Lästips:NYTT! Korsord Budgettips Spartips Pengar Återbruk Pensionsspara Se ''mer för mindre'' Bäst i test värmeljus

Få koll på dina kostnader genom stoppljusmetoden

20 dec, 2020
author Minna Wallén-Widung
Minna Wallén-Widung
author Mirja Bokholm
Mirja Bokholm
Delad bild till en artikel om spartips i vardagen. Till vänster syns en hand som stoppar ner ett mynt i en spargris. Till höger syns ett trafikljus med röd, guld och grön lampa.
Att spara pengar och minska onödiga inköp är något de flesta av oss i perioder önskar att vi var bättre på. Med den så kallade stoppljusmetoden får du enkelt en överblick över dina utgifter – och kan lättare upptäcka var det går att spara in. Så här funkar metoden!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För att få pengarna att räcka till i slutet av månaden, och kanske också kunna spara undan lite, är det en god idé att först få en överblick över din ekonomi. Vad är det egentligen du lägger dina pengar på i dag?

Stoppsljusmetoden – så funkar detBrand logo
Stoppsljusmetoden – så funkar det

Det första steget i stoppljusmetoden är därför att ta ut ett kontoutdrag från din bank. Se till så att du får med minst tre månader, men om du orkar är det ännu bättre att se över hela det senaste året. På så vis får du också mBed utgifter du haft under semestern och under olika högtider.

Ladda ner kontoutdraget på din dator, eller skriv ut det så att du har det på papper. Sedan är det dags att börja färgkoordinera. Ta fram en grön, en gul och en röd penna, och sedan är det bara att sätta igång att gå igenom dina utgifter och kategorisera dem med hjälp av färgerna.

Så här funkar stoppljusmetoden

Varje kostnad ska alltså få en färg. Under grönt hamnar alla utgifter som är helt nödvändiga och som inte kan sparas in på. Hit hör till exempel hyran eller avgiften på din bostad.

Under gult hamnar de utgifter som visserligen är nödvändiga, men där du tror att du skulle kunna minska den faktiska summan varje månad. Mat är ett exempel – självklart ska du äta, men kanske går det att ändå sänka kostnaden? Kanske kan du spara lite genom att handla på lågpriskedjor, köpa billigare råvaror eller utnyttja rabatter och extrapris lite mer?

Under rött hamnar kostnader för inköp du vet att du egentligen skulle kunna vara utan. Här hamnar till exempel uteluncher, dyra krogkvällar, tröjan du spontanköpte på väg hem efter jobbet och den där latten från kaféet runt hörnet som du ofta unnar dig. De utgifter som hamnar här ger dig en bra bild över vilka inköp du skulle klara dig utan och det är framför allt här du har en chans att spara pengar genom att ändra dina vanor.

Gör upp en plan för hur du ska minska utgifterna

När du har färgkodat alla dina utgifter har du förhoppningsvis en tydlig bild över var det finns pengar att spara. Nästa steg är att göra en plan där du listar vilka saker och vanor du helt ska sluta med, och vilka kostnader du ska försöka få att krympa. Om du följer planen borde du ganska snabbt se resultat och få mer pengar över i slutet av månaden. Följ upp varje månadsskifte och se hur det går för dig!

Annons