Ekonomen Sabrina: ”Så får du passion för din pension!”
Hon är ekonomen som jobbade med komplexa saker som löneförmåner och tjänstebilar, men Sabrina Thams, 34, hade väldigt lite kunskap om sparande och investeringar.
Jag upptäckte att det här med pension i själva verket är plättlätt
– Jag gick på en föreläsning här i Stockholm med Barbara Stewart, en av världens ledande forskare som specialiserar sig inom kvinnor och finans, och det blev en aha-upplevelse för mig. Hon släpper varje år ett ”white paper” – Rich Thinking – där hon berättar vad smarta kvinnor gör med sina pengar, hur de investerar dem.
– Barbara förklarade också vad som händer när man INTE sparar. Jag investerade ingenting men insåg att smarta kvinnor investerar sina pengar! säger Sabrina och berättar att hon där och då bestämde sig för att ta tag i sitt eget sparande och börja investera.
Se också: 10 budgettips: Så minskar du dina matkostnader
Hon gjorde research, sökte efter information på bloggar och twitter innan hon valde fem aktieindexfonder att spara i.
– Jag var jättenervös till en början, men ju mer jag läste på desto tryggare blev jag. Det finns så många duktiga kvinnor att inspireras av och jag upptäckte att folk i finansvärlden gärna hjälper varandra. Efter ett halvår vågade jag köpa aktier och det var jätteroligt att följa dem. Det var inte ens svårt.
Lärde sig mer om aktier
Steg för steg lärde sig Sabrina mer och mer och hon började följa med i vad som händer i världen. Det påverkar aktiekurserna!
– Jag såg att jag tjänade pengar och kände mig både smart och stark. Jag började ha ett långsiktigt sparande, så kallade ”fuck off-pengar”. Jag rev ner alla myterna om att det skulle vara svårt och komplext. Det var i det här skedet jag började tänka på pensionspengarna, och tjänstepensionen jag fick från min arbetsgivare. Den som avsätts från lönen vi tjänar. Det är ju också ett sparande, men det kändes verkligen abstrakt.
Sabrina började luska i premiepensionspengar och tjänstepensionsavsättningar. Var hamnade de pengarna och hur mycket kan man själv styra över dem?
– Jag lärde mig att det inte var så svårt och fick samtidigt förståelse för hur systemet fungerar. Sammantaget handlar det om MYCKET pengar och det är riktiga pengar – inte ett magiskt pengaregn från himlen. Jag upptäckte att det här med pension i själva verket är plättlätt! Det vill jag gärna att andra också upptäcker så jag började blogga om pension på pensionista.nu.
Sabrinas viktigaste råd:
Pension är riktiga pengar! ÄG dina pengar! Ta reda på vad du har och vad du får göra med dem.
Med öppningsorden: ”Pensionista sopar bort pensionsångesten och sprider magi över ämnet. Bort med gubbarna i kostym och fram med champagnen, för pension är sexigt! Mitt mål är att hjälpa folk ur pensionsdjungeln in i pensionsparadiset” guidar Sabrina läsaren till ett rikare liv som pensionär.
Vissa skäms över pensionen
Nu bjuder hon på sina bästa tips för att maxa pensionen från 40 års ålder och framåt.
Maxa pensionen – tips för din ålder
Gäller alla:
Gå in på minpension.se och ge ditt medgivande till sajten att samla in dina uppgifter. Det kan ta ett par dagar innan de fått in uppgifter från alla pensionsförvaltare men sedan har du en jättebra översyn av dina pensionspengar. Här samlas alla pusselbitar. Kollektivavtalet avgör vilken typ av tjänstepension du har och de är olika beroende på om du är privatanställd eller offentligt anställd, om du jobbat som tjänsteman eller arbetare. Du måste gå in på varje enskild tjänstepension och se vad som gäller för just den. Fondförvaltning är oftast bättre än traditionell förvaltning. Tänk på att tjänstepensionen är en stor del av din lön. Den måste du förvalta och vårda!
40-åringen:
Uppdatera uppgifterna på minpension.se. Gör en prognos över din framtida pension. Ser det okej ut? Eller verkar det bli fattigt? Lugn, du har tid att spara! Även 200 kronor i månaden blir en rejäl slant med tiden. Spara i ett ISK, Avanza och Nordnet är bra alternativ. Att spara i indexfonder är ganska säkert, den sköts av en robot och har historiskt haft en lika bra utveckling som börsens index. Se till att avgifterna inte är högre än 0,4 procent! Var medveten om att din bankman är försäljare, försök att bilda dig en egen uppfattning istället för att göra som hen säger.
Framtidsfeministen.se har en bra guide för långsiktigt sparande. Om du känner dig osäker på fondsparande så är PPM ett perfekt sätt att öva. Testa olika fonder med hjälp av din premiepension! Om du inte placerar premiepensionen så förvaltas den av 7:e Ap-fonden. Den är bra!
Har du höga bolån som blir svåra att klara av som pensionär? Passa på att amortera mer nu, medan du jobbar. Har du varit föräldraledig mer än mannen? Tjänar han mer än du? Se till att han för över premiepensionsrätten till dig, det är ett sätt att jämna ut pensionsskillnader mellan makar. Jobbar du deltid för att lösa familjepusslet? Se till att maken pensionssparar privat åt dig, för att kompensera det du förlorar i pensionsavsättningar! Allra bäst är förstås att ni jämlikt delar på arbetet därhemma och att båda går ner lite i arbetstid. Jämställdhet är alltid bäst. Visste du att jämställda bolag har bättre avkastning?
50-åringen:
Uppdatera uppgifterna på minpension.se. Gör en prognos över din framtida pension. Ser det ok ut? Eller verkar det bli fattigt? Nu är det 15 år kvar till pensionen. Barnen kanske har flyttat ut och det kanske finns utrymme att spara mer? Fundera på vilket liv du vill leva.
När du gått i pension kommer det att vara svårt att få lån, även om ditt boende är lågt belånat. Behöver du renovera huset? Byta till ny bil? Gör det medan du är yrkesverksam.
Ta kontroll över ditt framtida jag! Fundera på hur du kommer att vilja ta ut din tjänstepension så småningom. Tror du att du lever länge och vet att du är dålig på att spara kan det vara klokt att ta ut tjänstepensionen livsvarigt. Känner du att du vill leva fullt ut fram till 75, men kan gå ner i inkomst efter det så väljer du att ta ut tjänstepensionen under tio års tid. Är du bra på att spara kan du ta ut pengarna under fem år och investera dem så de växer ännu mer!
Ställ dig i bostadskö för att ha möjlighet att downsiza boendet ifall du vill få loss pengarna som är låsta i din bostad. Viktigaste rådet av allt är: jobba så länge du kan. Varje tjänsteår gör skillnad för pensionen. Testa att leva en månad på din framtida pension, det kan vara en rejäl väckarklocka.
60-åringen:
Uppdatera uppgifterna på minpension.se. Gör en prognos över din framtida pension. Ser det ok ut? Verkar det bli fattigt? Hur länge kan och vill du jobba? Generellt är rådet att jobba så länge du kan, det höjer pensionen. Se över hur du vill ta ut dina pensionspengar.
Nu är du snart ditt framtida jag, men du har fortfarande några år på dig. Sänk dina utgifter och börja spara. Det är aldrig försent! Även små förändringar ger stor effekt. Ju kortare sparhorisonten är, desto mindre risker ska du ta. Din tjänstepension kanske räcker till 75 års ålder. Spara till tiden efter det!
Kanske kan du få in en extra slant genom att hyra ut ett rum i din bostad, kanske har du en sommarstuga som kan ge passiva inkomster via uthyrning. Se till att ha en strategi och en plan för hur du ska leva som pensionär. Ta reda på om du har råd med bolånet eller den hyra du har idag, eller om du ska försöka minska dina omkostnader.
– Den här gruppen kvinnor vurmar jag extra mycket för. Det är en grupp starka, smarta och drivna kvinnor, men många saknar ekonomiskt självförtroende. En del skäms för att de inte tagit tag i sin pension, men det är helt i onödan. Allt de behöver för att ta sig till det önskade drömläget finns inom räckhåll! Det gäller att bli kompis med ditt framtida jag, men också vara snäll med dig själv just nu. Jag sparar långsiktigt, men när jag fått bra avkastning tar jag ut en slant. Det blir en bonus när jag exempelvis ska ut och resa.