Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Därför nyser du av choklad – här är anledningen

22 feb, 2025
Foto: Shutterstock/TT
Har du någonsin funderat över varför du nyser i samband med att du äter mörk choklad? Det finns en enkel förklaring till varför din kropp reagerar så. Här djupdyker vi i den spännande anledningen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 saker om choklad du kanske inte visste omBrand logo
Se också: 5 saker om choklad du kanske inte visste om

Det finns många olika typer av nysningar som sker utan att vi är förkylda och som kan klassas som något konstiga. Den så kallade ”solnysningen” eller fenomenet ”wine sneezing” är två ganska välkända exempel.

Men varför nyser vi egentligen? Här nedan djupdyker vi i varför en bit mörk choklad kan framkalla nysningar!

Chokladens innehåll och näringsvärde

Just mörk choklad brukar oftast målas upp som ett ”nyttigt” snacks. Det är en överdrift, men den lilla bitttra godisbiten är inte helt utan näringsvärde för det.

I choklad finns både byggstenar som ger energi, det vill säga fett, kolhydrater och protein. Men också sådant som inte ger energi, som till exempel antioxidanter.

Det beror såklart också på vad det är för typ av choklad. Om det rör sig om en choklad med exempelvis. salt, nötter eller torkade bär i, kan även mineraler och vitaminer tillkomma till näringsinnehållet. Det ska dock inte betraktas som bra en källa till vitaminintag.

Ju mörkare chokladen är, desto högre halt kakao. Kakaobönan innehåller biogena aminer, ämnen som bildas av aminosyror, alltså proteinets byggstenar.

Något som kan ge upphov till huvudvärk hos vuxna människor som lider av migrän. Men kan det också ge upphov till nysningar? Ja, det är inte omöjligt!

Anledningen: Därför nyser du av choklad

Och är faktiskt inte alls ovanligt att mörk choklad ger upphov till nysningar. Mörk choklad kan nämligen innehålla höga halter av histamin som finns i kakao. Högre kakaohalt innebär därför högre histaminhalt.

Annons

Histamin är inte farligt. Intolerans mot histamin är däremot vanligt, exempelvis pollenallergi, vilket kan orsaka en reaktion när du konsumerar choklad.

Den reaktionen kan ta sig uttryck i en – ja, du gissade rätt – nysning!

Histamin är en typ av biogen amin. Det finns dock andra sådana här ämnen i just choklad som är besläktade med histamin och som också kan reta kroppen till en nysning, eller andra allergiliknande symptom.

Exempel på sådana aminer är tyramin, tryptamin, serotonin och fenyletylamin.

Källa: Land, Livsmedelsverket, Levfrisk, Allergia

Annons