Jenny Åsenlund är coach: ”Vill sprida hopp och ljus”
Jenny Åsenlund var van vid att prestera högt och jämnt. Hon tävlade i simhopp, var framgångsrik i golf och gjorde sådant som en duktig flicka förväntas göra. Efter uppväxten i Jönköping flyttade hon till Lund för att läsa sociologi och bli beteendevetare.
Jenny var engagerad i studentföreningslivet och hade att göra. Hellre mer än mindre.
– Jag har alltid varit så driftig, säger hon med ett leende som är mer självironiskt än skrytsamt.
Hon lyckades i alla fall pricka in studierna med it-boomen i Lund där Jonas Birgersson och Framfab visade hela Sverige vad framtiden kunde ha i sitt sköte.
– Jag skrev min uppsats i organisationssociologi om Framfab när de var som hetast, berättar Jenny.
Kunde inte sätta gränser
Efter examen blev hon rekryterare en tid innan hon landade som projektledare i just it-branschen. Och eftersom branschen gick från att vara skållhet till att bli avsevärt svalare var det intensivt. Färre skulle göra mer och Jenny var en av dem som fick mer på sitt bord.
– Jag hade för mycket att göra och kunde inte sätta gränser.
Även om hon hade mycket att göra lyckades hon klämma in en utbildning i coachande ledarskap jämte jobbet och familj. Jenny tyckte själv att mycket lät flummigt i början men förstod att det låg någonting i metoden med att ställa kraftfulla frågor och lyssna inåt. Hon hörde i alla fall något hon inte hört tidigare.
– Jag insåg ju att jag var på fel plats. Jag brinner ju för att jobba med människor. Organisation handlade mer om administration, skriva offerter och att hålla budget, säger Jenny.
Jag hade för mycket att göra och kunde inte sätta gränser
Egentligen hade hon inget att gnälla på. Alltså utifrån sett. Bra jobb, bra lön och två pojkar tillsammans med maken Mattias. Men det var fortfarande något som skavde.För att illustrera känslan av att vara på fel plats berättar hon om en affärsresa till Israel. Det här var under den kalla årstiden i Sverige så det borde egentligen känts helt okej att få flyga ner till solen. Men mötesdeltagarna skulle ändå ta hissen ner i en källare utan fönster och jobba där. När det stod klart för Jenny att det även skulle ätas lunch i underjorden fick hon nog.Expertens åtta bästa tips för en stressfri vardagLäs mer
Hon, den enda kvinnan i sällskapet, ställde sig upp och drog en fiktiv näve i bordet.
– Det kändes i alla fall som att jag drog näven i bordet och frågade vad det fanns för logik med att sitta därnere när vi kunde vara uppe i solen och ljuset i stället.
Av berättelsen att döma så verkar utbrottet inte ha väckt några protester. Det blev i alla fall lunch i solen.
Tryck över bröstet
Lunchen i Israel var inget avgörande men ändå talande för hur Jenny mådde. Hon har alltid idrottat och hållit sig i form för att må bra. Nu fick hon svårt att andas och upplevde ett tryck över bröstet.
– Jag träffade en läkare men fick bara höra att jag skulle ”lugna ner mig”. Så här i efterhand har jag ju förstått att det var min kropp som försökte säga mig något. Jag kände bara att jag inte kunde vara kvar här.
Det hör till saken att Jenny även utbildade sig till yoga-instruktör jämte sitt vanliga jobb. Verktyg som yoga och meditation blev viktiga för hennes egen återhämtning.
I början kunde hon försöka klämma in några minuters meditation på tåget mellan hemmet i Malmö och jobbet i Lund. Fast det gick så där. Efter en minuts koncentration bröt tankarna på möten och arbetsrelaterad problemlösning sönder stillheten. Det krävs träning och tålamod för att klara av att meditera, konstaterar hon.
Jag träffade en läkare men fick bara höra att jag skulle ”lugna ner mig”
Valde en ny väg
Även om Jenny upplevde att kroppen sa åt henne att byta liv var det inte helt lätt. Det skulle innebära att säga hej då till ett välbetalt jobb och att lära sig att leva med egenföretagarens osäkerhet, som coach och yoga-instruktör.
– Och jag är egentligen trygghetsmänniska. Utan yoga och meditation vet jag inte hur jag hade klarat det.
En sak hon lärt sig av omställningen är att känna tillit.
– När du väl satsar helhjärtat får du hjälp på vägen. Mina första kunder var företag jag projektlett hos.
Fast den grundläggande insikten handlar om att hon, och alla andra människor för den delen, har en plats där de är hemma. Alltså inte bokstavligt som i ett hus utan mer i sin poetiska betydelse.
– Jag är helt övertygad om att alla har den platsen. Det finns lösningar för att hitta dit och det är så fantastiskt. Jag tror vi dör inom oss själva om vi väljer det andra.
Jag upplever att det finns mycket sorg i människor i dag
Jenny, som gärna använder beskrivande bilder för att förklara, menar att det handlar om att hitta ljuset inom sig själv. Att vaska fram guldet. Och hon menar att det finns konkreta verktyg som kan hjälpa – verktyg hon vill dela med sig av.
– Jag upplever att det finns mycket sorg i människor i dag, därför känns det fantastiskt att få dela med sig så här i en tidning, tillägger hon och syftar på sitt nya uppdrag som coach på tidningen Allas expertsidor.
– Jag hoppas kunna sprida ljus, det är det jag vill göra, och hopp. Jag tror livet vill oss väl.
Använder andetaget
De praktiska verktygen behöver inte vara så märkvärdiga. Det kan handla om något så enkelt som att sätta sig på en utvald plats och djupandas eller att gå ut i naturen.
– Jag har ju en inredd källare som är ett yogarum men du kan ju absolut skapa de rutinerna hemma. Det kan vara en stol, en kudde, vad som helst. Det behöver inte vara så stor yta och det behöver inte vara flummigt.
Alla har sina skatter – men ofta är de inte fullt utblommade.
– Min filosofi är att det vi fokuserar på växer. Vi har mer runtomkring oss än vi faktisk ser.
För hennes egen del har det varit intressant att uppleva skillnaden mellan den prestationsinriktade tjejen hon var som yngre och den hon är i dag. Då: en tjej med komplex för sin näsa som kände sig värdelös om hon missade ett slag på golfbanan. I dag har hon förlikat sig med näsan och tagit upp golfspelandet igen.
– Jag kan se på mig själv mer kärleksfullt även om jag tabbar mig i dag. Nu njuter jag mer av sällskapet och av naturen. Jag kan gå ner och meditera på stranden mitt i en golfrunda, säger hon med ett skratt.
Jennys bästa tips för en bra start på dagen
Du ska göra det som är bra för dig. Jag går upp en timme före min familj och mediterar. Och jag är egentligen en kvällsmänniska men det går att ändra sin sömncykel.
För mig funkar det bra att meditera med sång, det ger stimulans åt cellerna inifrån. Men för andra kan det vara att bara sitta med en kopp kaffe och titta ut genom fönstret.
Andas. Andas in på fem, och andas ut på tio. Inandningen ger kraft och utandningen ger lugn och ro. Det kan man göra kanske tio gånger vid frukostbordet, i sängen eller var som helst.
Och så ska du vara snäll mot dig själv.
Vem är Jenny Åsenlund
Ålder: 44 år.
Bor: Höllviken.
Familj: Make Mattias, barnen Adam, 9, Axel, 7.
Gör: Professionell coach, driver Yoga- och samtalsstudion Flow academy.
Aktuell: Som tidningen Allas nya coach.
Syns på: Facebook/Instagram (@professionellcoach)
Av Henrik högström
Foto Helene Linsjö