Här är alla gäster i den nya säsongen av Jills veranda
Här är allt du behöver veta om de sex artister som gästar Jills veranda under 2020!
För fjärde gången får vi följa med Jill Johnson till hennes stora villa i Nashville, centrat för den amerikanska countrymusiken och Jills andra hemvist. Jills veranda har rönt stora framgångar under de tidigare säsongerna, som har gästats av artister som Mia Skäringer, Jerry Williams, Titiyo och Lisa Nilsson.
Nu när programmet är tillbaka för en fjärde säsong lär tittarna känna igen sig – precis som vanligt utlovas en djupdykning i countrymusiken, samtal om de stora ämnena i livet och förstås storslagna vyer från den amerikanska södern.
Och precis som tidigare består den nya säsongen av sex avsnitt, med en ny gäst i varje. Den här säsongen utgörs gästerna av Miriam Bryant, Emil Svanängen mer känd som Loney Dear, Shima Niavarani, Mikael Wiehe, Amanda Werne även känd som Slowgold, och Mauro Scocco.
Här är allt du vill veta om artisterna i Jills veranda 2020:
Miriam Bryant i Jills veranda den 12 februari 2020:
Miriam Bryant föddes den 8 mars 1991 och växte upp i Göteborg. Hennes mamma är finländska och pappan britt. Miriam Bryant har också två äldre systrar och en yngre bror.
Hon gick i en musikklass under skolgången och estetiska programmet på gymnasiet. Men trots att hon de senaste åren har haft stora framgångar och en karriär som gått spikrak uppåt, hade hon flera tuffa år innan hon på allvar slog igenom. I sitt sommarprat i P1 2017 berättade hon om hur föräldrarnas stormiga relation och uppslitande skilsmässa påverkade den då trettonåriga Miriam.
– Jag var väl 13 då, jag klippte av mig håret och började skada mig själv. Mamma såg det. Men vad jag minns så pratade vi aldrig om det, sa hon då.
Krisen eskalerade än mer när familjens hus brann ner efter att Miriam Bryants lillebror lekt med tändstickor.
5 saker du kanske inte visste om Miriam Bryant:
2012 släppte Miriam Bryant sin debutsingel, Finders Keepers, och samma år var hon gästartist i SVT-programmet På spåret. Året därpå kom debutalbumet Raised in Rain och 2014 turnerade hon med bandet Kent som körsångerska. Men det stora genombrottet kom 2015 då hon medverkade i underhållningsprogrammet Så mycket bättre i TV4. Där gjorde hon låtar som Ett sista glas, Allt jag behöver och One last time, vilka gick rakt in på Svensktoppen och ett tag upptog de tre topplaceringarna där.
Hon har vunnit priser på såväl Rockbjörnen som P3 Guld och Gaffagalan. 2019 kom EP:n Mi Amor och hon var dessutom programledare för Musikhjälpen i Sveriges radio.
I Miriam Bryants avsnitt av Jills veranda kretsar mycket kring kärlek och relationer. Miriam Bryant har tidigare berättat om den stormiga relationen med den tyska rocktrummisen Tommy Hey, och berättar i programmet om det men också om uppbrottet från sin senaste kärlek.
Jill Johnson om Miriam Bryant: "När jag tänker på Miriam, tänker jag på systerskap. Hon är en omedelbar ocensurerad tjej som sjunger rakt in i min själ."
Mikael Wiehe i Jills veranda den 19 februari 2020:
Mikael Wiehe föddes den 10 april 1946 i Stockholm, men växte sedermera upp i Köpenhamn och Malmö. Hans pappa, Adam Wiehe, var en dansk journalist och hans mamma, Estrid Wiehe, var en svensk keramiker. Hans yngre bror Thomas Wiehe jobbar också han med musik och teater.
Musiken kom tidigt in i Mikael Wiehes liv och som barn tog han pianolektioner. Gitarr och saxofon lärde han sig på egen hand och han började spela i orkester när han var i tonåren. Efter att ha spelat i flera olika konstellationer, var Mikael Wiehe under 1970-talet med och startade Hoola Bandoola Band tillsammans med bland annat Björn Afzelius.
Bandet upplöstes 1976 och efter det turnerade Mikael Wiehe med en rad artister, samtidigt som han också satsade på sina soloprojekt. 1988 kom hans första soloalbum och sedan dess har han hunnit med många fler. Mikael Wiehe har inspirerats mycket av bland annat Bob Dylan och har tolkat hans låtar på flera av sina skivor.
I sin musik har Mikael Wiehe ofta antagit en politisk ställning, och genom åren gjort sig känd som en artist som gärna sjunger om orättvisor. Han har stått upp och protesterat mot bland annat apartheid. Mikael Wiehe kallade sig länge för kommunist, men ändrade senare sitt epitet till antikapitalist. 2001 tog han, tillsammans med artistkollegan Tomas Ledin, intiativ till musikgalan Artister mot nazister som senare också gav namn åt en stiftelse som årligen delar ut stipendier till personer eller grupper som kämpar mot nazism.
Mikael Wiehe har sällan pratat offentligt om sitt privatliv, men 2009 släppte han skivan Sånger från en inställd skilsmässa med låtar som handlar om hur hans fru höll på att lämna honom för en annan man, men också om hur paret hittade tillbaka till varandra.
Jill Johnson om Mikael Wiehe: "Mikael Wiehe är en levande jukebox, som inte visste att han hade så stor kunskap om countryn och hur den faktiskt har påverkat hans karriär."
Emil Svanängen (Loney Dear) i Jills veranda den 26 februari 2020:
Emil Svanängen, egentligen Nils-Emil Svanängen och mer känd som Loney Dear, föddes den 26 mars 1979. Han kommer från Jönköping och det var i föräldrahemmets källare som han spelade in sitt första album som han gav ut på egen hand 2003.
Han beskrivs som en multi-instrumentalist och gör ofta allt själv på sina album och spelningar – han sjunger, spelar trummor, spelar gitarr och lägger på handklapp till exempel. Dessutom är han skolad jazzpianist.
Efter debutalbumet The Year of River Fontana från 2003, gav Emil Svanängen ut ytterligare tre egenproducerade skivor. Det första genombrottet kom 2007, då det amerikanska skivbolaget Sub Pop gav ut hans album Loney, noir. Efter det följde två album i rask takt, Dear John 2009 och Hall Music 2011.
Emil Svanängen har hyllats av recensenter och bland annat kallats för "Europas svar på Brian Wilson". Hans musik beskrivs rymma både "de skandinaviskt mörka vintrarna och ljusa sommarnätterna". Efter skivan 2011 dröjde det dock flera år innan hans nästa fullängdsalbum kom ut. Det släpptes 2017 och Loney Dear hade då fått kontrakt på legendariske Peter Gabriels bolag Real World Records. Aftonbladet gav skivan fyra plus av fem:
"Skickligt blandar han rik folkmusik med drömsk pop och rytmisk r’n’b. I lysande ”Humbug” möts de ljuvliga stråkarna av dansande rytmer samtidigt som trollbindande syntriff och basslingor vävs samman", skrev recensenten.
Jill Johnson om Emil Svanängen: "Emil är ett musikaliskt geni utan regelböcker. En gäst som jag gärna skulle vilja umgås med mer, vi hade så mycket att prata om."
Shima Niavarani i Jills veranda den 4 mars 2020:
Shima Niavarani föddes den 7 juli 1985 i Irans huvudstad Teheran. Pappa Bijan var ingenjör och mamma Azam barnmorska och familjen levde ett över medelklassliv. Men när Shima var fyra år gammal tvingades familjen att fly och hamnade i Sverige, där hon växte upp i Upplands Väsby.
Shima Niavarani har tidigare berättat att hon var "en jättehögpreseterande unge", som alltid vetat att hon ville bli artist och skådespelare. Hon och brorsan Shebly Niavarani, som också drömde om en skådespelarkarriär, spelade in mängder med hemmagjorda filmer under uppväxten.
Ändå valde hon medvetet bort scenskolan och blev istället skådespelare helt på egen hand. Som 19-åring satte hon upp föreställningen Autodidakt i enmansakt på Riksteatern, där hon stod för manus, regi, scenografi, kostym och ljussättning. Naturligtvis var det också hon som stod på scenen. Sedan dess har hon stått på många av de stora teaterscenerna i Sverige och vunnit flera priser.
Shima Niavarani har också jobbat mycket med humor och synts i flera svenska tv-serier, som Sjölyckan, Enkelstöten och Allt faller. Hon har sommarpratat i P1 och uppträtt i Allsång på Skansen. Men musiken är också en viktig del för Shima Niavarani, och hon både skriver och producerar eget material. Nyligen kunde vi se henne i rollen som Molly i musikalfilmen En del av mitt hjärta, där hon spelade mot bland annat Malin Åkerman.
Jill Johnson om Shima Niavarani: "Med Shima upplevde jag allt: systerskap, ung kvinna, gammal själ, förlösande och teatrala sånginsatser och fann en väninna för livet."
Amanda Werne (Slowgold) i Jills veranda den 11 mars 2020:
Amanda Werne föddes den 8 januari 1989 i Göteborg. Hon uppträder under artistnamnet Slowgold, som när hon står på scenen också innefattar basisten Johannes Mattsson och trummisen Erik Berntsson.
Slowgolds första album kom ut 2012 och sedan dess har det blivit ytterligare fyra, varav det sista heter Mörkare och släpptes 2018. För Mörkare vann Slowgold en grammis i kategorin årets visa/singer-songwriter under prisutdelningen 2019.
Amanda Wernes och Slowgolds musik beskrivs som en "hybrid av tidlös och drömsk rock, Neil Young-mangel och nervig postpunk". Förutom att vara sångare spelar Amanda också gitarr.
Amanda Werne har sjungit i På spåret och samarbetat med Freddie Wadling. Hon sjöng på flera av den numera framlidne artistens sista album, Efter regnet som släpptes 2016, och hela bandet var kompband på den efterföljande turnén. Trion har också varit förband åt Lars Winnerbäck och Ebbot Lundberg.
Den 21 februari 2010 släpps Slowgolds sjätte album, Aska.
Jill Johnson om Amanda Werne: "Amanda är en ung rebell med rötter i vinylsamlingen. Hon inspirerade mig till att också vilja börja spela munspel."
Mauro Scocco i Jills veranda den 18 mars 2020:
Mauro Scocco föddes den 11 september 1962 i Borås. Han har rötter i Italien på sin pappas sida. Under Mauros första sex år bodde familjen i Fristad utanför Borås, men sedan gick flyttlasset till Stockholm.
Hans pappa spelade gitarr och Mauro Scocco blev tidigt intresserad av musik. Under gymnasietiden bildade han tillsammans med klasskamraterna Anders Skog, Johan Kling och Heinz Liljedahl gruppen Ratata. 1982 släpptes det första självbetitlade albumet och under 80-talet blev gruppen ett av Sveriges största popband.
Men redan efter att det första albumet hade släppts, började det knaka i fogarna och gruppen började splittras. När det andra albumet, Jackie, gavs ut hade bandet mer eller mindre upplösts. Istället klev Johan Ekelund, en av bakgrundsfigurerna i Ratata, fram och blev Mauro Scoccos parhäst i gruppen. Duon släppte flera album innan Ratata upplöstes för gott 1989.
Under 80- och 90-talet hade Mauro Scocco stora framgångar med flera hits, som Sarah, Vem är han?, Till de ensamma och Långsamt farväl. Han har också skrivit låtar åt en rad andra artister som Monica Zetterlund, Peter Jöback och Totta Näslund. Det är också han som skrivit Lisa Nilssons Himlen runt hörnet.
Mauro Scocco har vid sidan av musicerandet också ägnat sig åt bland annat teckning, målning och att skriva prosatexter och 2007 gav han ut en bok som fick titeln Saker jag gjort. Han har varit DJ i underhållningsprogrammet Sen kväll med Luuk och haft ett matlagningsprogram i tv tillsammans med Plura Johansson.
Mauro Scocco har tidigare berättat att han under perioder lidit av depression och ångest och under 18 år stod han inte på en scen.
Mauro Scocco har en dotter, Bianca Scocco, tillsammans med Annelie Lange.
Jill Johnson om Mauro Scocco: "Jag är så glad att Mauro valde att komma till verandan eftersom han inte gör så många offentliga saker. Mauro är en av de roligaste människorna jag har hängt med!"
När sänds Jills Verandra?
Jills veranda sänds på onsdagar klockan 21.00 med premiär den 12 februari 2020.