Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Vitaminer på gott och ont – vi reder ut begreppen

03 jun, 2022
author Louise Werner
Louise Werner
c vitaminer
C-vitaminer och andra antioxidanter är oftast onödiga att äta i form av kosttillskott menar Martin Bergö från Karolinska Institutet.
Varje år kommer nya rön och råd kring vad som är bra att äta och inte för att minska risken för cancer. Men hur är det egentligen med antioxidanterna – ska man äta dem eller inte? Och kan de till och med vara skadliga för hälsan i vissa fall? Vi reder ut begreppen med hjälp av cancerforskaren Martin Bergö från Karolinska Institutet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Många är uppvuxna i tron att en eller två brustabletter med c-vitamin mot förkylningen kommer att göra underverk och stärka kroppens immunförsvar. Den senaste tidens forskning visar dock att det faktiskt kan göra mer skada än nytta om oturen är framme.

Det man länge har vetat är att så kallade fria radikaler som bildas i alla celler, kan skada arvsmassan och att detta kan leda till cancer. Det är här antioxidanterna kommer in. Cellerna skyddar sig nämligen mot fria radikaler med hjälp av kroppsegna antioxidanter och antioxidanter vi får i oss via kosten. Därför tänker många att om man tar extra antioxidanter i form av kosttillskott så kommer man att kunna skydda sig ännu mer mot cancer.

– Vi tror att ju mer vi äter, desto bättre är det, men det stämmer inte, säger Martin.

Se också: Här är de vanligaste formerna av cancer i SverigeBrand logo
Se också: Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

Antioxidanter kan förvärra cancer

Cancerforskaren Martin Bergö och hans kollegor som då höll till på Sahlgrenska Akademin i Göteborg, var först med att redan 2014 visa att antioxidanter, allmänt kända för att förebygga cancer, i stället faktiskt kan förvärra en cancer om sjukdomen redan finns i kroppen.

Men är det då så att antioxidanter orsakar cancer?

Svaret är att om man är frisk så gör antioxidanter i kosttillskott varken skada eller nytta. Men om man går runt och har en liten tumör i kroppen som man kanske inte vet om, så kan kosttillskott med en stor dos antioxidanter alltså göra att tumören utvecklas och sprider sig snabbare. Eftersom de flesta är ovetandes om vad som pågår inuti våra kroppar, är det helt enkelt bäst att låta bli de extra kosttillskotten.

Annons

Förklaringen till varför det är så här, är egentligen ganska enkel.

– Antioxidanter skyddar alla celler, även cancerceller från skadliga fria radikaler. Därför kan antioxidanterna göra att cancercellerna delar och sprider sig snabbare, säger Martin Bergö.

Vad är då en antioxidant? Jo det är framför allt E-, A- och C-vitamin, och betakaroten. Däremot är B- och D-vitamin inte antioxidanter.

Men hur ska man då tänka kring konsumtionen av kosttillskott?

– Sammantaget visar forskning från över ett halvt sekel att kosttillskotten antingen är ofarliga eller att de ökar risken för sjukdom, säger Martin. Och det innebär alltså att för de flesta är kosttillskott onödiga. Enda gången man verkligen behöver dem är om man har en kliniskt bevisad brist på något ämne i kroppen.

Ingen anledning till oro i onödan

Men det finns ingen anledning att oroa sig i onödan om man har ätit mycket kosttillskott, menar Martin Bergö.

– ­Det man ska göra är att sluta äta kosttillskott och i stället satsa på en balanserad kost, säger han.

Att genom kosten få i sig för stora mängder av ett vitamin är nämligen svårt. I så fall måste man äta extrema mängder, vilket är svårt att komma upp i. Men som med allting annat är lagom bäst och att vräka i sig stora mängder av samma matvara är sällan bra.

Men vi har ju många gånger hört att vitaminer i kosttillskott skyddar mot cancer?

– Nej, några starka vetenskapliga belägg för detta finns inte. Det gjordes stora studier under 1980 och 90-talet där man inte kunde påvisa att vitaminerna skyddade. Tvärtom fick flera av de största studierna avbrytas i förtid för att de som fick kosttillskott oftare diagnostiserades med cancer än de som fick placebo (sockerpiller).

Vid studier på möss har man också sett att extra antioxidanter gör att cancern tillväxer och sprider sig snabbare, och cancerceller från människor likaså.

Kontentan, om man vill göra något bra för sin hälsa, är helt enkelt att sluta äta antioxidanter i form av kosttillskott och fortsätta äta en varierad och balanserad kost.

Annons