Antikrundan-experten vägrade värdera föremålet – sorgliga anledningen
Efter att kvinnans chock lagt sig förklarade han varför.
– Det är en av de svåraste föremålen jag någonsin har behövt prata om, säger han.
Det folkliga tv-programmet Antikrundan är inte bara stort i Sverige. Dess föregångare i brittiska BBC Engelska Antikrundan, eller Antiques Roadshow som det heter där, har engagerat tittare i Storbritannien sedan starten 1979.
I ett avsnitt från förra året fick tittarna sig en rejäl chock när en av programmets mest erfarne experter, Ronnie Archer-Morgan, vägrade att värdera ett föremål.
– Det är en av de svåraste föremålen jag någonsin har behövt prata om, säger han i programmet.
Kvinnans chock när hon får veta föremålets historia
Kvinnan som hade tagit med sig föremålet har ingen aning om vad är för typ av föremål. Ronnie däremot får snabbt ett annat tonläge när han ställs inför det runda elfenbensobjektet.
– Jag vill förtydliga att jag själv och alla vi här på Engelska Antikrundan förkastar elfenbenshandeln, fullständigt och otvetydigt, säger han.
– Men det här armbanden har inte varit objekt för elfenbenshandel, det har varit objekt för människohandel.
Kvinnan nickar i chock över den hjärtskärande informationen och berättar att hon köpte det för en liten summa på en loppis som hölls av en familj hon tidigare arbetat för, efter ett dödsfall i den familjen.
Ronnie förklarar att det är extremt svårt för honom att prata om objektet, på grund av dess hemska historia, men att det är av just den anledningen som det är så viktigt att tala om det. Han ger därför ett detaljerat utlåtande om proveniensen.
Det specifika armbandet han har framför sig ska ha varit en sorts visitkort för en afrikansk slavhandlare, troligtvis från Nigeria, som var verksam i den transatlantiska slavhandeln på 1700-talet.
Vidare är det ett extremt sällsynt föremål som Ronnie bara stött på ett halvt dussin gånger tidigare i sin karriär, samt ett bevis på att den fruktansvärda perioden i vår historia faktiskt har ägt rum.
Vägrade värdera objektet – personliga kopplingen
Som kulturell expert i programmet säger han att han känner att det är hans plikt att prata om objektet.
Men att värdera det? Det vägrade han!
Han förklarar att hans egen gammelmormor blev såld som slav i kanadensiska Nova Scotia, innan hon ”returnerades” till Sierra Leone och Freetown, där han har sina rötter.
– Jag vill bara inte värdera det. Jag kan inte sätta ett pris på något som representerar en så avskyvärd handel. Dess sanna värde ligger i att studera det och forska kring dess historia för att se om vi kan lära oss något.
Ronnies vägran skapade stor debatt hos tittarna, vilket bidrog till att han senare bjöds in till nyhetspublicisten GB News för att försvara sitt beslut att inte värdera det här specifika elfenbensföremålet.
– Vi kan inte sätta ett monetärt värde på något som representerar frihetsberövandet av människor.
Elfenben värderats i svenska Antikrundan
Föremål av elfenben har tidigare värderats i svenska Antikrundan. Madonnafiguren som presenterades i Höganäs 2010 är till denna dag, ett av de mest minnesvärda och ekonomiskt värdefulla föremålen i programmets historia.
Det värderades till 125 000 - 250 000 kronor, men såldes på auktion i Sverige för 840 000 kronor.
Figuren hade franskt ursprung och gick att datera till 1200-talet med hjälp av C14-metoden. Objektet hade ingen koppling till människohandel.
Engelska antikrundan visas på SVT play.