Föräldraledighet – en potentiell kvinnofälla
Även om pappor i Sverige tar ut allt mer av föräldradagarna är det fortfarande mammor som tar ut flest av dem i heteroförhållanden. Det kan få en negativ effekt på kvinnans ekonomi. Resonemanget är ofta att det är bäst att den som tjänar mest också fortsätter att jobba mest.
– Det är en missuppfattning att det är så dyrt för den med högre lön att vara föräldraledig. Föräldraförsäkringen ger inte lika mycket som lönen, men de flesta löntagare har kollektivavtal med föräldralön. Då får man 90 procent av sin lön hur hög den än är i sex månader, säger Annika Creutzer.
Se också: 5 råd för en med jämställd ekonomi hemma
Hon har räknat på höga och låga löner i olika kombinationer, och räknat på många fall – slutsatsen har alltid blivit att hushållet tjänar på att dela föräldraförsäkringen lika, eller att mannen tar åtminstone sex månader.
Deltidsarbete – en kvinnofälla
När man är föräldraledig fyller föräldraförsäkringen ut en stor del av inkomstförlusten. Men om man är föräldraledig länge hamnar man längre efter i löneutveckling och avancemang på jobbet.
Oavsett om man tagit många eller få föräldradagar är det hur man väljer att göra efter som påverkar ekonomin långsiktigt.
– Om du fortsätter jobba deltid kan du få en betydligt sämre pension, sämre löneutveckling, och mindre möjlighet till att avancera och få vidareutbildningar. Det ger en sämre livsinkomst, säger Annika.
Dela på deltiden
Föräldraledighetslagen ger möjlighet att förkorta arbetstiden med upp till 25 procent av normal hel arbetstid utan att man samtidigt tar ut föräldrapenning tills barnet fyllt åtta år eller avslutat sitt första skolår. Det är inte bra för ekonomin på lång sikt. Annika tycker att det i så fall är bättre att ett par delar på de åren också.
– Det är bättre ur både skatte- och pensionshänseende att båda jobbar 90 procent än att en jobbar 100 och en 80.
Kompensation för förlorad inkomst
– Om hon jobbar mindre för familjens skull så borde han kompensera. Där måste kvinnor bli tuffare att kräva det, säger Annika.
Hon föreslår tre olika alternativ för kompensation:
- Överlåt premiepensionen till partnern.
- Sätt av pengar till partnern på ett sparkonto.
- Ta en betydligt större del av räntor och amorteringar på gemensamma lån.
Turas om att vara familjens vd
Annikas råd är att turas om att vara familjens vd. Varannan vecka är det vd:n som stannar hemma och vabbar om det behövs, möter hantverkare, packar gympapåsar, köper födelsedagspresenter, hämtar på förskola och står för matlagningen.
– Då lär sig arbetsgivaren att du varannan vecka kan satsa mer, göra tjänsteresor om det behövs och ha större fokus på ditt jobb, och varannan vecka kan behöva vabba.
Det här är vad som sker när par skiljer sig.
– Det har visat sig att kvinnor får en skjuts i jobbet veckan de inte har barnen, men det är ju hemskt om man ska behöva skilja sig bara för det. Lyckliga par borde kunna fungera på samma sätt, säger Annika.
Hon poängterar att jämställda par faktiskt har lägre skilsmässorisk.
– Men här handlar det också om att man som kvinna måste släppa på ansvaret, kolla bort om han satt omaka stumpor på barnen eller köper matlåda till utflykten på väg till förskolan.