Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

När du bara vet att det är rätt...Våga lita på din magkänsla

31 jul, 2020
author Charlotte Silfverberg
Charlotte Silfverberg
author Annika Nilsson
Annika Nilsson
author Jo Brand
Jo Brand
Kvinna med magkänsla
Människor som är empatiska och generösa är ofta närmare sin magkänsla.
Vi har väl alla hört uttrycket ”lita på din magkänsla”? Men vad menas egentligen med det och går den känslan verkligen att lita på? Här ger två personer som jobbar med intuition sin syn på saken.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vad är magkänsla?

Jacob Aremark, filosof, yogalärare och kroppsterapeut:

– Som jag ser det finns det två sorters kunskap. Den ena är kunskap som vi vet var den kommer ifrån och kan förklara – rationell kunskap som vi till exempel har lärt oss i skolan.

– Och så finns det en sorts kunskap som är annorlunda. En kunskap som vi inte vet var den kommer ifrån och som vi inte kan förklara. Det är en känsla för vad som är sant och rätt. Den känslan kan spänna från det väldigt jordnära, till exempel en sjuksköterskas känsla för att lägga bandaget på ett visst sätt som hon inte riktigt kan förklara, till det som vissa vill kalla övernaturligt och mystiskt – som att man bara vet att man kommer att vinna på lotto och så gör man det.

Jacob Aremark
Jacob Aremark har en magister-examen i filosofi, är yogalärare och kropps-terapeut.

– Om den övernaturliga intuitionen mest beror på tillfälligheter kan jag inte säga, men det är helt säkert att vi hamnar i många vardagliga situationer då vi agerar på ett visst sätt utan att vi riktigt kan förklara varför. Jag vet inte varifrån den kunskapen kommer. Om jag gjorde det skulle det ju inte vara intuition.

Rikker Hertz, spirituell yrkesrådgivare och coach:

– För mig är intuition och magkänsla samma sak. Det är själen som guidar oss. Och så fort man använder ordet magkänsla så känner de flesta sig trygga, medan orden intuition, klarsyn och klarkänsla ger ett intryck av mer hokuspokus. Men det är samma sak. En kombination av känsla och erfarenhet, som berättar för oss om något är rätt, bra och sunt.

Annons

– Med erfarenhet menar jag att även om man pratar om magkänsla kan du inte låta bli att samtidigt använda vissa av dina tidigare upplevelser och känslor. Om till exempel en klient som har problem med sin dotter berättar att han och hans fru har försökt lösa problemet under fem-sex år, då är det min erfarenhet som säger mig att det de gör inte fungerar, inte bara min känsla.

Hur märks magkänslan?

Rikke Hertz:

– Den ger sig uttryck som en känsla av att något är bra eller dåligt. När man pratar om magkänsla är det något alla brukar känna igen. Det kan till exempel vara en situation då man söker ett jobb som verkar superbra och helt rätt när det gäller praktiska saker – men när man sitter i anställningsintervju kan man känna att det inte är ett bra ställe. Hur vet man det? Det vet men inte. Man kan bara märka det. Magkänslan säger att det inte känns rätt. Något är inte som de säger att det är.

Jacob Aremark:

– Jag tänker att den kan kännas väldigt olika. Den kan vara väldigt konkret: du får ont i magen på grund av ditt jobb. Men också mindre fysiskt: du vaknar kanske upp mitt i natten med lösningen på ett problem som du gått och grunnat på. Det kan vara bra att ha en kroppslig förmåga att känna sin magkänsla, för du kan inte tänka dig fram till den. Den är inte rationell.

Kan man lära sig att lyssna på sin magkänsla?

Jacob Aremark:

– Ja, man kan lära sig att lyssna på sin magkänsla på samma sätt som man kan lära sig att ”lyssna” på sina smaklökar, sina känslor och alla andra impulser och intryck som rör sig i kroppen.

Rikke Hertz:

– Ja, vi har alla den förmågan, frågan är bara om vi har lärt oss att lägga märke till när magkänslan dyker upp och tro på det vi känner. Det kommer människor till mig som märker något, men inte vågar lita på sina egna känslor. När jag till exempel frågar dem: ”Känns det så här och så här?”, svarar de: ”Ja, exakt!”, och säger att de också tänkt så.

Annons

– På det viset ger de mig inflytande att bekräfta eller avvisa det som de själva känner, vilket de ju inte alls behöver. De kan på egen hand känna och märka om de till exempel är på väg åt fel håll, eller om något som verkar fint och polerat på ytan egentligen är tomt och ihåligt inuti. De behöver lära sig att lita på vad de känner.

Har vissa lättare för att lägga märke till sin magkänsla än andra?

Rikke Hertz:

– Ja, människor som är empatiska och känsliga, som ofta befinner sig i en känslomässig berg- och dalbana, som är väldigt generösa och tänker mer på andra än sig själv. De är närmare sin magkänsla. De ska bara lära sig att dra förmågan tillbaka till sig själv istället för att enbart använda den på andra.

– Däremot har de som är väldigt kontrollerade, faktaorienterade och sakliga svårare att märka magkänslan, eftersom deras gps är så inställd på deras hjärna och på fakta.

Rikke Hertz
Rikke Hertz är spirituell yrkesrådgivare och coachar människor att använda sin intuition i arbetslivet.

Jacob Aremark:

– Säkert. Alla har speciella talanger och självklart finns det också de som är extra bra på det ”sinne” som vi kallar magkänsla. Men jag tror inte att vi kan dra en skarp gräns, att man antingen kan eller inte kan. Vi har säkert alla områden eller perioder i våra liv där vi känner oss mer trygga i oss själva och vågar fatta beslut som bygger på ”känsla”, och upplever att det blir bra beslut. Men vi har också områden och perioder i livet där vi känner oss mer osäkra och famlande.

Hur blir man bättre på att lägga märke till sin magkänsla?

Rikke Hertz:

Annons

– Det handlar om att skapa ro i hjärnan och i själen, så man inte hela tiden går på högvarv uppe i huvudet. För huvudet har inte alltid rätt, det kan ha sin egen agenda. Om man vill bli bättre på att lyssna på sin magkänsla ska man ha bättre kontakt med sina känslor, och det får man genom att hitta ro, stilla sinnet och känna efter inuti. – Det kan man göra på många sätt. Det kan vara genom kroppsterapi, genom att promenera eller bara sätta sig och hålla händerna på sin mage och sitt hjärta för att knyta an till sin kropp och koppla bort hjärnans negativa filter. Personlig utveckling och andlig mognad är också ett alternativ.

– Det finns så mycket skuld, skam, ilska och brist på självkänsla som gör det svårare att lyssna på sin magkänsla, och böcker, kurser, workshops och utbildning kan vara en väg i rätt riktning. Ju mer medveten du blir om dig själv, och ju bättre du förstår dig själv, desto mer uppmärksam blir du också.

Jacob Aremark:

– Det som kan stå i vägen för att lägga märke till sin magkänsla är fastlåsta strukturer. Om vi är vana vid att göra saker på ett visst sätt, så är det så vi gör. Det gäller både yttre handlingar, till exempel samma morgonrutiner varje dag, och strukturerna i kroppen, om du till exempel inte har en bra andningsteknik får kroppen svårare att göra och märka nya saker. Tänk bara på en knuten hand, den kan inte känna ett mjukt tyg på samma sätt som en avslappnad hand.

– De flesta anser ju att vi har fem sinnen, men det finns många fler sinnen involverade i vad vi känner om vi verkligen känner efter. Upplevelsen av andetagen, hjärtslagen, blodgenomströmningen och så vidare. Och om vi är i balans, kroppsligt så väl som psykologiskt, blir vi även bättre på märka vår intuition.

Annons

Se också: Testa yoga med lemurer

Hur skiljer man mellan magkänsla och oro?

Jacob Aremark:

– Du kan använda kroppen som en pejlingsapparat, finputsa mekaniken och lära dig själv att märka skillnad på när du får den där känslan av att något är fel och den ibland visar sig stämma och ibland är ett uttryck för rädsla och oro. Det handlar också om att samla på framgångsupplevelser: kom ihåg de gånger då du tog rätt beslut utan att veta varför. På det sättet får du mer tillit till din omedelbara eller intuitiva förmåga att fatta beslut.

Rikke Hertz:

– Ångest och oro har inte med magkänsla att göra. Det betyder dock inte att magkänslan inte kan handla om något som inte är bra. Men det är skillnad. Jag tror att om man mäter blodtrycket hos någon som har ångest är det förhöjt, medan det inte händer om det är magkänslan som säger att något dåligt ska hända. Det är på olika nivåer. Man kan märka skillnad.

– Om jag till exempel är rädd för något blir jag spänd, känner stress i magen och oro inuti, andas ytligare. Men om magkänslan signalerar något negativt blir jag inte fysiskt stressad av det.

Ska man alltid handla utifrån sin magkänsla?

Rikke Hertz:

– Ja, men var säker på att det inte är ditt ego som talar. Om du har en konflikt med någon och får en impuls att skicka ett sms där du skriver: ”Nu raderar jag ditt nummer och vill aldrig se dig mer!”, ska du tänka efter en gång till. Kommer känslan från det högsta, renaste och bästa stället inom dig? Om svaret är nej ska du inte agera utifrån känslan.

– Med det sagt behöver magkänslan inte alltid vara ”fin”, ibland kan den handla om instinkter och ren överlevnad.

Jacob Aremark:

– Jag anser absolut att det finns en känsla som du kan använda som en form av vägledning. Det kan vara en känsla som till exempel avhåller dig från att gå in i en mörk gränd sent på kvällen och kanske förhindrar att du blir överfallen. Enligt min mening kan du utveckla förmågan och låta dig ledas av den känslan.

Annons

– Men man ska akta sig för att säga att magkänslan alltid är rätt. Vi får ju alla möjliga impulser hela tiden, och behov som drar oss åt olika riktningar och inte alltid får oss att hamna där vi vill vara. Men jag tror att om vi övar på det kan vi börja uppleva att impulser, behov och magkänsla ”smakar” olika. Någonstans kan du märka att det är olika kroppsliga känslor, men vi saknar ett språk för det. Om vi lär oss att känna efter tror jag att vi i högre grad vågar fatta beslut som vi inte kan förklara varför vi tog, istället för att slå bort det som en impuls vi inte behöver reagera på.

Inför stora beslut – rationell kunskap eller magkänsla?

Jacob Aremark:

– Om det till exempel handlar om ett jobb skulle jag titta på lön, eventuella förmåner och så vidare – alltså fakta. Intuition ska inte undergräva fakta, men efter att jag kollat fakta skulle jag släppa allt och låta beslutet ligga och vila medan jag till exempel tog en promenad i skogen, utövade yoga eller tog ett bad och se vad som hände.

Rikke Hertz:

– Då skulle jag genom meditation fråga mina andliga guider om hjälp: ”Är det något jag ska lära mig av det här?”. Och även fråga min kloka, underbara och jordnära make som är så rationell och vis.

– Utöver det skulle jag fråga människor runtomkring mig som är ärliga och insiktsfulla. Det innebär inte att jag alltid fattar rätt beslut. Jag har tagit många dåliga beslut, men så lär jag mig något av dem.

En kombination av känsla och erfarenhet, som berättar för oss om något är rätt, bra och sunt.

Testa din magkänsla

Sätt dig på en stol mitt emot en annan person. Be personen att minnas, uppleva och tänka på antingen en riktigt positiv händelse eller en riktigt negativ.Han eller hon ska samtidigt behålla sitt ansikts-uttryck neutralt (eller vända ryggen mot dig). Använd din magkänsla för att känna om personen tänker på den bra eller dåliga upplevelsen, du kan förmodligen märka skillnaden.
(Källa: Rikke Hertz)

Det här är magkänsla

  • Magkänsla kallas även föraning eller intuition och definieras som övertygande, förhastade känslor vars ursprung inte kan förklaras av individen själv.
  • Intuition kommer från det latinska ordet ”intuir”, vilket betyder ”kunskap inifrån”.
  • Den högra hjärnhalvan är generellt det område som banar väg för intuition, samma område som styr vårt kreativa tänkande, konst, musik, sinnen och känslor.
  • Magkänsla har av många setts som en magisk konstruktion, men psykologer har en mer vetenskaplig förklaring till intuition. Ett kondenserat resonemang eller snabb kognition – en persons förmåga att utnyttja hjärnans genvägar.
  • Många experter tycker att det bästa sättet att förklara intuition är att likna det vid ett mentalt matchande spel. När vi ställs inför en situation gör hjärnan en kort sökning av befintliga filer och presenterar den bästa lösningen för situationen.
Annons