Dessertmästarna hösten 2018: Alla deltagare
Onsdagen den 22 augusti 2018 är det återigen dags för Kanal 5 att bjuda in tv-publiken till en ny rafflande omgång av Dessertmästarna. Det här är tv-programmets sjunde säsong och hösten 2018 är det åtta ivriga sockerbagare som ska tävla om att bli årets dessertmästare.
Kanal 5 lovar att den nya säsongen bjuder på ”jojk, nerver, temperament, kärlek – och förstås mängder av inspirerande och imponerande godsaker”.
Se också: Joels höstdessert
Höstens startfält är minst sagt brokigt – här finns såväl en prisad chokladkock som en jojkande lärare och en olympisk silvermedaljör i matlagning.
– Vi har aldrig haft ett så brett startfält tidigare. De här åtta deltagarna är alla väldigt olika både vad gäller bakgrund och spetskompetens. Och det gör att det blir en väldigt spännande säsong där man får anledning att fundera på vad som egentligen är viktigast i en desserttävling: envishet, erfarenhet, uthållighet eller smaksäkerhet? Det här blir en säsong med mycket känslor och tävlingsnerver. Och fantastiskt häftiga desserter, säger juryns Sebastien Boudet i ett pressmeddelande.
Förutom Sebastien Boudet består juryn som vanligt av Roy Fares och Magnus Johansson. Nu är det de som ska avgöra om den åtråvärda statyetten hamnar i Göteborg, Karlskrona eller kanske Toscana.
Här är alla deltagare i Dessertmästarna hösten 2018:
Hampus Fors, 24 år, Göteborg
Hampus Fors jobbar som kock på stjärnkrogen 28plus i Göteborg. I sitt jobb ägnar han en stor del av sin tid och energi åt att skapa vackra och välsmakande desserter.
År 2017 fick han silverplatsen i tävlingen Årets unga kock och i år tävlar han i Stockholm culinary team. Hampus Fors spelar handboll på fritiden och beskriver sig själv som en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna. Han är en dålig förlorare, men ”kanske inte en jättebra vinnare heller eftersom jag gillar att retas”.
Eva Vilhelmsson, 41 år, Uppsala
Eva Vilhelmsson är köksmästare på restaurangen Menigo i Stockholm och har bred erfarenhet från branschen. Mormor är hennes stora inspiration, och redan som tvååring var hon gärna med i köket och rörde i grytor och var med och bakade. Och hon var fortfarande bara ett barn då hon började komponera egna trerättersmenyer till familjen på helgerna.
Under gymnasietiden gick hon på restauranglinjen och sedan dess har hon jobbat med mat i alla tänkbara former. År 2016 var hon med och kammade hem OS-silvermedaljen i Culinary Olympics i Tyskland.
Eva Vilhelmsson tror själv att hennes styrkor i Dessertmästarna är hennes allsidighet och att hon är lugn och metodisk när det blir tävlingsdags.
Emma Pettersson, 24 år, Varberg
Emma Pettersson bor i Varberg och jobbar som kallskänka på ett hotell i Göteborg samtidigt som hon driver det egna företaget Emmas patisserie. Sin utbildning har hon fått på välkända skolan Le Cordon Bleu i London, där hon hamnade eftersom hennes pojkvän kom in på en utbildning i staden.
Efter avslutad utbildning jobbade hon på en fransk restaurang där hon fick massor av erfarenhet och skinn på näsan.
– Det var tufft jobb, man jobbade i 18 timmar och på en bra dag blev man tilltalad två gånger. Det var när de sa hej, och när de sa att det man gjort var skit, säger Emma i ett pressmeddelande.
Men hennes hårda slit gav utdelning och hon gick snart vidare till ett jobb som ”pastry chef” på sin stora idol Gordon Ramsays ena restaurang.
Emma Pettersson bakar helst till tonerna av hårdrocksband som Led Zeppelin, Black Sabbath, Aerosmith och Mötley Crue.
Sofia Söderberg, 30 år, Toscana
Sofia Söderberg från Karlstad utbildade sig till konditor i Schweiz och fick anställning i Toscana direkt efter att hon avslutat sin praktik där. Nu kämpar hon tillsammans med sina kollegor för att restaurangen Castello Banfi där hon jobbar ska få sin första Michelinstjärna.
Hon sökte till Dessertmästarna eftersom det passade bra in i hennes schema – den restaurang i Toscana där hon jobbar som dessertkock skulle ändå hålla stängt i några månader för renovering.
Ända sedan barnsben, då hennes storebror triggade henne att städa hans rum och gå hans ärenden på tid, har Sofia Söderberg gått i gång på utmaningar och därför tvekade hon inte att söka till programmet.
Hennes styrka i programmet är hennes vackra uppläggningar, och hon tänker använda sig av den italienska tekniken och smaksäkerheten blandat med den svenska estetiken i tävlingen.
Joachim Malmsten, 49 år, Karlskrona
Joachim Malmsten från Jönköping är köksmästaren som driver Dragsö campings restaurang Havsviken i Karlskrona. När han inte är på jobbet ägnar han sig åt sin andra stora passion – choklad. Från sitt kök har han i många år drivit den prisade företaget Joachims chokladpraliner. Men egentligen drömmer han om att ha en egen chokladateljé på tomten.
– Frugan blir lite irriterad när det är stora mängder som produceras, säger han med ett skratt.
Efter att ha jobbat som kock på ett trettiotal olika ställen under sin karriär har Joachim Malmsten en bred erfarenhet, något han tror kommer att gynna honom i Dessertmästarna. Även om han hävdar att han inte är någon konditor, är han bra på såväl konsistenser som smaker och nöjer sig inte förrän resultatet är perfekt.
Nik Märak, 54 år, Stockholm
Nik Märak – ursprungligen från Jokkmokk men numera bosatt i Stockholm – har ett CV utöver det vanliga. Förutom att driva det egna företaget Chokladnomad, bakar hon tunnbröd på Skansen och är ordförande i brödbranschrådets tunnbrödsgrupp liksom i Stockholms sameförening. Hon är en del av trion Gålmuk, arbetar som skådespelare och är utbildad sameslöjdare, kock, kallskänka och bagare.
Dessutom håller hon kurser om samiska bakverk och desserter samt är lärare i diplomkurserna inom konditori och bageri på Medborgarskolan.
– Jag har sjungit mig genom livet. Och slukat eld, säger hon i ett pressmeddelande.
Genom sin medverkan i Dessertmästarna vill Nik Märak sätta Sápmi – det område i nuvarande Sverige, Finland, Norge och Ryssland där ursprungsbefolkningen samerna alltid har bott och verkat – och dess örtvärld på kartan. Själv säger hon att hennes styrkor är hennes prestigelöshet och att hon är orädd, samt att hon alltid utgår från att folk vill väl.
Niklas Nordin, 24 år, Uppsala
24-årige Niklas Nordin sökte till Dessertmästarna eftersom han ville visa att ”jag inte är värdelös”. Under en stor del av skoltiden blev han mobbad och det har satt sina spår. En av hans drivkrafter i dag är därför att visa andra drabbade att det finns en väg ut.
Han beskrivs som en driven och passionerad person som under gymnasiet såg sig tvingad att välja mellan sina två stora intressen – fotboll och matlagning. Trots att han tränade fotboll 17 gånger i veckan och såg en framtid som proffsspelare framför sig, var det ändå matlagningen som vann till slut.
Efter gymnasiet jobbade Niklas Nordin som kock i Norge. I dag jobbar han som kökschef på restaurangen Frenchi i Uppsala. Han beskriver sig själv som en ödmjuk vinnarskalle och en glädjespridare som gärna delar med sig av sina kunskaper. Han styrkor är hans smaksäkerhet och att han alltid kan lägga in en högre växel om det behövs.
Mikael Klack, 33 år, Stockholm
Eskilstunasonen Mikael Klack kom till Stockholm för att jobba en sommar som 20-åring, men blev kvar. I dag arbetar han som chokladkonditor på Sabis Fältöversten och älskar sitt jobb där han får fria händer att skapa chokladmagi.
Mikael Klacks föräldrar har alltid stöttat sin son och det är tack vare pappan som han överhuvudtaget sökte till programmet. Förra sommaren fick familjen nämligen veta att pappan drabbats av obotlig cancer. Eftersom pappan alltid sagt åt Mikael att söka till Dessertmästarna, bestämde han sig till sist för att göra det som ett sätt att hedra sin far.
– Livet är kort, gör det du vill göra när du har chansen. Ta vara på det du har, du vet inte vad som händer i morgon, säger Mikael Klack.
Han är inte den som tackar nej till en utmaning – och för tolv år sedan träffade han till och med sitt livs stora kärlek genom en vadslagning. En kompis slog en utekväll vad om att Mikael aldrig skulle våga gå fram och prata med den snygga killen på dansgolvet. Men Mikael vågade och i dag är han och snyggingen lyckligt gifta.