Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Julkalender-aktuella Olle Sarri om sin pappas missbruk: Mamma ville inte hålla det hemligt

03 dec, 2024
author Frida Funemyr
Frida Funemyr
en närbild på olle sarri allvarlig mot grå vägg och en bild på honom leende och stödd mot en käpp i blå tröja med röda och gröna detaljer.
Foto: Ulrika Malm/SVT, TT
Skådespelaren Olle Sarri är som klippt och skuren för SVT:s julkalender. Även om högtiden var kryddad med stress och gräl under hans barndom älskade han den – och gör det än i dag.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 tips på hållbara presenterBrand logo
Se också: 5 tips på hållbara presenter

Iklädd ett svart läderställ och med motorcykelhjälmen i sin hand kommer Olle Sarri in i den hotellobby på Södermalm i Stockholm där vi bestämt möte, inte långt från hans bostad kommer det fram senare. Och ja, han är dessutom född på Södersjukhuset längre ner på gatan.

Olle Sarri slog igenom för den lilla publiken med Knesset på ZTV i mitten av 1990-talet. Med c/o Segemyhr blev han sedan känd för hela svenska folket. Därefter fick han under en period enbart roller som antingen skulle vara komiska eller naiva och vänliga.

– Efter ett tag sa jag faktiskt strikt nej till alla som erbjöd mig den typen av roller. Jag var så mätt på att göra komedier och det kändes enahanda. Det blev liksom ingen utmaning längre. Men i dag gör jag allt möjligt och säger ja till att spela allt från riktiga ärkeas till de lite mer godhjärtade, säger Olle och tar en klunk av kaffet som kostar 99 (!) kronor men som ger oss tilllåtelse att hänga i lobbyn så länge vi vill.

Just nu är Olle aktuell i bland annat Sveriges Televisions jul­kalender Snödrömmar, ett magiskt och spännande äventyr som utspelar sig på skidorten Gavmofjäll.

– Det var verkligen jättekul att spela in den serien, säger han.

Två flickor i topplusor och vinterjackor ser allvarliga ut med vit skog i bakgrunden, med rosalila himmel
Unga skådespelarna Ellá Márge Nutti och Hedvig Åhrén i årets julkalender på SVT. Foto: FLX/SVT

Samtidigt var det inte stressfritt. För parallellt med inspelningen av julkalendern uppe i Norrbotten hade han en annan i Vilnius, för en serie som bygger på Hans Rosenfeldts roman Vargsommar.

Annons

– Jag har en biroll i serien som spelades in i Vilnius och fick åka fram och tillbaka lite mellan dessa karaktärer som är av helt olika slag.

Kom inte in på scenskolan

Olle är uppvuxen med en mamma som var skådespelare och en pappa som var regissör. Han hängde på SVT och sprang ivrigt fram och tillbaka i Stadsteaterns lokaler, han visste inte om något annat än den världen. Redan som fyraåring uttryckte han en vilja att jobba som clown, och att locka fram skratt hos sina tittare har han onekligen lyckats med under årens gång, till exempel i program som Bullen, We Got This och Sommaren med släkten.

Det här är Olle

Namn: Olle Sarri.

Ålder: 52 år.

Familj: Anna Littorin och barnen Ellen och Jack.

Bor: På Södermalm i Stockholm.

Yrke: Skådespelare, regissör, manusförfattare.

Aktuell med: Årets julkalender Snödrömmar på SVT, Vargsommar på TV4 och Åremorden på Netflix.

olle sarri leende och stödd mot en käpp i blå tröja med röda och gröna detaljer.
I SVT:s Snödrömmar får samisk mytologi och traditioner ta plats. Foto: Ulrika Malm/SVT

– Mamma och pappa bad mig överväga mitt beslut om att gå i deras fotspår, samtidigt förstod de, jag tyckte ju att det var minst lika roligt som de. Det var de som sedan såg till att jag började på teaterlinjen på Södra Latin.

Efter gymnasiet arbetade han fyra år på förskola, men sedan dess har han ägnat all sin tid åt teater. Han övade och läste in texter med sin mamma och för­sökte komma in på scenskolorna i Stockholm och Malmö åtta gånger utan att lyckas, men säger att varken tålamodet eller självförtroendet påverkades särskilt mycket av alla nej. Dessutom menar han att det konstnärliga uttrycket är högst subjektivt.

– Jag lärde mig i stället hantverket genom att jobba och se på mina kollegor, men också tack vare hjälp från mamma och pappa. Båda har faktiskt regisserat mig för diverse tv- och teaterföreställningar, berättar Olle.

Annons

Han är trygg i sin arbetsroll och säger att han är ett proffs att jobba med, en som alltid kommer i tid och alltid kan sina repliker.

Så träffade Olle Sarri kärleken Anna Littorin

På sätt och vis kan Olle tacka sin mamma även för att han hittade sin Anna. För det var fler än han som läste text och repeterade med henne inför antagningar till scenskolan, däribland Olles kompis som senare kom in i Malmö.

porträtt av olle och Anna Littorin i vad som ser ut som en tillställning i en lägenhet
”Hon var rolig och pangsnygg”, säger Olle om första mötet med sin sambo Anna. Bilden är från 2005. Foto: TT

– Jag brukade åka ner och hänga med honom i Malmö och där på en fest träffade jag Anna för första gången 1995.

Olle och Anna sågs vid flera tillfällen efter det, men det var först sex år senare de blev ett par. På frågan om vad han fastnade för funderar han högt över vad attraktion egentligen är och kommer fram till att det är en mix av utseende, personlighet och doft.

– Hon var rolig och pangsnygg, tillägger han.

I dag, över 20 år senare, är de fortfarande är ett par och väldigt kära i varandra. Anna är också skåde­spelare så de jobbar ofta ihop, vilket Olle tror är en fördel.

– Vi har en förståelse för och en inblick i varandras arbetsliv. Det enda som är en nackdel är att jag ibland trott att jag som regissör har pratat med hela teatergruppen om en sak, men så kommer det fram att det bara är något som jag samtalat med Anna om.

Efter det har paret bestämt att inte prata jobb hemma vid middagsbordet, åtminstone så länge de är involverade i samma produktion.

Tillsammans har de barnen Jack, 7, och Ellen, 15. Som pappa tror Olle att han är lyhörd på så vis att så länge barnen har en god anledning att inte gå på hans linje så lyssnar han in dem. Men han är också bestämd säger han, för tjat och trix lönar sig sällan.

en man och en pojke i kavaj och fluga samt en flicka i röd kavaj på en scen med färgade spotar i bakgrunden. hon pratar i en mikrofon och har ett pris i famnen
”Ellen har talang”, säger Olle om sin dotter som redan varit med i flera produktioner. Här i rött vid Kristallengalan 2022 när LasseMajas detektivbyrå som hon var med i belönades. Foto: TT

Som det verkar i dag kommer parets dotter precis som sin pappa att gå i sina föräldrars fotspår och välja skådespelaryrket.

Annons

– Ellen har redan varit med i en hel del produktioner, har talang och förstår vidden av hur viktigt det är att vara väl förberedd inför en inspelning.

Firar jul med släkten

Som familj tillbringar de en hel del tid i Skåne där Anna har sin familj samt i Hälsingland, där Olle har sin släkt och där de nu har ytterligare ett boende. Jularna brukar de fira vartannat år med respektive släkt. I år bär det av upp till Hälsingland.

– Då samlar vi släkten, firar julafton och sedan blir det julottakaffe och därefter är det dags för annandagsbandyn. Jämna år är det hemmamatch i Bollnäs. Sveriges bästa annandagsmatch, oavsett sport.

Vad betyder julen för dig?

– Gemenskap.

Hur var din barndoms jular?

olle i kostym och annan i skjol och rosa top framför guldbaggegala-bakrgund
På Guldbaggegalan med sambon Anna Littorin tidigare i år. Foto: TT

– De var fantastiska och oftast fick jag uppleva vita jular. All släkt, säkert femtio personer, brukade samlas hos oss på glögg vid tolv och de flesta stannade över Kalle Anka. Därefter var vi några färre vid julbordet. Mamma dukade alltid upp mängder av mat och efterrätter.

Och eftersom Olle är yngsta kusinen var det oftast han som fick flest julklappar.

För många innebär julen allt annat än glädje, frid och gemenskap, inte minst i de hem där alkoholen har en central plats. Med en pappa som var alkoholist och en mamma som var medberoende kan man tänka att julen upplevdes som tuff för Olle eftersom hans pappa drack extra mycket under högtider.

– Pappa var aldrig våldsam, gjorde mest konstiga saker. Men grejen är att jag minns våra jular som fantastiska. I och för sig kryddat med stress och gräl. Men jag älskar julen ändå.

Annons

Missbruket inte hemligt

Det har funnits stunder då Olle varit rädd att gå i sin pappas fotspår, men han berättar att han tagit itu med det och jobbat med de där tankarna.

– Jag tror inte längre på att fly känslor genom vare sig alkohol, glo på tv eller genom att skratta bort saker och ting. Det var ett beteende jag kunde ha som liten, men i dag kan jag vara kvar i en jobbig känsla och ändå vara mig själv.

Till skillnad från många andra familjer var inte pappans missbruk en stor familjehemlighet. I stället uppmanade Olles mamma honom att säga till sina vänner som kom på besök hur situationen såg ut, att hans pappa drack.

– Det var såklart en befrielse att kunna prata öppet om det, men jag kände ju ändå skam.

Det har nu gått några år sedan Olles föräldrar gick bort och han berättar om deras otroliga resa.

– Jag var 14 år när pappa fick hjälp till behandlingshem och blev nykter och han förblev så livet ut. När han var i samma ålder som jag är i nu, sadlade han om och blev familje-, drog- och alkoholterapeut. Det kan man ju inte se som annat än en enormt bra utveckling.

Jag var 14 år när pappa blev nykter

Vid sidan av familjen och skådespeleriet lägger Olle en hel del tid på träning. Som liten tränade han både fotboll och hockey, och det återupptog han sedan i vuxen ålder. Han spelar i olika divisionslag och berättar att utan sportandet mår han dåligt.

– Jag är med i Sveriges äldsta divisionsspelande lag. Jag har ingen bolltalang men däremot en god vilja, glädje och förstående lagkamrater. Men jag tycker även om att springa, spela golf och gå på gym.

en glad olle i motorcykelkläder med en motorcykelhjälm i handen
Olle älskade att köra motorcykel redan när den här bilden togs 2013. Foto: TT

Och inte alls förvånande med tanke på hans utstyrsel, älskar Olle att ge sig ut med motorcykeln.

– Oftast försöker jag cykla, men ibland är det enklare att ta hojen.

Annons

Vad gör dig lycklig?

– Väldigt mycket. Om jag ser till världsläget inser jag ju hur priviligierad jag är och vilken tur jag har. Oftast vaknar jag upp lycklig tack vare dem jag lever med och jag har många fina vänner och ett brett socialt nätverk. Som vuxen har jag inget bekräftelsebehov, inget som jagar mig eller en känsla av oro över att missa något. Jag känner ett lugn över det jag har helt enkelt.

Sedan Olle påbörjade sin karriär på 90-talet har han setts i många filmer och serier, samt i flera uppsättningar på Stadsteatern. Förutom Vargsommar och Snödrömmar är han dessutom aktuell med en roll i serien Åremorden, baserad på Viveca Stens bokserie med samma namn.

Och han har ständigt nya projekt igång. Han drömmer om att få fortsätta jobba som i dag, men det hade varit ”fett att få igenom en egen gedigen serie eller film” som han verkligen brinner för.

– Men som sagt, jag har det väldigt fint och är tacksam om livet får fortsätta så här.

Tror du på en högre makt?

– Jag tror på universum och forskningens framåtskridande.

Finns det något som gör dig rädd?

– Jag är egentligen inte oroligt lagd, men politiskt och när det kommer till det mänskliga beteendet finns det massor som oroar mig! Men precis så korkade som jag upplever många vara, tycker säkert samma människor om mig när det kommer till mina åsikter kring demokrati och att man ska hjälpa varandra i stället för att roffa åt sig.

Han tror inte på rasism, främlingsfientlighet eller att ta från de fattiga, säger han.

– Inte heller tror jag på ett samhälle där man bygger murar kring sitt hus eller sitt land. Vuxna människors slöhet, lättja och skygg­lappar är läskigt.

Annons