Bröt mot lagen i Antikrundan – 5 mest omtalade händelserna i programmets historia
I de flestas ögon är Antikrundan ett riktigt feelgood-program. De tittare som förväntar sig drama har därför sällan något att hämta. Men faktum är att det finns exempel där det faktiskt hettat till på riktigt och programmet skapat kontrovers. Det har handlat om allt från svidande tittarkritik till avhopp. Här är några av de mest uppseendeväckande händelserna i programmets historia.
Annika Lantz anklagade Antikrundan för att vara ojämställt
En anledning till att många bänkar sig framför tv:n för att titta på Antikrundan är programmets experter. De uppskattas inte bara för sin kunskap utan också för sina vitt skilda personligheter. Men även solen har fläckar. Det ansåg tv- och radioprofilen Annika Lantz som 2009 riktade hård kritik mot programmet. Hon menade att de kvinnliga experterna inte fick ta någon plats.
– Det är så uppenbart att de manliga värderarna får leva ut och ha personlighet. De är så profilerade medan kvinnorna är strama och håller tillbaka, sa hon till Aftonbladet.
Programledaren Anne Lundberg höll inte alls med.
– Jag tycker inte att det är ett ojämställt program. Vi försöker hitta de bästa experterna och vi tänker hela tiden på att vi ska hitta kvinnliga värderare. Men det är svårt att få kvinnliga experter att ställa upp. De är sämre på att ta plats, sa Lundberg.
Tittarna ifrågasatte expertens värdering
Att tittarna från och till har åsikter hör inte till ovanligheten, och 2016 fick experten Magnus Bexhed sin släng av sleven. Föremålet för kritiken? Ett mässingsägg gjort av konstnären Lucio Fontana. Tittarna ansåg att Bexhed övervärderat ägget, som han menade var värt en halv miljon kronor.
Men Bexhed stod på sig. Året efter i ett uppföljningsprogram fick tittarna veta hur det gått för några av besökarna och deras föremål. Och Bexhed hade all anledning att klappa sig själv på axeln. Ägget som väckt sådana starka tittarreaktioner hade sålts – för 600 000 kronor. Bexhed – tittarna: 1-0.
Arkeologen rasade: ”Hör hemma på ett museum”
Vad får man egentligen ta med sig för föremål till Antikrundan? På SVT:s hemsida kan man läsa att mynt, frimärken, musikinstrument och fordon inte kommer att värderas. Men enligt somliga finns det även andra saker som borde finnas med på listan.
2014 fick Antikrundan skarp kritik från en arkeolog på Upplandsmuseet. Anledningen? Ett fornfynd som dök upp i programmet.
Arkeologen menade att det var oprofessionellt av experterna att värdera föremålet, ett så kallat dräktspänne som hade hittats av en privatperson på 1950-talet.
”Arkeologiska föremål som dyker upp på auktioner kan man starkt misstänka är resultatet av plundrade fornlämningar. Genom att SVT värderar fornfynd legitimeras också ett privat innehav av dessa föremål, vilket innebär en negativ påverkan på vårt gemensamma kulturarv”, skrev arkeologen på sin blogg.
”Dessa föremål hör hemma på museum, där de kan vårdas och visas till gagn för alla, såväl allmänhet som forskare.”
SVT valde också att backa efter kritiken.
– När vi värderade det här föremålet borde vi ha tagit tillfället i akt att redogöra för vad som gäller för fornfynd i en faktaskylt, sa projektledaren Ulrika Midunger till Kulturnyheterna.
Antikrundan-experten hoppade av – kängan mot programmet
Att det är frid och fröjd bakom kulisserna stämmer inte alltid. Så sent som hösten 2024 fick experten Jan Ribbhagen nog och valde att hoppa av programmet. Ribbhagen som medverkat i Antikrundan i 35 år uppskattade inte hur serien utvecklas genom åren.
– Allt är så löjligt. Det är ju grejerna som det ska handla om, men med tiden har det blivit sämre och sämre och det är bara en massa jävla lallande i köer i stället för att visa upp produkterna. Programmet har sjangserat och då vill jag inte vara med längre. Jag kan inte stå för det, sa Jan Ribbhagen till Aftonbladet.
Beskedet kom bara några månader efter att expertkollegan Claes Moser valt att sluta.
– Jag kan väl tycka att det känns roligare att titta på engelska ”Antikrundan”, för den är mer kunskapsbaserad än skrattande människor i en kö. Jag vill ha mer kunskap och fakta i programmet, men det är absolut ingen schism. Jag är 75 år, jag har dragit ner på allt annat och jag kan väl dra ner på det här också, sa Moser till Expressen.
Tog med sig föremål från kyrkan – visade sig vara brottsligt
Brott och Antikrundan är två ord man sällan hör i samma mening. Men det var faktiskt precis det som hände sommaren 2017. Till inspelningen hade en präst tagit med sig en dopskål från 1600-talet, samt en staty föreställande en ängel från kyrkan. Problemet? Han gjorde det utan lov.
– Det har kommit starka reaktioner, inte minst från kyrkan själv. Det är många som tycker att det här är olämpligt. Det är en del av vårt gemensamma kulturarv, det är församlingen som äger föremålen, sa länsstyrelsens kyrkoantikvarie Veronica Trygg till SVT.
Hon menade vidare att föremålen var oersättliga och att det krävs tillstånd för att förflytta dessa. Således bröt prästen mot kulturmiljölagen.
På det var Trygg även orolig för att händelsen, om den visades i tv, skulle kunna locka till sig inbrottstjuvar.
SVT valde trots kritiken att visa inslaget våren 2018.
Brottet anmäldes aldrig, men länsstyrelsen såg allvarligt på händelsen. I säsongsavslutningen träffade programledaren Anne Lundberg prästen igen, där de bland annat diskuterade det som hänt. Prästen erkände att han gjort ett misstag, men förklarade samtidigt att han inte ångrade sig.
– Det var mycket bra att vi fick veta vad den var värd. Kunskap är alltid bra. Och nu vet vi, och det är fokus på säkerhet. Vi ska göra vårt bästa så vår dopskål kan vara i säkert förvar och synlig i kyrkan.