Nina Gunkes första jul efter alzheimerdiagnosen
Nu berättar hon om livets stora omställning och hur en del jultraditioner fått lämna plats åt nya, till följd av den framskridande sjukdomen.
– Jag vill så gärna frysa tiden här och nu och inte bli sämre än vad jag redan är, säger hon öppenhjärtigt till Hälsoliv.
Den 26 december 2021 berättade skådespelaren Nina Gunke, 67, i direktsänd tv, att hon fått diagnosen alzheimers sjukdom. En obotlig sjukdom som innebär att celler i hjärnan förlorar sin funktion. Det påverkar minnet och sättet vi uppfattar information.
Under det öppenhjärtiga avslöjandet i fjol, när hon gästade TV4:s Nyhetsmorgon, berättade Nina om rädslorna för framtiden och det viktiga stödet från familjen, och framför allt maken Samuel Holgersson, 58.
I en ny intervju med tidningen Hälsoliv berättar Gunke, känd från tv-serier som Varuhuset och Skilda världar, nu om det två första jularna efter diagnosen... Många jultraditioner har bytts ut till nya efter den stora livsomställningen.
Stora livsförändringarna efter tuffa sjukdomsbeskedet
Tidigare i år släpptes Ninas bok Innan jag glömmer, som handlar om livet innan och efter diagnosen. I intervjun med hälsotidningen berättar hon att hon alltid varit stressad. Något som är ett resultat av den bransch hon valde med kärleken till skådespelaryrket.
Hon förklarar att man som skådespelare inte han ”räkna med att bli uppbjuden nästa gång” om man tackar nej till jobb och att hon var tvungen att försörja sig själv och döttrarna Moa och Niki, som hon har från två tidigare relationer.
Det allra viktigaste för Nina med sjukdomen var att ta reda på om den var ärftlig eller inte. Hon förklarar att det var som en tyngd som lyfte från henne, när hon fick veta att hon inte för sjukdomen vidare till döttrarna.
Nina tror att den stressiga bakgrunden i film- och tv-branschen kan ha påverkat det faktum att hennes alzheimer begynnat så tidigt. Enligt Hjärnfonden kan det finnas ett samband mellan långvarig negativ stress och sjukdomen.
– Jag är mycket tröttare nu, men det är oerhört skönt att inte längre skämmas – och att kunna bidra till att bryta stigman kring den här sjukdomen, säger den 67-åriga skådespelerskan till tidningen och understryker lättnaden över att ha delat med sig av beskedet offentligt.
Ja, sedan diagnosen har livet förändrats. Bland annat har Nina Gunke och maken Samuel flyttat för att förenkla vardagslivet.
– För mig har det varit ett lyft att flytta in till stan nu när jag inte längre får köra bil. I slutet fungerade det heller inte att hålla koll på busstidtabeller och då blev det så att jag mest var hemma, säger Nina och visar oss in i köket som vetter mot innergården, berättar hon för tidningen.
I dag bor de nära yogastudion, vårdcentralen och Ninas bästa vänninor. Nina har smyckat hemmet med egen pysslade dekorationer. Hon förklarar att hon har ett behov av att utöva kreativiteten, nu när hon inte längre kan utöva yrket som skådespelare.
Nina Gunkes första jul efter alzheimerdiagnosen
Så här i jultider är Nina, år efter år, aktuell på tv med filmklassikern Tomten är far till alla barnen, där hon spelar karaktären Eva. Själv kollar hon inte på filmen till jul. Nina är nämligen oerhört självkritisk.
Hon berättar att många jultraditioner har förändrats sedan alzheimerdiagnosen. År 2022 markerar den andra julen, sedan skådespelaren berättade om diagnosen i Nyhetsmorgon. Hur har jularna förändrats?
I intervjun med hälsotidningen berättar Nina att hon inte kan följa recept längre. Därför är det maken Samuel som står för det mesta som serveras på julbordet. Något som han gör mycket bra. Han är både duktig på att laga god mat och är även mån om att maten ska vara nyttig, för Ninas hälsas skull. Nina, som blir illamående av medicineringen, kämpar med aptiten och föredrar fisk och grönt.
Emellan sig har makarna fem barn. Ninas två döttrar och Samuels tre barn. Sedan diagnosen har de fått dela upp julaftonsfirandet i flera pass hemma hos paret. Detta eftersom att Nina ska slippa ”flänga runt” och för att det inte ska bli för stökigt.
– Jag är rätt ljudkänslig, blir hjärntrött av att det låter mycket. Då är det smidigare att träffa några i taget än stora sällskap. Men det är det absolut bästa jag vet: att vara med våra barnbarn. Jag vill så gärna frysa tiden här och nu och inte bli sämre än vad jag redan är, för jag vill få se Ruby, Cornelia och Ludde växa upp, säger hon avslutningsvis.
Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet, Fredrik Hessman/TT