Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Första hjälpen mot ryggskott – så blir du snabbt bättre hemma

11 maj, 2021
author Mirijam Geyerhofer
Mirijam Geyerhofer
Ryggskott känns som ett kraftigt hugg i ryggen.
Aj! Ryggskott gör ofta väldigt ont, men är inte farligt.
Ett plötsligt hugg i ryggen följt av rejäl smärta är ofta ryggskott. Här är sex tips på hur du själv kan lindra besvären i väntan på att de ska försvinna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ryggskott kommer ofta vid en snabb vridning eller vid ett lyft. Det behöver inte vara något särskilt tungt som flyttas, den obehagliga smärtan kan komma även vid lättare ansträngningar. Den dålig nyheten är att det gör jätteont, den goda nyheten är att det ofta går över av sig själv – dessutom relativt snabbt. Men det finns saker du själv kan göra för att både lindra smärtan ifall den uppstår, och förhindra att det händer igen.

Symtom på ryggskott

  • Akut smärta vid lyft eller vridning
  • En huggande smärta som även kan kännas som hugg eller molvärk
  • Ryggmuskler som krampar och/eller en låsning i ryggen

Ryggskott hos vältränade

Även den som är i riktigt god form och har en vältränad rygg kan få ryggskott, och ofta kan det kännas som en oproportionerlig smärta i relation till vilken liten eller lätt rörelse man har gjort. Ryggskott kan ibland ställas som diagnos på flera olika ryggproblem, men vanligast är att den uppstår som en akut smärta i ländryggen, alltså den nedre delen av ryggen.

Se också: 5 enkla ryggövningar för att förebygga smärta

5 enkla ryggövningar för att förebygga smärtaBrand logo
5 enkla ryggövningar för att förebygga smärta

Behandling av ryggskott – sex saker du kan göra själv

Ett ryggskott går i regel över av sig själv inom någon dag och upp till ett par veckor, men du kan göra mycket själv för att lindra smärtan och skynda på processen för att snabbare bli bra igen.

Ta en promenad

Inte det roligaste när man har ont, men rörelse och ökad blodcirkulation ökar blodcirkulationen och minskar risken för att det ska bli värre. Börja med att gå några varv i hemmet om det känns oöverstigligt att gå ut, och sikta på flera kortare promenader istället för en lång.

Ryggskott kommer ofta vid ett lyft med vridning.
Det behöver inte ens vara något särskilt tungt som ska flyttas, ett lyft med vridning – och så hugger det till!

Öka din rörlighet

Det finns många olika övningar som hjälper till att lindra ryggskott, de flesta handlar om att öka rörligheten i och kring ryggraden. Dessa tre kan du göra långsamt och kontrollerat efter vad smärtan tillåter.

Annons
  1. Ligg på rygg och dra upp knäna mot mage/bröst för att sträcka ut i ländryggen.
  2. Ligg med uppdragna knän och fötterna en bit nedanför rumpan. Tippa ner knäna åt sidorna, växelvis höger och vänster så långt du klarar.
  3. Ligg på rygg och lägg armarna rakt längs med sidorna. Tänk att du ska ha kvar ryggen i golvet samtidigt som du växelvis sträcker dig mot din fot med handen.

Ta värktabletter

Om du har så ont att det tar emot att gå promenader eller utföra annan lugn träning så ta värktabletter för att komma igång.

Använd svankstöd

En kudde i svanken när du sitter i soffan, kör bil eller bara vilar kan vara en skön avlastning för en ond rygg.

Sov på rätt sätt

En kudde mellan knäna kan avlasta när du ligger på sidan. Sov inte på mage då nacken och ryggen hamnar i positioner som lätt kan göra stelheten värre.

Kyl eller värm (eller båda)

Både värme och kyla kan hjälpa musklerna att må bättre. Värmen ökar blodcirkulationen och kylan dämpar en eventuell svullnad.

Ta hjälp av ett proffs

Besök en kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast för att få en lindrande behandling. När ryggskottet har gått över finns det flera rörelser och övningar som hjälper till att förebygga att det händer igen, be om att få några tips på övningar att använda inför framtiden.

Uppsök läkare

Om smärtan inte blivit bättre efter två veckor så kontakta vården, det gäller speciellt dig som är över 55 år.

Källor: doktor.se, 1177.se, chiropraktikakuten.se

Annons