Agnes Wold: Så håller du dig frisk i höst
Hösten är här och det innebär återgång till skolor och jobb och en vanlig vardag med allt vad det innebär. Det allt kallare vädret gör det också svårt på att träffas smittsäkert utomhus. Dessutom kommer det rapporter om att man kan smittas av coronavirus två gånger. Hur orolig behöver man vara och hur ska man bete sig egentligen?
I en frågestund i Kvällspasset i Sveriges Radio P 4 svarar Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, så här på frågor som är aktuella i höst och vinter.
1. Risken att smittas en andra gång
– Jag tycker inte att man behöver vara orolig. Det är jättevanligt att man får en virusinfektion igen men sjukdomen blir lindrigare för varje gång. Det är typiskt för immunförsvaret att det svarar bättre och bättre för varje gång det exponeras för samma sak. Man blir mer och mer immun och mindre och mindre sjuk för varje gång man träffar på samma smittämne.
2. Munskydd eller inte?
– Argumentet att alla andra länder använder munskydd är inte mycket att hänga i julgran, säger Agnes Wold. Det betyder inte i sig att munskydd har en effekt, det visar bara att man tar det här på allvar och vill göra något. Det finns otroligt lite studier som visar att munskydd har en effekt ute bland folk. Alla får ha på sig munskydd om de vill, men personligen förstår jag inte den enorma längtan efter ett tvång på att bära munskydd. I så fall är det bättre att använda visir.
Se också: Rikard dog av corona – hör broderns känslosamma farväl:
3. Platserna där det är störst risk att smittas
– I första hand blir man smittad hemma hos sin familj när man sitter och pratar och skrattar och är nära varann. Och därför är tanken om munskydd fel, du tar ju av dig det när du kommer hem men bär det ute bland folk där det är ”farligt”. Långt över hälften av all smitta sker inom familjen. Näst största smittspridningsarenan är arbetsplatsen, där sker mellan 20 och 40 procent av all smitta. Trea på listan kommer fester, barer, körer och liknande aktiviteter. Affärer och tåg kommer långt ner på den här listan.
4. Åka kollektivt
– Risken är inte så stor att bli smittad om någon har nyst på en ledstång på bussen som du sedan tar i. Man får nämligen anstränga sig en del för att få in ett virus från en yta in i kroppen. Viruset lever i max någon timme.
5. Är det sant att man kan kramas, om båda håller andan?
– Ja, det stämmer att det är okej att kramas om båda håller andan. Om du inte andas in den andra människans utandningsluft kan du inte bli smittad, säger Agnes Wold.
6. Att gå till frisör och tandläkare om man hör till en riskgrupp
– Jag går själv inte och klipper mig eller går på rutinkontroller just nu. Men risken är liten att bli smittad om man går till exempelvis tandläkaren – de använder visir och handskar och gör vad de kan för att undvika smitta. Jag tycker därför att man kan gå på nödvändiga tandläkarbesök, till exempel om man har en trasig tand. Rutinkontroller tycker jag att man kan vänta med.
7. Att 70-plussare umgås med varandra inomhus
– I princip kan 70-plussare träffa varandra. De är inte så farliga för varandra, om de har hållit sig i karantän. Man kan ses inomhus, om man håller avstånd till varandra. Men det måste vara med en person man litar på i så fall.