10 enkla övningar som förbättrar minnet
I en studie från 2019, med närmare 200 000 deltagare, såg forskare att personer med en hälsosam livstil löpte mindre risk för att utveckla demens under åtta år – även om personerna hade gener för demens. Men förutom hälsosam livsstil så finns det hjärnövningar som kan boosta hjärnans aktivitet – och minska risken för försämrat minne.
Vad är en hjärnövning?
Det är, kort sammanfattat, övningar som aktiverar din hjärna. Det kan handla om pusselspel och läsning på datorn, eller idrottsaktiviteter och sociala sammankomster. För att hjärnaktiviteterna verkligen ska vara effektiva är det viktigt att du är aktiv när du utför dem.
10 hjärnövningar för minnet som du kan göra hemma
1. Träna
Det bästa vi kan göra för bättre kognition är fysisk träning. Det ökar blodflödet till hjärnan och minskar risken för stroke, högt blodtryck och diabetes – tre vanliga riskfaktorer för försämrat minne. I en studie från 2023, på närmare 1300 kvinnor över 65 år, såg man att för varje 31 minuter av fysisk aktivitet per dag hade kvinnan 21 procent mindre risk att utveckla demens.
I en studie från 2022 såg forskarna att personer som ofta går, springer, simmar, cyklar, dansar, yoga eller sportar har 17 procent mindre risk att utveckla demens än de som inte gjorde dessa aktiviteter.
2. Börja med en sport
Inte bara innebär sport att du rör på dig och får motion – det leder också till socialt umgänge. Dessutom kräver sport att du fattar snabba beslut och löser problem. Att sporta är att aktivera hela hjärnan!
3. Umgås
Att träffa människor är otroligt bra för hjärnan. I samtal med andra hämtar du minnen när du berättar saker, du använder ditt språk, din syn och din hörsel. Alla de delarna av hjärnan engageras och involveras. Om du inte har möjlighet att träffa människor så gör ett telefonsamtal susen!
4. Räkna matte
Försök att dra ner på användandet av telefonens kalkylator eller miniräknaren – och satsa på huvudräkning. Att räkna matte och ägna sig åt problemlösning har visat sig ha positiva effekter för minnet, visar studier.
5. Lär dig ett nytt språk
Att kunna tala två skapar fler möjligheter att kommunicera med andra, inte minst när du reser. I en studie från 2020 framgår det att personer som kan två språk utvecklar demens senare i livet än dem som bara pratar ett språk. Det kanske låter som ett stort åtagande, men det finns flera bra och enkla appar som gör lärandet roligt. Eller varför inte ta en kurs?
6. Börja pussla
Att göra olika pussel är nyckeln här, eftersom olika pussel aktiverar olika delar av din hjärna. Men nummerspel, korsord och klassiska pussel är särskilt bra för hjärna. Sudoku är till exempel bra för det logiska tänkandet, och aktiveras den främre delen av hjärnan.
7. Spela instrument
Att spela musik kräver att du blandar den fysiska rörelsen med minne och hörsel – på kort tid. En studie från 2017 visar att personer över 60 år som tar pianolektioner har ett bättre episodiskt minne och gehör än personer som inte gör det. Episodiskt minne är det som gör att vi minns saker som har hänt.
8. Meditera
I en studie med personer med lätt kognitiv funktionsnedsättning eller personer i ett tidigt stadie av Alzeimer visade det sig att meditation bromsar hjärnans försvagande. De som mediterade i 30 minuter om dagen i 6 månader uppvisade en långsammare negativ utveckling i hjärnan, än de som inte mediterade.
9. Stimulera dina sinnen
Gör aktiviteter som aktiverar flera sinnen. När du till exempel bakar en äppelpaj kan du känna degen när du formar den, höra och lukta på äpplena när du steker dem eller var uppmärksam på hur pajen ser ut. När sinnen samverkar kommer vi bättre ihåg saker.
10. Sov
Det kanske inte låter som en hjärnövning med sömn är essentiellt för att vår hjärna ska fungera som den ska. Sömn förbättrar minnet och minskar mental trötthet, visar en studie från 2015. Om du inte får minst 7 timmars sömn riskerar du att drabbas av hjärndimma och få svårt att minnas.