13 sätt högt blodsocker kan påverka kroppen på
Blodets socker, glukos, är bränslet som driver kroppens celler. Nivåerna varierar beroende på vad vi äter, när, och hur mycket vi äter. Och att det är så är helt normalt.
Men när det inte fungerar som det ska, och cellerna i kroppen inte kan ta upp glukosen, så gör det skada i kroppen på olika sätt. Ibland känner man inte alls av det i början.
Många har faktiskt diabetes utan att veta om det. Ännu fler har högre blodsocker än normalt men inte tillräckligt höga för att få diagnosen diabets typ 2. Blodsockret kan också öka tillfälligt om man är sjuk eller under stress.
Här är några av de vanligaste symtomen på, och komplikationerna av, högt blodsocker.
1. Törstig och kissnödig
Om det är för mycket socker i blodet så kommer kroppen att försöka göra sig av med det. Överskott rinner ut i urinen och det drar också mer vatten ur kroppen, vilket gör att man behöver kissa mycket och ofta. Det kan ge törst, hungerkänslor eller påverka vikten.
2. Trött mest hela tiden
Med högre blodsocker blir blodet tjockare och hjärtat måste jobba hårdare för att pumpa runt det. Dina celler svälter energi om det inte får glukos vilket du blir trött av.
3. Blodet blir mer trögflytande
Blod med mycket socker i blir tjockare och klibbigare i konsistensen och kan ha svårt att nå minsta punkten i små blodkärl. Inte minst kärl kring ögon, öron och nerver.
4. Synen kan bli suddig
Om de små blodkärlen kring ögonen inte kan fyllas med blod skadas bland annat ögats näthinna. Man kan också få tillfälligt suddig syn av blodsockertoppar.
5. Domningar i fingrar och tår
Ett tecken på att blodsockret har varit för högt under en längre period är domningar i tår och stickningar i fingrarna, ändarna i de längsta nervfibrerna oftast är de som får lida först. Nervskador kan ge brännande eller stickande känslor, eller smärta.
6. Infektioner i fötterna
Högt blodsocker kan leda till att man tappar känsel i delar av kroppen, som i fötterna. Det kan göra att skador där – skoskav, nageltrång… – bli till ett stort problem om man inte känner av det och hinner göra något åt det.
7. Sämre sexlust
Högt blodsocker kan leda till problem med erektion för män, med torrhet för kvinnor, med orgasm, med mera. Inte minst för att blodet i sockret kan skada nerverna och blodkärlen som är inblandade i processer här.
8. Problem med magen
Matsmältningen kan också påverkas av för höga blodsockernivåer. Det kan ge förstoppning, diarré eller både och. Det kan också leda till att tarmen inte rör sig på rätt sätt och då ta inte kroppen upp näringsämnen från tarmen lika regelbundet, vilket i sin tur kan ge sämre blodsocker …
9. Slitna njurar
Om blodsockret är högt länge så jobbar kroppens filtersystem hårdare för att rensa ut överskottet. Inte minst njurarna som till slut inte kommer att fungera lika bra som de gjort.
10. Hjärnan och minnet påverkas
Högre blodsocker kan också försämra förmåga att tänka och minnet. Det hänger ihop med att cirkulationen blir sämre av det höjda sockret.
11. Tänder och andedräkt blir sämre
Mer socker i blodet kan också ge mer socker i saliv, som gör att bakterierna i munnen trivs bättre. Det kan påverka tänderna och ge dålig andedräkt. Efter ett tag kan det även påverka tandköttet och ge blödningar och smärta i det. Det kan också ge muntorrhet och spruckna läppar.
12. Urinvägsinfektioner och problem med blåsan
Personer med diabetes har större risk att drabbas av urinvägsinfektioner. Nerverna som styr blåsans funktion kan också skadas och det kan ge överaktiv blåsa, problem med musklerna som håller urinen kvar eller tömmer blåsan.
13. Rodnande hud
Om kroppen tappar vätska till följd av högt blodsocker så blir huden torr, sprucken och kan klia. Hudproblem kan vara första tecknen på diabetes. Man kan också få svampinfektioner under bröst och i ljumskarna.
Källa: Health, Insulin.se