Redaktionens 23 smarta spartips – från gratisalternativ till DIY och nya vanor
Små förändringar i vardagen kan nämligen få stor effekt på ekonomin som helhet.
Inspireras av redaktionens bästa spartips!
Inflation, röda siffror, larm om räntehöjningar och en dyster syn på privatekonomin. Det är verkligheten för många svenska hushåll just nu.
Här listar Allas redaktion deras bästa spartips i vardagen för att lindra pengaångesten – och ta kontroll över privatekonomin!
Tips för att spara pengar på mat
Livsmedelsproduktionens kostnader har ökat drastiskt den senaste tiden, vilket. I sin tur lett till högre kostnader för handlare och slutligen de privata konsumenterna.
Enligt SCB [Statistiska Centralbyrån] lägger svenskarna totalt 13,6 procent av inkomsten på livsmedel och alkoholfria drycker. Att jämföra med de 14,9 procent vi lägger på boende. Det är alltså en stor utgift, och därmed finns vinningar att göra. Små genvägar kan ha stor effekt på helheten.
1. Ta vara på brun frukt
– Släng inte frukt som börjar bli lite brun. Frys in den och använd till smoothies, bananpannkakor eller bananbröd. Finns massor man kan göra, tipsar reportagechefen Eleonor Björch Lowe.
2. Släng inte små mängder mat
– Blir det några köttbullar över från ena middagen, lite korv från nästa och en fläskfilébit från den tredje – skär upp i småbitar och frys in i en och samma behållare. Plötsligt har du till en pyttipanna!, berättar editionschefen Jenny Norberg.
3. Bunkra förbrukningsvaror
– Bunkra förbrukningsvaror när det är extrapris. Så som konserver, tandkräm, torrvaror och så vidare, förklarar journalisten och redaktören Angelica Jaako Billenman.
4. Knytkalas
– Istället för att köpa ingredienser till sju olika kaksorter som ska bakas, styr upp en kakbytarkväll! Varje person bakar en stor sats av en kaksort och paketerar sedan så att alla i gänget får en generös burk var. Vid ett byte på sju personer får man alltså sju olika kaksorter, men behöver bara baka en. Smart va?, tipsar journalisten och redaktören Elin Grube
5. Köp till sänkt pris
– Fynda i butikernas fyndhörnor, i det utgående sortimentet och bland produkter som närmar sig sista ”bäst före”-datum. Det mesta går att frysa in och bara för att det står ”bäst före” betyder det inte att det är ”dåligt efter”, säger Angelica.
6. Var kreativ med det du har
– Man tager vad man haver. Jag lagar mat på det jag hittar i skåp, kyl och frys. Det är både billigt, utmanande och roligt. Man blir kreativ och tvingas göra nytt, säger chefredaktör Åsa Liliegren.
7. Gratis i naturen
– Ta vara på vad skogen och naturen erbjuder: Plocka svamp på sensommaren och hösten, förväll och frys in eller torka. Samma sak med blåbär, lingon, fläder och annat: Sylta och safta, tipsar Angelica.
8. Odla mat
– Om du har gröna fingrar, odla egna tomater och gurkor. Det finns olika sorters vintertomater som håller sig längre efter att du skördat. Då kan du ha tomater för hela vintern. Gurka kan man lägga in eller göra bostongurka på, poängterar Angelica.
9. Frys in dryck också
– Häll inte ut vinslattarna som blir över, frys in dem i en isform i stället. Ta sedan fram och använd i höstens mustiga grytor, säger Elin.
Tips för att spara pengar på trädgård
Trädgården kan skänka oss enormt mycket glädje och lugn i ekonomiskt stormiga tider. Men det kostar förstås en del att hålla efter en trädgård. Här är redaktionens bästa spartips på trädgårdsfronten.
1. Byt sticklingar med vänner
– I stället för att köpa nya krukväxter, byt sticklingar med kompisar. Roligt också!, säger journalisten och redaktören Cecilia Gustavsson.
2. Ta vara på kryddlandets skörd
– Har du fortfarande en massa färska kryddor kvar i din trädgård på hösten? Skörda och frys in eller gör ett gott örtsalt. Mixa med grovt salt och torka på 100 grader i ugnen med ugnsluckan lite öppen, tills allt är helt torrt. Sedan kan du mixa örtsaltet med stavmixer ifall du vill ha ett mer finmalet pulver. Örtsaltet är också en uppskattad ”gå bort”-present, tipsar Angelica.
3. Frys in rabarbern
– Hacka upp och frys in din rabarber. Ofta är rabarbern fortfarande stor, men ingen är sugen på paj just nu. Men tänk att bjuda på rabarberpaj till nyårsmiddagen, när suget efter sommarens smaker är stor! Och dessutom blir desserten näst intill gratis, rekommenderar redaktionschef Margareta Gotthardsson.
4. ”Nalla” frön
– Vill du ha en fin rabatt men inser att du blir fattig bara av att tänka ordet Zetas? Knacka på hos någon med fin trädgård och be om att få ta några frön från blommor som nu börjat blomma över, som exempelvis stockrosor eller purpurklätt, säger Margareta.
Tips för att spara pengar på shopping
Så fort de faste månadsutgifterna börjar springa iväg, drar man ofta i handbromsen direkt och köper bara det som är nödvändigt. Att shoppa nya kläder eller prylar brukar därför komma ganska långt ner på priolistan, men det finns faktiskt billiga sätt att fortfarande unna sig saker på ett hållbart sätt.
1. Sök på ”gratisannonser”
– Handla kläder och möbler second hand och gör samtidigt något bra för miljön. Sök på gratisannonser på Marketplace och Blocket, jättemycket fint som bortskänkes, tipsar Eleonor.
2. Tajma in säsongsrean
– Köp vinterkläder på superrean under våren. Alltså vinterjackor, skidkläder och allt annat som kostar multum slumpas bort när solen tittar fram på vårkanten, säger journalisten och redaktören Susanne Lolling.
3. Klädbytarkväll
– Ha en klädbytarkväll, så kul och mysigt och man går alltid hem med nya fina fynd, konstaterar Eleonor.
Tips för att spara pengar på tjänster och upplevelser
Tjänster och upplevelser brukar också hamna långt ner på priolistan, även om svenskarna förvisso (svältfödda efter pandemin) inte tummade på semesterresorna i år trots stor oro för ekonomin.
Men i vardagen då, hur ska man tänka där kring dyra tjänster? Vad ska man säga upp, vad kan man göra själv och vad är gratis?
1. Klipp håret själv
– Klipp barnens hår själv. Det sparar man sjuka pengar på, säger Eleonor.
2. Tajma in gymmets kampanjer
– Köp gymkort när gymmen har kampanjer. De flesta har det precis innan jul då de prisdroppar rejält, tipsar Angelica.
3. Gratis kultur
– Sugen på kultur, men tycker att det är för dyrt? Vissa scener tar in provpublik under sina repetitionsarbeten, och tar då inget betalt, rekommenderar journalisten och redaktören Catharina Cavalli.
4. Museum med gratisdagar
– Vissa museer har fortfarande gratis inträde. Eller åtminstone gratis inträde på vissa dagar eller tider. Planera kulturbesöken. Gratis är gott, säger Angelica.
5. Förskoleplatsen
– Går ditt barn sista året på förskolan? Säg upp förskoleplatsen i tid så att du slipper betala för platsen under sommaren ifall barnet ändå inte går på förskolans sammanslagning under sommaren, tipsar Margareta.
6. Autogiron
– Ta en timma och gå igenom alla autogiron. Dar du till exempel dubbla försäkringar eller någon tjänst du glömt säga upp? Säg upp dt som är onödigt, säger Cecilia.
7. Alternativ till streamingtjänster
– Prenumerationer på tjänster för ljudböcker kostar en slant. Men på biblioteket finns inte bara ljudböcker på CD. Du kan även låna e-ljudböcker, som du kan lyssna på från mobil, surfplatta eller dator, tipsar journalisten och redaktören Anna Chigot Eriksson.