna i rara mönster – perfekt till barngarderoben. Dessa mönstrade tyger kommer från Gullemig Tyger, 250 kr/m.

Annons