Arja Saijonmaa om kärleken på äldre dar: ”Blir lätt förälskad”
Nu är Arja Saijonmaa aktuell med sina memoarer – om uppväxten, kärleken, kraften i musiken, resorna över världen och engagemanget för rättvisa.
– Jag njuter av ett liv i frihet, säger den folkkära artisten.
Arja Saijonmaa har, trots många erbjudanden om att skriva om sina erfarenheter, aldrig tänkt att hon skulle skriva sina memoarer, framför allt av den anledningen att det har känts som en svår balansgång mellan det personliga och det privata.
– Men egentligen är allt personligt. Vi människor är ju i grund och botten ganska lika. Det är min erfarenhet efter många resor och möten med andra kulturer, säger Arja som i år fyller 80 och även släpper Arja — en sång om frihet.
Arja Saijonmaa om singellivet, uppväxten och engagemanget för rättvisa
Skrivprocessen tog sin början under pandemin när allt annat sattes på paus och det har alltså tagit henne nästan fem år att blir klar och då har hon inte ens fått med hälften av allt hon varit med om.
Engagemanget för mänskliga rättigheter genomsyrar Arja Saijonmaas nästan 60 år långa karriär. I ett samtal berättar hon om kampen mot diktaturer och för demokratin.
– I Norden har vi vuxit upp i lyx där vi tagit demokratin för givet, men det är dags att kämpa för att behålla den, menar Arja när vi ses på hotel Diplomat i Stockholm.
Förutom sitt hem i den svenska huvudstaden bor hon även i Helsingfors och i Paris. Och i förbifarten berättar hon att det även finns ett lantställe i Finland som hon återkommer till då och då mellan sina spelningar. Hon säger att folk brukar höja på ögonbrynen när hon berättar att hon, som världsresenär, inte har sitt hem på en speciell plats utan hellre i sitt inre.
– Jag trivs med resandet för det ingår i mitt yrke. Man kan inte sjunga bara framför sin egen brasa, haha. Och jag kan känna mig mer rotad på olika hotell, flyg och bussar eller när jag får byta kultur, land och atmosfär då och då än om jag skulle ha ett hus i Spanien som jag aldrig lämnade. Så här har jag levt nästan hela mitt liv, utbrister Arja.
Barndomen i Helsingfors – lektioner i klassisk musik
Arja beskriver sin uppväxt i staden Mikkeli, Finland, som trygg och full av kärlek. Det fanns inga problem att grubbla över.
– Jag var glad, ganska vild och nyfiken på allt. Jag älskade livet villkorslöst. Det gör jag än i dag, säger Arja och strålar med hela ansiktet.
Fakta: Det här är Arja
Namn: Arja Saijonmaa.
Ålder: 79 år.
Familj: Syster, vänner och släkt.
Bor: I Stockholm, Helsingfors och Paris.
Yrke: Artist, sångerska och författare.
Aktuell med: Boken Arja — en sång om frihet (Ekerlids förlag). Medverkade i senaste säsongen av Så mycket bättre (TV4).
Båda Arjas föräldrar är skolade inom klassisk musik och hon själv tog pianolektioner innan hon kunde läsa. Sibelius-Akademien i Helsingfors är en av Europas mest eftertraktade institutioner för klassisk musik och hennes föräldrar såg tidigt att hon hade musikalisk talang. Arja var endast 11 år när hon fick uppträda som solist i en Mozart-konsert i hennes hemstad Mikkeli.
– Jag sattes i en ungdomsorkester med bara pojkar. Det var hemskt, som ensam tjej, kan du tänka dig? Jag hade en skotskrutig kjol med röda hängslen, en vit skjorta under och små fina matchande skor. Jag skämdes så att jag skakade.
Arja berättar om händelsen i detalj. Varje dag så länge Arja kan minnas har hon skrivit dagbok. Med hjälp av dessa tillsammans med alla gamla sparade tidningsurklipp har hon lyckats gå tillbaka genom minnena och placera dem i rätt ordning.
Jag brukar säga att vi föds alla lika, men vi åldras som vi förtjänar
Under ett år, strax efter studentexamen, studerade Arja i Missouri, Columbia, på Stephens College. Trots föräldrarnas protester åkte hon till USA, visst för att plugga men framför allt sökte hon friheten och självständigheten.
– Jag skickade tillbaka returbiljetten som mamma och pappa sände mig och förklarade att jag absolut inte tänkt åka hem till Finland när terminen var slut. Jag köpte en 99-dollarbiljett och åkte greyhoundbuss mellan USA:s stater hela sommaren, bodde hos mina nyvunna vänner. Det var så jag började mitt liv som rebell, haha!
Arja som vuxit upp i en strikt borgerlig miljö, befann sig plötsligt mitt i den gungande flower power-rörelsen i USA. Hon omgav sig med entusiastiska vänner som med hela sina hjärtan stöttade Vietnam-rörelsen.
– Jag hade aldrig tidigare varit särskilt medveten om vad som hände runt om i världen och blev nu tagen av alla nya intryck.
Världsturné med kompositören Mikis Theodorakis
Efter året i USA påbörjade hon sina studier vid universitetet i Helsingfors och hon kom i samma veva in på Sibelius Akademin på sololinjen med piano som huvudinstrument. Men hon drog sig till teatern, sökte och kom in i Studentteatern.
Vid 60-talets slut med Vietnamkrig, Pragvår och militärjunta i Grekland drogs hon med i tidens anda in i den politiska 1968- studentrörelsen och den politiska kabaréteatern i Helsingfors.
– Det var under den här perioden som jag insåg vad som hände i världen, och jag började engagera mig i politisk teater, vilket jag älskade, säger Arja vars skådespelarkarriär tog fart och snart stod hon som chef för hela studentteatern.
Så kom den här hösten 1970 som skulle sätta prägel på resten av Arjas liv. Händelsen som gjorde världen till hennes arbetsplats. Hon lärde känna kompositören Mikis Theodorakis som blivit en politisk förebild i kampen mot militärdiktaturen i Grekland. Theodorakis hade lyckats fly juntans tortyr och kom till Helsingfors.
– När han hörde mig sjunga kom han upp på scenen och annonserade rakt ut att Arja skulle följa med honom på hans världsturné. Jag lämnade allt, åkte till Paris och där började vår världsturné.
Citat från boken:
”Åk hem och ordna upp ditt liv, sa Mikis, du får två dagar på dig. Vi ska träffas vid Place de la Croix-Rouge vid Saint-Germaindes-Prés om två dagar klockan tio på morgonen. Bussen ska ta oss till Sydfrankrike och till den första konserten i Montpellier … Världsturnén blev en omvälvande upplevelse. Plötsligt hade världen krympt till en liten citron. Glömde man en tröja i Bryssel kunde man hämta den om tre veckor. Bombhoten i Milano, evakueringar och manifestationer runt konserter. Arenor och sporthallar i Australien. Folk följde oss som en karavan var som helst vi befann oss i Europa.”
Orden är viktiga, kommunikation kan förena
Arja berättar att politiska flyktingar sökte hopp, tröst och mod. De törstade efter en gemenskap genom musiken för att orka kämpa vidare.
– Det var som en enda lång massrörelse jag aldrig sett maken till med fullsatta arenor och sporthallar från Australien till Sydamerika. Det kokade. Turnén styrdes från Paris som blev mitt nav. Paris i den åldern och under den tidsepoken, ja det var verkligen en speciell tid.
Etta på Svensktoppen med Jag vill tacka livet
Arja förklarar att det var mycket tack vare Mikis musik som hon via en svensk musikal baserad på Mikis musik Mina sånger ska leva, när stridsvagnarna rostar kom till Sverige. Sedan var det Chiles tur, kampen mot diktaturen och skivan Jag vill tacka livet kom ut året 1979. Violeta Parras sång Jag vill tacka livet åkte rakt upp som nummer ett på Svensktoppen och svenskarna tog Arja till sina hjärtan.
År 1987 ställde hon upp i den svenska Melodifestivalen med låten Högt över havet som blev en hit. Efter 50 år har Arja har blivit en urkraft för svenskt kulturliv, men kan inte själv välja ut en låt ur sin skatt eftersom hon ser alla sina sånger som sina barn.
– De är skriva under olika epoker och verkligheter i mitt liv, men det är ju häftigt, att en låt som till exempel Högt över havet har överlevt flera generationer, jag trodde aldrig att det skulle bli en sådan hit.
Konsten att bada bastu är en hel vetenskap i sig
Vid sidan av musiken, vad har du för intressen då?
– Sauna såklart! Bastubad är det bästa som finns. Jag har ju skrivit en bok om sauna som livstil som blev en bestseller i Norge. Konsten att bada bastu är en hel vetenskap i sig och lenar både hud och själ. I största allmänhet är jag en nyfiken människa och intresserar mig för vad som händer i världen. Vänner och böcker är viktiga, likaså inredning och visuell estetik.
Hur skulle du vilja beskriva din inredningsstil?
– Det som känns bra för en. Man ska framför allt trivas hemma hellre än att blint följa trender. Jag har en hel del reseminnen, udda föremål, även konst som jag samlat på mig från alla möjliga delar av världen. Till exempel har jag vid ett tillfälle kånkat med mig två ganska små men desto tyngre moderna skulpturer i marmor som båda heter Moder Afrika från Zimbabwe, där skulpterandet är en folkhobby. Båda mina Afrika-mödrar är så fina och avantgarde att de kunde lika gärna stått i Museum of Modern Art i New York.
Hur upplever du åldrandet?
– Det är ju tyvärr ett faktum, men jag brukar säga att vi föds alla lika, men vi åldras som vi förtjänar. Peppar, peppar … jag har fått vara frisk men också tagit hand om mig själv, inte minst genom bastubadande.
Har du fått göra avkall i ditt liv som kringresande i världen?
– Jag har valt det här livet som för många kan upplevas som annorlunda. Risken har varit stor, men jag vågade hoppa från berget och det var mitt val och då tar jag också konsekvenserna. Man får något och man missar något, så är det med alla vägskäl i livet.
Att du inte fick några barn, var det ett sådant val?
– Jag hade gärna velat ha barn, men det var något som inte var mig förunnat. Men jag har kompenserat för barn på många andra sätt och har flera vänners barn och barnbarn i min närhet.
Jag blir lätt förälskad
Trivs du med livet som singel?
– Jag njuter av ett liv i frihet, men det utesluter inte romantik i mitt liv på något sätt. Min frihet, eller kalla det självständighet, är källan till kreativitet och aktivitet, det är alltid prio ett. Men kommer någon speciell till mötes är såklart kärleken välkommen.
Blir du lätt kär?
– Jag blir lätt förälskad, men att bli kär innebär så mycket mer, inte minst praktiska problem.
Snart blir du 80, hur firar du? (fyller den 1 december reds.anm.)
– Jag har aldrig firat mina födelsedagar offentligt, jag har inget behov av den typen av bekräftelse, då firar jag hellre antalet år som artist.
Från Melodifestivalen till Så mycket bättre 2024
Arja har inga planer på att dra ner på uppdragen. Under året var hon aktuell med Så mycket bättre och gav ut sin bok, men almanackan är lika fulltecknad som alltid, inte minst drar hon igång med en ny stor turné nästa år.
För efter bokskrivandet känner hon nu en enorm törst efter att stå på scen igen. Musiken, sången och texterna betyder allt för Arja. En sång kan enligt henne ge hopp i kristider, flytta berg och Arja har sett hur musik kan förändra världen. Många gånger.
– Det är mitt universum, ett sätt att förmedla ordet på. Ordet, orden är viktiga, kommunikation kan förena. Och mitt mål har varit att tillsammans med sång sätta in ordet i en politisk kontext. Då uppstår ren dynamik. Jag ser det varje gång jag går upp på scen, allt från mindre och mer intima uppträdanden till stora världsarenor. Där finns något extra, magi är ordet.
Står upp för orättvisor
Arja har varit goodwill-ambassadör inom FN i New York, Geneve och Paris. Och för UNESCO organiserade hon i Oslo 1994 en konsert för fred mellan Palestina och Israel och initierade något hon brunnit för: ”Artister utan gränser”. Modellen kom från hjälporganisationen ”Läkare utan gränser” som hon beundrar.
– Organisationen grundades under ledning av den franske läkaren Bernard Kouchner som jag träffat personligen och jag ser verkligen upp till deras arbete och engagemang som jag bevittnat på fältet. De ber aldrig om lov utan finns på plats där det gäller. De är hälsans gerillor.
Arjas hjärta har i alla lägen brunnit för grupper i minoritet och står upp för förtryck och orättvisor.
– Vi artister har musik och sång som våra vapen och vi behövs och skall helst vara på plats när det gäller, som dessa läkare.
Rådande världsläge skrämmer Arja, men hon väljer att fokusera på det positiva.
– Det finns och jag både tror och hoppas att demokratin och det goda ska vinna i vår värld.