Är det farligt med mycket D-vitamin? Detta säger Livsmedelverket
“Får du i dig tillräckligt med D-vitamin”, “Dags att ladda depåerna” – det är rubriker som återkommer varje år när höstmörkret lägger sig. Men det är inte alltid lätt att veta vem man ska lyssna på… Somliga säger att solljus och kost (främst fet fisk som sill och lax) är tillräckligt, andra menar att vi behöver tillsätta D-vitamin i form av kosttillskott under det mörkare halvåret.
En maxgräns för D-vitamin
Och nu vill Livsmedelsverket sätta en maxgräns för D-vitaminintag: 100 mikrogram per dag. Ett allt för högt intag av D-vitamin sägs nämligen skada dina njurar.
Värt att beakta är dock att denna gräns är mycket högre än verkets egna rekommendationer av D-vitamin: Barn och vuxna bör få i sig 10 mikrogram/dag, riskgrupper (personer över 75 samt de med liten solexponering) det dubbla.
För ett starkt skelett
Vi behöver D-vitamin för att kroppen ska tillgodogöra sig kalcium och bevara ett starkt skelett. Får vi i oss för lite D-vitamin kan vi drabbas av benskörhet och muskelsmärta och i extrema fall bristsjukdomen rakit (Engelska sjukan).
Kroppen bildar D-vitamin när solljus (ultraviolett ljus) kommer i kontakt med vår hud. Vi kan också tillgodogöra oss D-vitamin från kosten (som fet fisk, berikade mjölkprodukter och ägg).
EU måste först godkänna Livsmedelsverkets förslag på maxgräns och om det sker lär de nya rekommendationerna börja gälla från och med 1 januari 2024, rapporterar SVT.