Nytt på tv 2020: Drottningarna, Box 21 och Rapport från 2050
– Jag har sedan tidigare ett stort historieintresse och har lärt mig massor under vårt arbete, säger Sofia Helin som leder satsningen Drottningarna i TV 4.
Rapport från 2050 med Erik Haag och Lotta Lundgren
Efter en späckad jul är de flesta kanske en smula mätta efter det sedvanliga firandet. Då kommer Lotta Lundgren och Erik Haag med en besk påminnelse om hur vi, i vårt dagliga liv, påverkar klimatet.
I nya serien Rapport från 2050 (SVT, 15 januari) undersöker paret hur det skulle vara att leva i en framtid där utsläppsnivåerna är nere på noll. Alltså den framtid som Parisavtalet syftar till.
I ett klipp som släppts går programledarna igenom hur mycket utsläpp som mat, resor, konsumtion och vardagsliv genererar i dag. Utmaningen blir att ställa om på ett sätt som innebär en radikal förändring av livsstil.
En 180-graderssväng, enligt Erik Haag.
Under serien, som är producerad av Karin af Klintberg, träffar Lotta Lundgren och Erik Haag experter och forskare för att ta reda på vad som krävs för omställningen.
Och det kan, som sagt, bli ett beskt piller att svälja.
– Om konsumtion och ägande är det som fyller livet med mening kommer man nog att få svårt att anpassa sig till den framtid som kommer. I grund och botten väcker omställningen frågan om vad en människa behöver och vad som är ett bra liv, säger Lotta Lundgren.
Edda Magnason i Box 21
I det tidiga krim-utbudet märks bland annat Box 21 (Viaplay, 17 januari). En filmatisering av författarduon Anders Roslund och Börge Hellströms roman med samma namn.
Dramat utspelar sig kring två kvinnor från Rumänien som lurats till Sverige med löfte om ett bättre liv. Istället tvingas de till prostitution och svär att hämnas. I handlingen ingår också ett kidnappningsdrama på sjukhus och, givetvis, kriminalkommissarie Ewert Gren. Kriminalkommissarien spelas av Leonard Terfelt, känd från Bron bland annat.
Box 21 innebär också att Edda Magnason gör comeback som skådespelare. Edda, som fick en guldbagge för sin porträttlika roll som Monica Zetterlund i filmen Monica Z (2013), har mestadels ägnat sig åt sin musikerkarriär sedan dess.
Trädgårdstider, Antikrundan och Jills verandra
Våren innehåller även en del nya säsonger av etablerade favoriter i SVT. Bland andra Antikrundan (9/1) Jills veranda (12/2), Bäst i test (6/3) och Trädgårdstider (17/3). CMore rivstartar med thrillerserien Hamilton (1/1) där Jan Guillous agent tacklar nya utmaningar. Kanalen har även tagit över SVT:s gamla äventyrsprogram Wild kids (10/1). 26 januari visar CMore även filmen Britt-Marie var här, baserad på Fredrik Backmans storsäljande bok med samma namn.
Drottningarna med Sofia Helin
Historievänner kommer också att få sin beskärda del av underhållningen. Under hösten ska Sofia Helin guida tittarna i åtta svenska drottningars öden och äventyr i tv-serien Drottningarna. Öden som ofta stått i skuggen av kungarna.
Serien, som sänds i TV 4 och Cmore, har spelats in på slott och herresäten runt om i Sverige med anknytning till drottningen för dagen. Här får tittarna bland annat möta historiker och experter som kan bredda bilden av kvinnorna. Berättelserna om kungligheterna rymmer allt från maktintriger till passion och svek.
Ta till exempel Desideria som var Jean Baptiste Bernadottes (Karl XIV Johan) gemål. Hon hade haft en romans med Napoleon Bonaparte, avskydde kylan i Sverige och bodde kvar i Frankrike så länge det var praktiskt möjligt. Drottningen lär, för övrigt, ha varit obekymrad om social status och var förtjust i att dansa även högt upp i åldern.
I serien har deras livsöden dramatiserats i allt från tidstypiska kläder och annan rekvisita till historiska slag som återskapas med statister och kanoner.
Tittarnas ciceron är välbekanta Sofia Helin.
– Jag var väldigt nyfiken på de här drottningarna och kände en lust inför projektet, säger Sofia Helin.
När sänds Drottningarna?
Drottningarna sänds i TV4 Cmore hösten 2020.
Drottningarnas historia:
Här är drottningarna som porträtteras i serien:
- Karin Månsdotter (1550-1612)
- Kristina (1626-1689)
- Hedvig Eleonora (1636-1715)
- Lovisa Ulrika (1720-1782)
- Fredrika Dorotea Wilhelmina (1781-1826)
- Desideria (1777 – 1860)
- Lovisa av Nederländerna (1828-1871)
- Victoria av Baden (1862-1930)