Alltid trött? Här är sjukdomarna som kan vara orsaken
Det finns många sjukdomar som har trötthet som ett symtom. Här är ett par av de vanligaste.
Depression
Dränerad på energi och livslust? Nedstämdhet som inte går över? Då kan tröttheten bero på en depression. Om depressionen kommer som ett brev på posten en viss tid på senhösten eller våren kan det handla om en årstidsbunden depression. Vanliga symtom är att man äter och sover mer än man brukar. Trots att man sover mycket lättar inte tröttheten. Man kan också få ett ovanligt stort sug efter kolhydrater vid säsongsbunden depression.
Överaktiv bisköldkörtel
Överaktiv bisköldkörtel är en dold kvinnosjukdom. Många får aldrig någon diagnos, trots att uppemot tre procent av alla kvinnor som passerat klimakteriet är drabbade. Ibland är trötthet, muskelsvaghet och nedstämdhet de enda symtomen. På längre sikt kan tillståndet orsaka benskörhet och hjärtsjukdom.
Underfunktion i sköldkörteln
När sköldkörteln inte tillverkar tillräckligt mycket av hormonet tyroxin får man hypotyreos – en underfunktion i sköldkörteln. Man blir då oförklarligt trött. Kvinnor drabbas oftare än män och det är vanligt att tillståndet slår till i medelåldern. Andra symtom är att man är frusen, får muskelvärk och går upp i vikt.
Rastlösa ben
Folksjukdomen rastlösa ben – eller Willis-Ekbom Disease, WED, som det numera egentligen heter – kommer i regel sent på kvällen, just när man ska sova. Man kan också ha ofrivilliga benrörelser i sömnen. Ibland kan man fortfarande sova trots ryckningarna, men den viktiga djupsömnen blir störd. Tio till femton procent av befolkningen lider av tillståndet, de flesta är kvinnor. Symtom är en krypande, stickande och domnande känsla i benen som lindras av att man rör på sig.
Sömnapné
Kvinnor kan vara storsnarkare och ha andningsuppehåll i sömnen utan att veta om det. Vissa kvinnor kan också ha andningsuppehåll utan att snarka särskilt mycket. Uppehållen gör att blodet inte syresätts som det ska och man vaknar därför helt utmattad nästa dag, kanske utan att förstå varför. Sömnapné drabbar oftare den som är överviktig. Alkohol kan förvärra problemet. Vanliga symtom är att man vaknar med huvudvärk och torr mun.
Järn- och blodbrist
Järn- och blodbrist är en av de absolut vanligaste orsakerna till att man känner sig matt, trött och håglös. Det drabbar framför allt kvinnor och då särskilt dem som har kraftiga menstruationer eller är gravida. Vanliga symtom är kraftlöshet, andfåddhet, yrsel och huvudvärk.
5 andra saker som kan göra dig orkeslös och trött
Det finns annat än sjukdomar som kan göra dig trött. Här är fem exempel.
Brist på variation
Hjärnan behöver omväxling för att hålla sig alert. Monotoni, däremot, ökar känslan av trötthet. När du känner dig urlakad, res dig upp och växla mellan att gå och stå. Och gå gärna ut i kylan. Värme gör oss nämligen dåsigare. Pausa, drick ett glas vatten, gå till kaffeautomaten eller småprata med en kollega om du är på jobbet – gör helt enkelt något som är mentalt och fysiskt omväxlande.
Prestationshets
Om du begär av dig själv att du ska vara på topp hela tiden kan det få motsatt effekt – du blir bara ännu tröttare. Kämpa inte emot tröttheten, det är helt normalt att inte ha lika mycket ork så här års! Tillåt dig att slå av på takten och se den här perioden som ett tillfälle att släppa på vissa måsten, vara snäll mot dig själv och fylla på med sådant som du mår bra av. Kanske är det att träffa vänner eller att få vara själv, att vila eller vara i naturen lite mer. Det behöver inte vara några stora saker, tänk små pauser i vardagen!
Stillasittande
Hur trött man än känner sig är det alltid en bra idé att köra ett träningspass. Pulshöjande aktiviteter är rena rama medicinen mot trötthet, det sätter fart på hormoner och signalsubstanser, bland annat dopamin och serotonin som motverkar nedstämdhet och trötthet. Även endorfiner, som gör att vi känner oss tillfreds, frigörs när vi motionerar. Fysisk aktivitet används inom vården bland annat mot sjuklig trötthet, till exempel mot fatigue. Fatigue går inte att vila bort, däremot verkar fysisk aktivitet hjälpa.
Näringsfattig kost
Människor som bantar eller håller igen på maten kan uppleva energibrist. Det beror helt enkelt på att man får i sig för lite energi för att orka vara pigg. Om man vill gå ner i vikt utan att gå in i trötthetsväggen ska man därför välja en diet som inte är alltför sträng vad gäller antalet kalorier. Sikta på att gå ner sakta och långsamt!
För lite sömn – eller för mycket
Sömnig eller trött – det är inte alltid lätt att veta skillnaden. Ett tecken på att du sover för li- te (eller för dåligt) är att du blir pigg efter en tupplur eller en natt då du fått sova ut. Vid sömnighet slumrar man också lätt till när man tittar på tv eller läser. Trötthet som beror på mörkret lindras sällan av sömn. Tvärtom kan man sova mer än vanligt, men ändå känna att man inte orkar med någonting. Oavsett om man lider av sömnighet eller trötthet ska man ändå sikta på att sova sju till åtta timmar per natt för att må bra.
Foto: TT