Lästips:NYTT! Korsord Budgettips Spartips Pengar Återbruk Pensionsspara Se ''mer för mindre'' Bäst i test värmeljus

Så börjar du spara – 7 enkla steg

22 feb, 2023
author Elin Samuelsson
Elin Samuelsson
Kvinna som lägger ett mynt i en spargris.
Sju enkla sparsteg kan ge kirr i kassan!
Det är enklare att spara än du tror. Börjar du att göra smartare ekonomiska val nu har du kanske snart semesterkassan fixad.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Har de längre och ljusare dagarna fått dig att blicka framåt mot sommaren? Se över dina utgifter redan nu, så kanske du får ett välkommet klirr i semesterkassan.

Se också: 4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmartBrand logo
Se också: 4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmart

Ett tips är att inte försöka bocka av hela listan på en vecka, utan exempelvis ta en punkt per vecka.

1. Hur såg förra året ut?

Till att börja med, backa tillbaka bandet och se hur du spenderade dina pengar förra året. Blev det många spontana småköp? Är det något du kan leva utan i år? Kanske har du en funktion i din internetbank som kategoriserar dina utgifter och delar upp dem på mat, boendekostnader, nöjen, etc. Det ger dig en bra överblick, och en hint om vilka områden du kan snåla in på för att få lite extra över i plånboken.

2. Gör en budget – och spara

Vet du om, och hur mycket, du har över i plånboken varje månad? Gör en lista med dina fasta kostnader och ungefär hur mycket du brukar spendera på mat, nöjen, shopping, bensin och annat. Ta höjd för ett par större oförutsedda utgifter per år och räkna ut hur utgifterna skiljer sig från din inkomst. Är det möjligt att spara några extra hundralappar? Se texten intill på olika sätt du kan spara dem. Här kommer målbilden om de där härliga semesterdagarna in i bilden…

3. Se över dina försäkringar

Ja, det må låta dödstråkigt, men här kan det finnas slantar att spara! Har du koll på om dina försäkringspremier har blivit högre än när du tecknade dina försäkringar? Finns det andra försäkringsbolag som erbjuder likvärdiga men billigare alternativ? Se om du kan påverka priset på dina försäkringar genom att höja självrisken. Kanske skulle du tjäna på att ha en buffert för oförutsedda och höga självrisker i stället för att betala höga månadspremier. Har du enskilda försäkringar på exempelvis elektronikprylar, som telefon och tv? Det är inte helt omöjligt att din hemförsäkring redan täcker sådant.

4. Dra ner på matkostnader

Kvinna och en matkasse med frukt.
Med smartare matinköp kan du spara med pengar.

Inventera skafferiet och köp bara hem sådant du verkligen behöver. Välj helst matvaror som är i säsong. Naturskyddsföreningen har till exempel listat svensk och europeisk frukt och grönt efter årstider på sin hemsida.

Annons

Väl i affären är det jämförelsepriset som är den viktigaste siffran att hålla koll på, inte matvarans faktiska pris. Här upptäcker du om det är en fördel med storpack.

Planera alltid för två extra portioner när du lagar mat. Hur mycket skulle du tjäna på att äta matlådor på jobbet i stället för att äta ute? Och alla smårester du fått över i slutet av veckan – perfekt till en lat söndagsmiddag!

5. Gå igenom dina abonnemang

Du är nog inte ensam om att prenumerera på minst ett par tv-streamingtjänster, en ljudboksapp och kanske även en musikapp. Men uppriktigt talat, hur många filmer, böcker och låtar hinner du egentligen konsumera varje månad? Kanske är det en av dessa du utnyttjar mest?

Ett mobilabonnemang kanske du har svårt att leva utan, men det skadar inte att slå en signal till din mobilleverantör och se om de har några nya, billigare abonnemang som är likvärdigt ditt nuvarande. Annars kanske konkurrenterna har ett bättre erbjudande …

6. Handla second hand

Kläder i en second hand butik.
Att shoppa second hand är både roligt, billigt och bra för miljön.

Det tar kanske lite längre tid än att klicka hem något på nätet, men din plånbok kommer att tacka dig! Second hand är både billigare och miljövänligare än spontanshoppingen på lunchen, som i ärlighetens namn inte alltid är så genomtänkt? Många av dagens second hand-butiker är fräscha och välsorterade, men om du ändå nojar över exempelvis pälsängrar kan du lägga dina plagg i frysen (-18 grader) i en vecka. Glöm inte Tradera och Blocket!

Annons

7. Rensa och sälj

Lättnaden är väl sällan så stor som när man varit på tippen eller gått ut med återvinningen. Tänk om du också kunde tjäna en slant på allt du har i gömmorna. Ta en titt längst in i garderoben – visst hänger väl där ett par plagg du knappt minns att du ägde? Passar de ens längre? Det är lättare än någonsin att sälja kläder och skor på nätet, på Blocket är det dessutom numera gratis att lägga ut annonser.

Hur vill du spara?

Kortsiktigt

  • Vad: En buffert för oförutsedda utgifter som till exempel bilreparationer och tandläkarbesök. Motsvarar cirka två till tre månaders utgifter.
  • Hur: Dessa pengar vill du inte ta några risker med, så välj ett sparkonto med insättningsgaranti i stället för att placera dem i fonder.

Halvkort

  • Vad: Små och stora mål, som en resa, körkortslektioner eller ett bröllop.
  • Hur: Om du kan spara ihop till målet inom ett par år, välj ett sparkonto med insättningsgaranti. Om du vill spara i 3–5 år kan ett fondsparande med låg risk passa. Sätt en automatisk överföring från lönekontot.

Långsiktigt

  • Vad: Ett långsiktigt sparande på minst 5–7 års sikt, gärna längre, som pensionssparande eller sparande till barn och barnbarn.
  • Hur: Ett sparande med hög risk i ett investeringsspar-konto kan ge dig en ränta på ränta-effekt. Håll koll på avgifterna så att de inte är för höga. Sänk risken när sparperioden börjar närma sig slutet för att undvika ett värdetapp vid en eventuell börsnedgång. Spara regelbundet under lång tid, inte en stor summa på en gång.

Källa: icabanken.se

Bli ekonomiskt trygg

Är du förälder, separerad eller lever du i en parrelation och vill ta makten över din egen ekonomi? På Fredrika Bremer-förbundets hemsida finns en gratis utbildningsserie med åtta korta filmer om ekonomi för kvinnor i livets olika skeden. Till filmerna finns checklistor och ordlistor att ladda ner.

Läs mer under rubriken Livslång ekonomi på fredrikabremer.se/resurser

Annons