Antikrundan-experten hade fel – drog tillbaka sin värdering av föremålet
Sedan drog han tillbaka sin värdering.
– Vad hela friden ska jag göra med den informationen? Jag är helt tagen på sängen, säger ägaren och brister ut i gråt.
Den häpnadsväckande historien bakom den ”falska” tavlan tar avstamp år 2010, då den först presenterades för konstexperten Rupert Maas i ett avsnitt av Engelska Antikrundan, eller Antiques Roadshow som programmet heter.
William Orpens kända tavla av älskarinnan
Antikrundan-gästen hade med sig en tavla som han menade var en välgjord kopia av en känd William Orpen-målning, som han ärvt av sin farbror. Vid tidpunkten, och än i dag, hänger originalet av målningen The Refugee (A) vid museet Imperial War Museum i London.
Mannen hade läst på om konstnären och originalet i fråga och kunde därför återge att Orpen verkade som officiell krigskonstnär under Första världskriget och att tavlan från början var döpt till The Spy.
Konstnären hade ändrat namnet till The Refugee (A) vid ett senare tillfälle, eftersom spioneri som ämne var otroligt känsligt i krigstider. Det skulle dock visa sig att det varken var en flykting eller en spion som porträttet föreställde, utan Orpens unga älskarinna Yvonne Aupicq.
Konstexperten Rupert Maas bekräftade detta och berättade att Orpen hamnat i onåd för att ha utfört ett privat jobb, när han målade sin älskarinna, trots att han var i Frankrike under kontrakt av krigsmakten; den brittiska staten.
Tavlan var en kopia – målad av konstnären själv
Vidare förklarade Rupert Maas att han misstänkte att målningen förvisso var en kopia av originalet – men målad av William Orpen själv!
I ena hörnet var tavlan signerad Mailliw Nepro, den irländska porträttmålarens namn baklänges. Dessutom var den så extraordinärt välgjord att Maas menade på att ”det måste vara en genuin Opren” och att den kan vara värd omkring 300 000 svenska kronor.
– Jag blir alldeles exalterad nu. Alla år som den varit i familjen har vi alltid bara tagit för givet att det är en kopia. Bevare mig väl! Det är nog det mest förunderliga jag någonsin varit med om. Jag finner inte ord, sa ägaren av tavlan.
Men berättelsen tar inte slut där.
Experten drog tillbaka sin värdering efter upptäckten
I säsongsavslutningen av Antikrundan samma år bjöds gästen in till programmet igen. Experten Maas berättade att han legat sömnlös sedan tavlan presenterades för honom och att han var tvungen att dra tillbaka sin tidigare värdering.
Han hade nämligen pratat med Orpen-experter och gjort omfattande efterforskningar kring tavlans äkthet, vilket lett till att han hittat obestridliga bevis för att tavlan faktiskt var målad av Orpen.
– Jag hittade också referenser till kopian i ett brev som Orpen skickat till Lord Beaverbrook, säger experten i inslaget.
Vidare förklarade han att tavlan troligtvis var en gåva till sittande informationsminister Beaverbrook från konstnären själv. Som tack för att denne hjälpt honom undgå krigsrätt och ett säkert straff, efter kontroversen med porträttet av älskarinnan.
Dyrbaraste tavlan i programmets historia
Med all ny info han samlat på sig gav Maas därefter tavlan en ny värdering på drygt 3 miljoner svenska kronor, alltså drygt 2,7 miljoner mer än hans första, vilket 2010 var det högst värderade föremålet i programmets historia.
Mannen som ägde tavlan brast ut i tårar. Glädjetårar.
– Den är värd mer än mitt hus. Vad hela friden ska jag göra med den informationen? Jag är helt tagen på sängen, jag är alldeles paff!