Gabriella började prostituera sig som 15-åring
Hemma i lägenheten i Nacka, där Gabriellas storebror lovat att hålla sig på rummet, ses vi tillsammans med mamma Hedvig Kärnekull, 53, för att prata om hur allt började.
– Som barn var Ella påhittig och glad. Hon hade stor tillit till alla människor och bar på mycket fantasi. Hon var kavat, tog plats och pratade med alla. Hon var liksom självklar, lite ”här är jag!”
Gabriella Kärnekull Wolfe, 20, lyssnar på mammas beskrivning och skrattar.
– Det låter som att jag var en ganska schysst liten tjej ändå, utbrister hon.
Föräldrarna skildes
Mor och dotter ser tillbaka på Gabriellas barndom som ljus. När hon var åtta år skildes hennes föräldrar, men den gick som de båda säger ”ganska smärtfritt”.
– Jag har alltid haft en bra relation med både mamma och pappa och bott hos dem båda. Det är svårt att bara peka på en sak som gjorde att jag senare började må dåligt. Kanske var det efter det övergrepp jag var med om som 12-åring som satte igång det destruktiva i mitt liv.
Gabriella berättar om hur en äldre kille som hon kände förgrep sig på henne. Hon fick en skev bild av sexualitet och förstod egentligen inte förrän långt senare att det faktiskt var ett övergrepp.
– Jag berättade inget för mina föräldrar, men efter ett tag sa jag vad som hade hänt till mina kompisar. Men allt eftersom mådde jag sämre. Jag fick ångest, isolerade mig och blev helt personlighetsförändrad.
Hedvig hade svårt att veta vad som ”hörde tonåringar till”, men kunde inte ana hur dåligt hennes dotter faktiskt mådde.
– Jag minns när jag en dag frågade om vi skulle bada och hur hon plötsligt sa nej till något som annars var det roligaste hon visste. I själva verket handlade det om att hon inte ville klä av sig och visa sina sönderskurna armar. Hon gick ständigt med långärmat.
Sexchatt på nätet
I årskurs åtta började Gabriella skolka. Hon gjorde sig i ordning på morgonen, gick i väg och gömde sig i en buske tills hon såg att hennes mamma åkt till jobbet. Därefter smög hon in igen. Hon låg hemma i sitt mörka rum mest hela tiden. Och så träffade hon män på nätet.
– En kompis hade visat mig ”chatroulette”.
Det är en tjänst på internet där främlingar slumpmässigt kopplas ihop och kommunicerar med varandra.
– Till en början var det bara en kul grej, men efter övergreppet började jag gå in där. Jag sökte bekräftelse och fick den. Där fanns vuxna män som var uppskattande och sa söta saker. Vissa hade jag kontakt med dagligen. De ville att jag skulle klä av mig inför dem, vilket jag också gjorde.
Allt eskalerade väldigt fort och Gabriella berättar hur uppemot 50 män kunde tjata på henne från morgon till kväll. Ofta ville de träffas i verkligheten, men när de bestämt möte dök Gabriella aldrig upp. Först efter några år gav hon med sig. Gabriella var 15 år när hon för första gången följde med en av männen hon träffat på nätet hem. Hon hade då pratat med mannen under fyra månader.
– Vi träffades vid hans tunnelbanestation och gick sedan hem till honom. Vi drack te och kollade tv-serier. Jag misstänkte väl hela tiden vad som skulle hända och jag hade rätt. Han ville ha sex.
Den första tiden träffade jag män utan betalning och första gången jag fick betalt var det inte ens min idé. Han ville betala. Det kanske var någon form av skuldförskjutning från hans sida.
Övergreppen fortsatte utanför internet
Övergreppen fortsatte utanför internet och på den tiden hade Gabriella inte längre några vänner kvar. Hon kände inte att hon kunde prata med sina föräldrar om det här. Det var för pinsamt och jobbigt helt enkelt.
– Jag var inte typen som pratade och grät ut, säger Gabriella.
– Och jag hade en dotter som blev allt mer deprimerad och förändrad och jag förstod inte var orsaken var, minns mamma Hedvig.
Liksom många andra föräldrar var hon orolig för och observant på droger, alkohol och ätstörningar.
– Jag visste inte om att det fanns självskadebeteende, att man kunde skära sig och utsätta sig för farliga situationer för att döva sin ångest. Det här var för 7–8 år sedan och jag var inte så bra på sociala medier och förstod inte hur de kunde användas eller missbrukas.
Misshandlades
Hedvig tror och hoppas att föräldrar som har barn i motsvarande ålder i dag är mer pålästa och insatta. Hon beskriver vidare hur hon hade en dotter som låg i ett mörkt rum och visade tecken på djup depression. Att hon skulle gå ut och gå, med sin mamma eller själv, fanns inte på kartan. Hedvig fick rådet att göra det som fungerade – att sitta en liten stund med sin dotter i en filt på balkongen. Att få lite ljus på näsan var bättre än inget alls.
Lärare på Gabriellas skola tog kontakt med en kurator. Ungdomsmottagningen skickade henne sedan till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. I sex veckors tid gick hon dit, men sa inte ett ljud.
Gabriella menar att hon inte visste vad som förväntades av henne under mötena. Vad skulle hon säga, var skulle hon börja?
– Ella som var jätteskärpt som liten slutade gå i skolan helt och hållet. Under hela årskurs nio låg hon i ett mörkt rum och kollade serier. Hon började även röka och allt blev bara värre. Jag fattade verkligen inte hur det kunde bli så skevt. Ella vägrade prata med mig. När ens barn inte mår bra känner man sådan enorm maktlöshet. Vid ett tillfälle försökte hon ta sitt liv och fick åka ambulans till sjukhuset, berättar Hedvig.
Gabriella fick gå i terapi, men prostutionen eskalerade snabbt. Hon sålde sex flera dagar i veckan. Sexköparna var oftast mellan 35 och 55 år gamla och ibland blev hon även misshandlad av männen.
– En av dem berättade att han var baskettränare till sina döttrar. Och jag minns att flera av dem jag var hemma hos var vanliga pappor som hade bilder på sina barn inramade på väggarna. Det var vanliga män. Pappor, män med olika yrken i olika åldrar, män som går till kontoret och är gifta. Men som tycker om att misshandla och utnyttja 15-åringar på sin lunchrast, säger Gabriella.
Slutade sälja sex i ett år
Vid ett tillfälle hittades hon illa medfaren på ett tåg i Stockholm och polisen förstod att hon befann sig i en farlig situation. Insatser sattes in för att Gabriella skulle skyddas. Bland annat fick hon en kontaktperson som skulle vara med henne för att hon skulle sluta prostituera sig.
– I ett år slutade jag sälja sex, men när insatserna togs bort började jag igen, säger hon.
Samtidigt pågick utredningen mot sexköparna som man hittat i hennes mobil. Gabriella hade svårt att gå vidare eftersom hon ofta var tvungen att gå på polisförhör eller rättegång.
Vid ett tillfälle när Ella lånat Hedvigs telefon och glömt att logga ut såg Hedvig att en man hade kontakt med hennes dotter på nätet.
– Jag minns hur tårarna strömmade ner för mina kinder när jag läste vad de skrev. De där jävla gubbarna är så sjukt manipulativa, de försöker bli kompis med dessa unga tjejer och skapa en relation för att sedan utnyttja dem sexuellt. Min stora önskan är att de ska drabbas av insikt och sedan få leva med den för resten av sina liv.
Pluggar juridik
Det var tack vare BUP som Hedvig fick reda på att hennes dotter sålt sex.
– Vi satte in alla insatser vi kunde. När hon började gymnasiet följde vi vår dotter till skolan, satt utanför klassrummet och hade ständig koll på henne.
En del av det stöd som Hedvig senare har fått som förälder har handlat om att inte skuldbelägga sig själv.
– Visst önskar jag att jag kunde spola tillbaka bandet och ha vetat mer. Men det går ju inte. Som mamma har jag hela tiden försökt göra rätt utifrån den information och kunskap jag haft. Det hade ju inte heller hjälpt Ella om jag gråtit och brutit ihop, så det har jag inte gjort, berättar Hedvig.
– Jag ser ju att mina föräldrar hela tiden gjort så gott de kunnat, säger Gabriella.
Hon har nu börjat studera på juristlinjen och för att klara vardagen tror hon att kroppen stängt av vissa känslodelar. Gabriella går i traumabehandling med sin terapeut och tar allt stegvis. Det blir för mycket att ta itu med allt hon gått igenom på en gång.
I dag mår Gabriella betydligt bättre än hon gjort på mycket länge. Men hon bär fortfarande på en hel del ångest och mörker. Och vet inte om hon någonsin kommer att bli hel igen. Hon har fått en skev bild på sexualitet.
– Jag har aldrig haft sex som bygger på kärlek och rent spontant är jag inte det minsta intresserad.
Alla insatser för Gabriella kunde tas bort när hon var 18 år. Ett år senare kom hon i kontakt med Amanda, en tjej som också har erfarenhet av en rättegång mot sexköpare. De kunder prata med varandra om sina erfarenheter av prostitution.
Startade upprop
Hösten 2017 startade de uppropet #intedinhora – en proteströrelse som resulterat i artiklar, debatter och föreläsningar, och som riktat strålkastarljuset på de mest utsatta i samhället.
Att prostituerade hävdar att de säljer sig frivilligt eller till och med är kompis med sin sexköpare är inget ovanligt. Det är snarare regel än undantag, förklarar Gabriella.
– Alla säger att de är kompis med sina sexköpare – det är så man säljer sex. Man marknadsför en upplevelse. Efteråt recenserar köparna ”upplevelserna” på sajterna där sexhandeln sker. Därför måste du låtsas tycka om det. Männen verkar inte fatta att det handlar om en beroenderelation. Om sexköparna förstår att de utsätter den här gruppen för övergrepp och vill sluta, varför söker de då inte hjälp? Gå till en psykolog. Sex är inte en mänsklig rättighet, säger Gabriella.
Vad ger dig livsglädje i dag?
– När det var som värst köpte mamma och pappa en hund till mig. Albus gör mig glad. Och mitt engagemang med ”Inte din hora”. Jag tycker om att engagera mig politiskt och vill i framtiden arbeta som jurist inom de här frågorna.
Även Hedvig ser ljusare på framtiden.
– Jag tycker att Ella är helt fantastisk, stark och klok. Hon är så mycket modigare än mig, inte minst för att hon vågar berätta om det hon gått igenom offentligt i hopp om att hjälpa andra. Hon är klok och skärpt. Den gamla kavata Ella är tillbaka och det är fantastiskt. Vägen tillbaka är självklart lång, men nu känner vi båda ett annat lugn.
#intedinhora
✔ Startades hösten 2017, i samband med #metoo-uppropet.
✔ Jobbar för att förhind- ra att personer hamnar i prostitution till följd av samhällets bristande skyddsnät.
✔ Arbetar för att stärka det sociala skyddsnätet, för fler förebyggande åtgärder samt bättre tillgång till trauma- behandling.
✔ Skriver debattartiklar och ställer krav på politiker för att stärka rättsskyddet för de som utsätts för sexhandel.
✔ Ställer krav på politiker att införa åtgärder för att ingen ska behöva hamna i prostitution.
✔ Har ett nätverk av personer med erfarenhet av sexhandeln och har på så sätt skapat ett forum för att kunna prata om sina erfarenheter.
Gabriellas råd till oroliga föräldrar:
- Använd aldrig pekfingret och säg: ”Du får inte gå in där eller där på nätet”.
- Börja tidigt att prata om vad ditt barn gör på nätet och titta tillsammans med dem som något naturligt.
- Prata om vad som kan hända och hur man ska göra om vissa typer av frågor dyker upp.
- Även skolor behöver tala mer om vad som kan hända på nätet.
Gabriellas råd till utsatta tonåringar:
- Med facit i hand: prata med någon vuxen om du råkar ut för liknande saker som mig. Är det pinsamt att prata med dina föräldrar – vänd dig till någon annan du har förtroende för. Prata bara med någon!
Årets Changemaker
Gabriella vann Årets Changemaker 2018 för sitt engagemang i kampen mot sexuella övergrepp och prostitution. Priset delas ut av Raoul Wallenberg Academy och nätverket Ashoka.
Av Frida Funemyr Foto: Frida Funemyr, TT