Lästips:NYTT! Korsord Budgettips Spartips Pengar Återbruk Pensionsspara Se ''mer för mindre'' Bäst i test värmeljus

Anna tvingades betala sin mans skulder

02 mar, 2021
author Mia Coull
Mia Coull
Anna har levt sparsamt och betalt av skulden, orsakad av ex-mannens spelberoende, under tolv år nu.
Anna har betalt av skulden, orsakad av ex-mannens spelberoende, under tolv år nu.
Anna betalar fortfarande av på den skuld som plötsligt blev hennes i samband med en separation för många år sedan.
Ex-mannen hade tagit lån i hennes namn och med förfalskad namnteckning.
Det har varit tuffa år som påverkat hennes hälsa, familjeliv och ekonomi.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Anna är en undersköterska i 50-årsåldern och det är nu drygt tio år sedan hon fick sanningen slängd i ansiktet: Att familjens ekonomi var körd i botten.

– Jag hämtade för ovanlighetens skull posten i brevlådan utanför villan. Anders var noga med att alltid göra det annars men han var inte hemma än. I posten hittade jag ett brev från banken till mig som jag öppnade.

– Där stod att ett lån som jag hade sökt inte blivit beviljat. Jag förstod ingenting. Jag hade inte sökt något lån.

Magkänslan sa att något inte stämde. När hon frågade Anders sa han sig vara helt ovetande, så Anna ringde deras bank. Där sa de att hon sökt ett lån i sitt namn hos dem på nätet.

– Det var Anders, som vi kan kalla mitt ex, som ansökt och förfalskat min namnteckning, konstaterade Anna. Då ringde hon deras gemensamma bankkontakt och fick en kalldusch. Huset var belånat upp över taket och han hade tagit fler lån än ett i hennes namn.

– Det var lån som totalt uppgick till flera hundra tusen totalt. Allt det här hade han gjort bakom min rygg.

Läraren reagerade

När hon konfronterade Anders med vad hon fått reda på blev han mörk i ögonen av ilska och drog hemifrån i ett raseriutbrott. Situationen blev alltmer ohållbar vartefter dagarna gick. Och barnen var ledsna.

– En lärare på skolan frågade ett av mina barn om han var ledsen, hon sa att hon såg på honom att det var något. Min son fick gråta ut och berätta det han visste. ”Be din mamma ringa mig, jag är jurist”, sa läraren då. Kampen för den långa vägen tillbaka hade börjat. En fajt som inte är slut än.

– Jag hade 58 kronor på kontot i det läget. Sa att jag inte hade råd med juridisk hjälp. Då svarade hon att ”jag gör det inte för att tjäna pengar, utan för att jag är människa”. Så hon hjälpte mig utan att ta något arvode. För det är jag henne evigt tacksam. Jag hade aldrig rett ut den här härvan på egen hand.

Annons

Det första som juristen rådde Anna till var att polisanmäla Anders för bedrägeri. Och att söka en jourlägenhet för att komma bort ifrån den förgiftade situationen hemma.

Kvar i spillrorna av det som varit deras gemensamma liv stod Anna med sina barn och sin förtvivlan. De var stora nog att själva välja boende och ville bo hos sin mamma.

Utan barnen vet jag inte om jag orkat kämpa, säger Anna som i tolv år fått betala skulden maken orsakade.
Utan barnen vet jag inte om jag orkat kämpa, säger Anna.

– Anders var inte längre den man som jag en gång förälskat mig i. Han som varit glad och utåtriktad och som tyckt om att umgås med andra blev allt mer lättirriterad, hade inget behov av umgänge längre och ville helst bara vara för sig själv.

– Vi hade i princip ingen relation alls, men jag ville vara kvar i förhållandet tills barnen blivit äldre.

Erkände bedrägeriet

Så blev det inte. Istället behövde Anna förstå en ny verklighet och hur hon skulle navigera den. Huset skulle inte längre ge ett välkommet klirr i kassan vid en försäljning. Och därtill skulle hon hantera det faktum att någon hon litat på spelat bort hus, hem och liv bakom hennes rygg utan att hon anat något.

Anna inflikar att när det här hände, så fanns inte bank-id och att det kanske var enklare att ta lån i någon annans namn och förfalska namnteckningar då.

– Han erkände bedrägeriet mot mig under rättegången, berättar Anna och fortsätter:

– På så vis blev jag friskriven från lånen han tagit i mitt namn, vilket var en lättnad.

Huset gick till skulder

Anders lämnade rätten som en fri man men med en villkorlig dom. Anna skulle för lång tid framöver trampa runt i skuldträsket.

Annons

Hur kan då Anna ha skulder som hänger ihop med någon annans spelande?

Jo, på grund av huset. Vid försäljningen gick vartenda öre direkt till skulder.

– Det blev inte en krona över. Vi fick istället varsin skuld att betala: en vinstskatt på flera hundratusen kronor per person eftersom vi ägde halva huset var.

Anna fick ta ett lån för att klara vinstskatten, och då tillkom även räntor.

– Mitt ex som hade betydligt mer i skulder, ansökte om, och fick, skuldsanering. Som jag ser det har han levt ganska gott jämfört med mig som har haft ett stort lån att betala och barn att försörja.

Anna hade under en period tre arbeten för att klara avbetalningarna: Sitt vanliga jobb som undersköterska och därtill som personlig assistent.

– Barnen fick vara ensamma mycket, konstaterar Anna som blev utmattad men bröt sjukskrivningen. Hon hade helt enkelt inte hade råd att låta bli att arbeta.

Skam och skuld

Ett tag skämdes hon otroligt mycket för det som hänt, klandrade sig själv för att hon inte hade märkt något.

– Skam och skuld är något som följt mig i flera år. Jag åkte till exempel inte och handlade i min vanliga butik, jag ville inte träffa några grannar ifall de visste. Nu tänker jag att jag istället ska sträcka på mig. Barnen är idag välfungerande vuxna med bra utbildningar på högskolenivå.

Anna har vågat sig på en kärleksrelation igen och bor nu med sin sambo. Hon tycker det är skönt att ha lämnat det gamla bakom sig och har det bra i sin nya relation.

– Att våga lita på en annan människa igen har varit svårt. Det som hände mig har skadat min tillit till andra. Min sambo har inte alltid haft det lätt, men stått kvar vid min sida, han har verkligen gett mig trygghet. Hur jag än mår så finns han alltid där, denna underbara människa!

Annons

Gröt och linsgrytor

– Jag ska ärligt säga att jag många gånger velat ge mitt ex en snyting. Jag har varit skitförbannad. Numera tycker jag att han är en stackare som kunnat göra så här mot sin familj.

Att hon och barnen kunde ha haft det bättre ekonomiskt under flera år svider förstås. Kanske särskilt minnen av fattiga jular med bara en tröja eller bok från tomten.

– Barnen har sett att jag varit ledsen och sagt att det inte är paketen som räknas utan att vi är tillsammans.

– På matbordet hemma var det mycket gröt och grytor på linser samt korv och köttfärs köpt på extrapris. Och under alla de här åren var en resa till Stockholm det enda vi hade råd med som semester.

Annas man var spelberoende men dolde missbruket för henne.
Ex-mannens spelberoende blev kostsamt för Anna och hennes barn.

Hade det här hänt idag hade Anna tagit emot mer hjälp när nära och kära frågade om hon behövde något. Ett råd hon nu vill ge andra i kris: Ta emot hjälp och försök inte vara duktig och klara dig själv hela tiden.

– Utan barnen vet jag inte om jag orkat kämpa, allt kändes så hopplöst. Det var totalt mörker. Fruktansvärt jobbiga år. Först när barnen flyttade började jag känslomässigt att ta itu med det som hänt, det hade jag inte tid med innan.

Hjälp av kurator

Anna beskriver att hon tog tag i sina inre känslor, där yoga och meditation har gett lugn och vandring i naturen tid att reflektera.

– Jag har fått god hjälp av kurator. Jag har även gått en utbildning i att boosta min självkänsla. Och dessutom utbildat mig till coach med självkänsla som fokus och hoppas nu få hjälpa andra. Jag tror att jag kommer ha nytta av att jag själv gått igenom en tuff resa, det kan ge förståelse för hur andra kan känna. Någon har sagt till Anna att hon måste förlåta för att kunna gå vidare.

Se också: Är du offer för ekonomiskt våld?

Experten: Är du offer för ekonomiskt våld?Brand logo
Experten: Är du offer för ekonomiskt våld?

Det tänker hon inte göra, men har lärt sig leva med bedrägeriet som inte längre påverkar henne negativt.

Annons

Nu räknar Anna ner tills lånet är betalt i slutet av sommaren.

– Då har jag i tolv års tid betalat in drygt 300 000 för den ekonomiska smäll som mitt ex orsakade. Jag lever trots allt ett bra liv i dag – men åren som varit har satt rejäla spår. Jag kunde haft det bättre.

Tre frågor om spelberoende

3 frågor till Linus Fugl, säkerhetsexpert på Danske Bank.

Går det att söka och få lån i någon annans namn?

– Lån ska inte kunna utbetalas till annan än den som faktiskt ansöker om det, men tyvärr förekommer det att personer på ett bedrägligt sätt försöker söka lån i annans namn. Det här är något som vi som bank måste vara uppmärksamma på, bland annat genom att alltid begära att sökande använder BankID som identifiering, men också genom att upplysa våra kunder om hur man ska skydda sig på bästa sätt.

Innan BankIDs tid verkar det ha varit möjligt?

– Genom BankID kan man idag på ett mycket bättre sätt än tidigare säkerställa identiteten när man gör bankärenden. Tidigare var det vanligt att ansökan om lån gjordes via blankett. Om bedragaren då har tillgång till personnummer och kanske bor på samma adress som den andra personen, så har det kunnat möjliggöra bedrägeri.

Hur kan man skydda sig från oärliga personer som kanske försöker ta lån i ens namn?

– Lämna aldrig ut dina pinkoder. Byt regelbundet lösenord på ditt BankID. Ha uppsikt över din mobil och andra mobila enheter. Se till att hålla koll på dina bankkonton så att du hela tiden vet vad du har för saldo och vilka betalningar du gjort.

Om du har blivit utsatt för ett bedrägeri, gör en anmälan till polisen så fort som möjligt. På Skatteverkets hemsida finns även information om hur man kan skydda sig mot identitetsintrång.

Fakta om spelberoende

110 000 personer, 16–84 år, hade ett problemspelande I Sverige år 2018. Av dessa hade 45 000 personer så allvarliga spelproblem att det kan röra sig om ett beroende.
Några varningssignaler, den som spelar:

  • Lägger mycket tid, pengar och energi på spelandet.
  • Får ekonomiska problem av spelandet och mindre tid för familj, arbete, studier och vänner.
  • Är frånvarande, ointresserad och svår att kommunicera med.
  • Blir irriterad, orolig och rastlös när den inte spelar.
  • Hamnar ofta i konflikter med familj och vänner.
  • Omständigheter som påverkar risken att få spelproblem är att dricka alkohol när man spelar, använda spel för att fly vardagen eller få kickar, låna pengar till spel, börja spela som ung

Var kan man vända sig som spelberoende eller anhörig för råd och stöd?Stödlinjen, Spelberoendes riksförbund, Spelberoendegruppen, SpelstoppNu! och GA Anonyma spelare, till exempel. Eller socialtjänsten eller hälso- och sjukvården där man bor.

Källa: Jessika Spångberg, utredare vid Folkhälsomyndigheten.

Så fungerar skuldsanering

Skuldsanering kan man ansöka om som en sista utväg när man hamnat i långsiktig ekonomisk knipa.
Svårt skuldsatta kan ansöka om skuldsanering.

Den som är svårt skuldsatt, inte kan betala sina skulder på egen hand och under överskådlig tid inte kommer att kunna göra det, kan ansöka om skuldsanering hos kronofogden.

  • Skuldsanering kan inte sökas vid tillfälliga betalningsproblem.
  • Tillsammans med kronofogden görs en betalningsplan upp som innebär att man under några år, vanligen fem, betalar en del av sina skulder, beroende på betalningsförmåga.
  • Därefter är man skuldfri. Med andra ord skrivs resterande skuld av.
  • Ett teoretiskt exempel: En person har skulder på 400 000 kronor. Betalningsförmågan uppgår till 1 000 kronor i månaden. Under de fem åren som skuldsaneringen pågår kommer personen då betala 50 000 kronor på skulderna (man betalar bara månadsbeloppet under 10 månader varje år). Efter 5 år så kommer de skulder som omfattats vara avskrivna så netto kan man säga att 350 000 då skrivs av.

Källa: Johan Krantz, Analytiker vid Kronofogdemyndigheten.

Annons