Lästips:NYTT! Korsord Budgettips Spartips Pengar Återbruk Pensionsspara Se ''mer för mindre'' Bäst i test värmeljus

5 snabba och enkla spartips

22 okt, 2020
author Elin Samuelsson
Elin Samuelsson
author Cecilia Wugk
Cecilia Wugk
En kvinna håller i en spargris och har precis släppt ner ett mynt i den.
Att spara en liten slant varje månad är bättre än ingenting!
Drömmer du om en ny lyxig vårkappa? Eller ser du framför dig hur du som pensionär har råd med det där lilla extra för lite guldkant på ålderns höst? Då är det läge att börja spara! Här får du 5 enkla tips för att komma igång.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi är många som drar oss för att börja spara. Så fort någon nämner ordet ”privat pensionssparande” vill man helst dra täcket över huvudet och sätta på ytterligare ett avsnitt på Netflix.

Men vi vet också hur glada vi skulle bli i framtiden om dagens jag börjar spara redan nu. Här får du fem bra tips på hur du kommer igång, och hur du sparar på bästa sätt:

Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomenBrand logo
Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomen

1. Sätt upp mål

Drömmer du om en långhelg med kompisgänget med lyxhotell, spa och extra allt? Eller har du kanske länge gått och suktat efter den där supersköna sängen, men som ju tyvärr kostar skjortan? Oavsett om dina framtidsdrömmar är små eller stora är det viktigt att du har ett mål – det blir så mycket roligare att spara då!

– Det är inte kul att spara för sparandets skull. Om du har ett stort mål, sätt upp mindre mål längs vägen, det är roligare när du når dina mål. Och glöm inte att fira när du når dem! säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compriser.

Ett kortsiktigt sparande handlar om pengar du kommer använda inom 1–5 år, och då är ett vanligt sparkonto hos din bank ett bra alternativ. Räntan är inte så hög, men å andra sidan finns det ingen risk att värdet på pengarna minskar, som det kan göra om du investerar i exempelvis aktiefonder.

Räkna ut hur mycket du behöver lägga undan varje månad för att nå ditt mål, och sedan är det bara att börja spara!

2. Spara till en buffert

Du måste inte ha ett specifikt mål för att spara, även om det kanske känns lättare och mer motiverande. Men tänk vad skönt det vore om du hade lite extra pengar på sparkontot när julen närmar sig och klapparna ska köpas, eller om växellådan på bilen plötsligt packar ihop och du inte har något annat val än att lämna in den för dyr reparation?

Genom att spara en slant varje månad har du snart en buffert för både förutsägbara och oförutsägbara händelser i livet.

En ung kvinna sitter framför en vägg med tecknade möbler.
Ett långsiktigt sparande är bra om du vill ha råd med exempelvis handpenning till en lägenhet.

– Du kanske blir av med jobbet i några månader, någon närstående eller du själv kanske blir sjuk, tvättmaskinen eller kanske till och med förhållandet går sönder. Vid sådana tillfällen är det bra att ha lite extra pengar, säger Christina Sahlberg.

Annons

Även här fungerar ett vanligt sparkonto bra, där du lätt kommer åt dina pengar.

3. Spara långsiktigt

Vid sidan av, eller i stället för ditt kortsiktiga sparande kan det vara en god idé att spara långsiktigt också. Det här är pengar du vill använda inom de närmaste 5–10 åren, exempelvis till en handpenning till en lägenhet.

– Ditt långsiktiga sparande ska vara på börsen, för där har du möjlighet att få avkastning på dina pengar, säger Christina Sahlberg.

Ett bra alternativ när du vill spara långsiktigt är att öppna ett investeringssparkonto, ISK, där du får mer avkastning på pengarna än på ett vanligt sparkonto.

Ett ISK-konto är som en förvaringsplats hos din bank där du på ett relativt enkelt sätt kan spara i aktier, fonder och andra värdepapper. Du väljer själv vilka sparformer du vill ha på ditt ISK, och du kan både sälja och byta ditt innehav utan att betala skatt. I stället betalar man en årlig schablonskatt, som styrs av värdet av ditt sparande.

– Välj två globala indexfonder, då sprider du dina risker och du får låga avgifter. Och sätt upp ett litet sparande varje månad, kan du bara sätta av 100 kronor, så gör det, säger Christina Sahlberg.

4. Automatiskt sparande

För att sparandet verkligen ska bli av är det en god idé att sätta upp ett autogiro.

– Så fort din lön kommer in sätts pengar in på ditt ISK-konto och dina valda fonder, och du får ett automatiskt sparande varje månad även om börsen går upp eller ner, säger Christina Sahlberg.

Självklart kan du välja att föra över pengarna manuellt till ditt sparande, men tänk vad lätt det är att hellre bränna pengarna på ett par nya skor i stället…

5. Pensionsspara

Med den allmänna pensionen och om du har tjänstepension får du cirka 60–80 procent av din nuvarande lön i pension. Om du inte har tjänstepension får du mindre än 50 procent.

Annons

Vill du ha mer än så kan det vara bra med ett privat pensionssparande. Även här är ISK en bra sparform, eller att du sparar i en kapitalförsäkring.

– De flesta tänker att pensionen är så lång bort, att man ändå inte kommer kunna påverka det. Men det är så fel! Det viktiga med pensionen är att du är långsiktig, du har så många år att få avkastning på, menar Christina Sahlberg.

Om du redan pensionssparar – se över vad du har för fonder och vad de har för avgifter. På Pensionsmyndighetens hemsida kan du göra en pensionsprognos som visar alla delar i pensionen: allmän pension, tjänstepension och eventuellt eget sparande.

Lycka till med ditt sparande!

Annons