Ont i ryggen? Här är de vanligaste orsakerna – och hur du lindrar själv
Smärta i ryggen är den tredje vanligaste orsaken till långa sjukskrivningar i Sverige, och har man själv drabbats är det lätt att förstå varför. Problem med ryggen påverkar snabbt hur man känner sig i resten av kroppen, och det är lätt att bli rädd för att röra sig med risk för att eventuellt förvärra smärtan. Men olika former av rörelse är faktiskt ofta en av de bästa sakerna du kan göra för att lindra problemen.
Se också: Yoga för sms-nacke med Johanna
Ryggont utan skada är vanligt
Ryggen består av 24 kotor uppdelade på ländrygg, bröstrygg och hals. Mellan kotorna ligger diskar som ska underlätta för kotorna att röra sig ordentligt utan att skava mot varandra. Inuti ryggraden går också ryggmärgen vars uppgift enkelt förklarat är att skicka nervimpulser mellan hjärnan och kroppen.
Det är lätt att tänka att smärta i ryggen beror på att något skadats eller gått sönder i själva ryggen, men oftast beror det på problem med muskler, leder och nerver kopplade till rygg och nacke.
Smärta i ryggen av psykiska besvär
Det är lätt att det blir en ond cirkel när man är smärtpåverkad. Att röra på sig trots att man har ont är oftast att föredra, men många blir rädda för att motion och enklare sysslor ska göra problemen värre.
Även en del psykiska besvär kan påverka kroppen fysiskt. Spänningshuvudvärk pratar vi ofta om, men liknande värk kan även sätta sig längre ner i ryggen. Stress kan även yttra sig som stelhet i nacke och axlar, eller att du börjar gnissla tänder på natten.
Lindra smärta med terapi
Den som har långvarig smärtproblematik kan ibland få hjälp i sitt mående med hjälp av terapi. Kognitiv beteendeterapi, KBT, och Acceptance and Commitment Therapy, ACT, är två terapiformer som kan hjälpa patienter att hitta strategier för att hantera sin vardag på ett drägligt sätt, trots smärta.
Vanliga orsaker till ryggproblem
Det finns många olika besvär som ger smärta i ryggen. De flesta är ofarliga även om de är nog så smärtsamma och obekväma. Här är några av de vanligaste problemen – och tips på hur du själv kan lindra smärtan.
Ryggskott
Ryggskott kommer ofta som ett ilsket hugg i ryggen när du har gjort ett snabbt lyft eller en vridning av överkroppen. Det kan göra riktigt ont men går oftast över inom några dagar.
Bli av med smärtan: Rör på dig så mycket du kan, gå promenader och gör övningar anpassade för ryggskott.
Diskbråck
En av de mjuka diskarna mellan ryggkotorna har klämts och orsakar smärta. Oftast känns smärtan högre upp i ryggen, vid bröst- eller halskotorna.
Bli av med smärtan: Rörelse är bra för att öka blodcirkulationen till området och inte stelna till. Det går att få träningsprogram som stärker upp området kring kotorna och på så sätt minskar belastningen på disken. I svåra fall kan man operera.
3 tips för att förebygga ryggbesvär
Tänk på hållningen
Om du går och står med en bra hållning så slipper du felbelasta muskler och leder i onödan. Om du tittar på dig själv från sidan så tänk att du ska kunna dra en rak linje ner från örat, genom axel och höft till fotleden.
Sitt ordentligt
Med benen i kors riskerar du att försämra blodcirkulationen i underbenen och om du sitter fel vid skrivbordet så riskerar du både musarm och gamnacke. Checka in på din hållning med jämna mellanrum för att se så att du inte säckat ihop.
Rör på kroppen
Att regelbundet träna både styrke- och konditionsträning ger ett bra förebyggande skydd mot smärtor i ryggen. Starkare muskler gör det lättare att ha en god hållning, och ökad syreupptagning och blodcirkulation gör gott för hela kroppen. Är du vältränad från början så blir det dessutom ofta lättare att återhämta sig efter en skadeperiod.
Ischias
Ischiasnerven är en nerv som oftast ger en strålande smärta i höger sida av rumpan och ner i höger ben. Ibland kan det även kännas i båda benen. Ofta kommer smärtan från problem med diskarna i ryggen.
Bli av med smärtan: Ta hjälp av vården för att ta reda på var problemet med ischiasnerven uppstår, för att kunna behandla orsaken. Rör dig som vanligt men undvik tunga lyft och framåtböjningar av ryggen.
Gamnacke
Det medicinska namnet är inte gamnacke, utan kutrygg. Och sedan de smarta telefonerna och surplattorna gjorde entré i de flesta hem så har det även kallats för "paddnacke" (efter smeknamnet padda för iPad) eller surfnacke. Det är inte ovanligt att man tillbringar många timmar per dag med att ha blicken riktad neråt, med smärta i nacke, axlar och bröstrygg som följd.
Bli av med smärtan: Först och främst – titta upp regelbundet. Om du sitter i soffan och scrollar så kan du istället lägga dig ner och titta uppåt i telefonen. Att ta pauser för att stretcha nacken och göra lite lättare övningar för att få igång blodcirkulationen i området minskar risken för stelhet. Att träna upp nack- och ryggmuskler kommer även hjälpa förebyggande.
Källor: prevent.se, 1177 vårdguiden, skadekompassen.se,