Matvarorna som ökat mest i pris i juli – så väljer du billigare alternativ
Priserna brukar stiga i juli, med ungefär en procent. Men i år låg siffran på 1,4 procent, enligt SCB, Statistiska centralbyrån.
För den som älskar lök är listan inte särskilt upplyftande. Det som ökat mest i pris – om man jämför med priserna för ett år sedan – är purjolök, gul lök, päron, tomater och morötter.
Inom de olika grupperna för livsmedel har fisk ökat i pris allra mest, med över 17 procent. Därefter kommer sötsaker och glass, tätt följt av grönsaker.
Att maten blir dyrare beror på flera faktorer. Bland annat:
- Ökade priser på bränsle, energi och djurfoder – det har blivit dyrare att producera mat, helt enkelt.
- Leverantörskedjor som påverkades av Covid19, och som fortfarande inte återhämtat sig.
- Inflationen, kriget i Ukraina – där mycket vete produceras – och den svaga svenska kronan bidrar också.
10 tips – välj smart och spara pengar
1. Välj bort purjolök och gul lök. Välj i stället rödlök.
2. Välj bort färska bär. Köp frysta eller passa på att plocka blåbär i skogen.
3. Välj bort päron och morötter. Frossa i svenska äpplen som är i säsong.
4. Välj bort tomater. Handla sensommarens plommon i stället. Och satsa på att odla egna tomater nästa säsong – går utmärkt även inne på fönsterbrädan eller på balkongen för den som inte har trädgård.
5.Handla gurka – den grönsak som minskat mest i pris.
6. Välj rätt fisk – jämför olika fiskar och köp fryst när det är extrapris. Det går att hitta billigare torsk än lax.
7. Välj bort apelsiner – passa på att handla avokado och mango som är ovanligt billigt just nu.
8. Välj bort sötsaker och glass – det hör till de livsmedel som gått upp allra mest i pris.
9.Testa att hålla dig till lördagsgodis och lördagsglass.
10. Välj bort den dyraste oljan – testa att nöja dig med rapsolja tills priserna backar igen.
Källor: SCB och Världsnaturfonden, WWF.