Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Experten Katarina Wilk förklarar: Så vet du om du är i förklimakteriet – tidiga tecken

08 nov, 2024
author Leone Milton
Leone Milton
Foto: Magnus Ragnvid, TT/Shutterstock
Författaren och journalisten Katarina Wilk tycker att det är hög tid att vi börjar prata mer om vad som händer i en kvinnas kropp och hjärna efter 40 år.
– Många känner inte ens till vad förklimakteriet är! utbrister hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Det här händer i klimakterietBrand logo
Se också: Det här händer i klimakteriet

Kvinnans kropp är ett mysterium för många, inte minst för oss själva. Från att vi får första mensen till att vi hamnar i klimakteriet är den en berg-och-dal-bana av hormoner – och ibland känns kurvorna skarpa och dalarna djupa!

Men just när vi är omkring 40 år händer något särskilt – vi hamnar i förklimakteriet. Men om detta pratas det lite om.

För hälsojournalisten och författaren Katarina Wilk var det ett mysterium varför hon plötsligt som 42-åring började känna sig så deprimerad och utbränd.

Till slut, efter mycket egen research, kom hon fram till att det inte alls var något fel på henne – hon var bara på väg in i klimakteriet!

Provade östrogenbehandling

Många av oss tror nämligen att det är då när äggstockarnas hormonproduktion upphör och mensen försvinner som den stora förändringen sker. Då när vi så att säga "hamnat i klimakteriet". Men det är fel, för klimakteriet sker inte över en natt. Den startar långt innan. I Katarinas fall alltså vid 42 år.

Katarina la om sin livsstil och testade sig fram med alltifrån spikmattor och yoga, och det hade en viss effekt. Men det var inte förrän hon provade östrogenbehandling som den stora förbättringen kom.

– Det var som att dra upp rullgardinen framför ögonen, säger Katarina som kände som om hon fick tillbaka sitt gamla liv – sitt gamla jag – igen.

Klimakteriet händer inte i äggstockarna, utan i hjärnan

Som den vetgirige journalisten hon är började Katarina läsa all forskning som hon kom över och det resulterade i boken Perimenopower som kom ut 2018 och genast översattes till sju språk. På svenska heter den På väg in i väggen – eller bara i förklimakteriet.

Annons

Första tecken på förklimakteriet

Så hur vet man då om man befinner sig i förklimakteriet? Ofta börjar det med att mensen blir oregelbunden. Den kan komma både i kortare och längre cykler, och inuti en känns det som om man har PMS som aldrig tar slut. Och de är hormonerna som svajar.

– Det här gör att vi hanterar stress sämre, säger Katarina och kopplar det till utbrändhet.

Vad är förklimakteriet?

Tiden innan klimakteriet kallas förklimakteriet eller peri-menopaus.

Den kan börja redan i 35-årsåldern.

Psykiska förändringar kan vara ökad irritation, ilska, depression, oro, ångest och sömnproblem. Men även minskad sexlust.

Kroppsliga besvär kan vara viktuppgång, järnbrist och vallningar. Att mensen förändras, både i tidsintervall och mängd, är också vanligt.

Källa: 1177.se och Estercare.se

Hon menar att många förväxlar förklimakteriet med utbrändhet, och det i sin tur leder till att kvinnor får helt fel hjälp.

– Men egentligen är det ju hormonerna som svajar, säger Katarina.

Hon menar ändå att allt fler faktiskt börjar få upp ögonen för förklimakteriet. Nyligen satt till exempel medieprofilen och entreprenören Hannah Widell i tv och pratade om sina problem.

– Jag trodde att jag var utbränd, jag fattade ingenting, berättade Hannah Widell i Nyhetsmorgon.

I tv-inslaget berättade Hannah att hon plötsligt inte kände att livet var roligt att leva, men att det skulle handla om förklimakteriet hade hon ingen aning om, just för att okunskapen är så stor.

Företag ökar kunskapen om klimakteriet

Katarina Wilk menar att det inte bara vi kvinnor och sjukvården som måste bli bättre på kvinnohälsa och hormoner, utan även företag måste steppa upp och lära sig mer.

För just när kvinnor är i förklimakteriet är ju också ofta då som vi är som mest uppe i att göra karriär. Så vill företag vårda och ta hand som sina anställda och minska sjukskrivningarna, menar Katarina att de måste öka kunskapen och inte minst förståelsen för vad kvinnor kan genomgå under den här tiden i livet. Till exempel genom att utbilda chefer och anpassar arbetsplatsen. Katarina tar upp England som ett föregångsland.

– Där är ett av fyra företag är menapause-certiferade, säger hon.

Annons