Vackra dekorationer med rönnbär – 8 kreativa tips och pyssel
Hösten och vintern är en fantastisk tid för kreativa projekt och vad passar bättre än att använda naturens egna skatter? Med sina klarröda klasar lyser rönnbären upp i mörkret. Att pyssla med rönnbär är både enkelt, roligt och passar alla åldrar. Här är några idéer och tips för hur du kan använda dessa små färgglada bär för att göra extra fint hemma!
Tips för ett lyckat pyssel:
- Plocka varsamt: Välj bär som är fasta och inte övermogna. Tänk på att lämna så det finns kvar till fåglarna.
- Använd rätt material: En grov nål eller tunn ståltråd gör det enklare att trä bären utan att de spricker.
- Var kreativ: Skapa något unikt genom att kombinera rönnbär med annat fint från trädgården, som nypon och äpplen.
Läs mer: Gör fint i trädgården med nypon, rönnbär och äpplen
1. Röda nyttopiller
De vackert röda rönnbären växer på buskträdet rönn, Sorbus aucuparia, och tillhör arten rosväxter. Rönnbären är både sura och beska men även fullproppade med C-vitamin. De går bra att äta men är inte så mångas favorit, däremot är de väldigt användbara till saft, sylt och gelé.
2. Vild krans
En halmkrans får bli stomme till sensommarens finaste, vildaste och snabbaste krans. Stoppa helt enkelt bara in rönnbärsskvistar i stommens bindning. Sätt upp kransen på dörren eller kanske på hallväggen.
3. Färgstämt
Rönnbärens lätt blekt röda kulör är vacker tillsammans med terrakotta. Med bortplockade blad blir de stilrena kvistarna både eleganta och rustika.
Läs mer: 5 kreativa idéer som förlänger hösten
4. För småvaserna
Korta kvistar blir ursöta i småvaser. Med många låga vaser på middagsbordet ser man varandra fint.
5. Girlang
Att göra en girlang att dekorera sensommarmiddagen med men som håller till långt in i höst, är ett roligt pyssel. Trä en nål på en lång tråd och se hur långt ditt tålamod räcker.
6. Drinkpinne
Piffa upp drinken med en bärdekorerad pinne. Alla bär funkar bra men visst är rönnbär något alldeles speciellt?
7. Gör en bukett
Bland blommor och i buketter har rönnbärskvistar en given plats. Buketten innehåller bland annat, förutom rönnbär; höstanemon, kärleksört, dahlia och röd shisomynta.
8. Skördat guld
Om du inte själv tänker äta rönnbären du plockat kan du frysa in dem och lägga ut till fåglarna i vinter. Plocka dem helst efter den första frosten, då är de godast för både människor och fåglar.
Roliga fakta om rönnbär
"En rik rönn ger en sträng vinter"
Det finns en gammal svensk folktro som säger att mängden rönnbär på träden kan förutspå vinterns hårdhet. Om rönnarna har mycket bär tror man att vintern blir kall och snörik, för då har fåglarna mycket mat.
Supermat för fåglar
Rönnbär är en viktig källa för mat för många fåglar under hösten och vintern. De sura bären innehåller mycket energi och har dessutom en naturlig konservering tack vare sina syror, vilket gör att de kan ligga på träden under hela vintern och ändå vara ätbara.
Surare än citroner
Rönnbär är fulla av askorbinsyra (C-vitamin) och har en syrlig smak som till och med är starkare än citronens. När bären fryser på träden under vintern omvandlas faktiskt en del av syran till socker, vilket gör dem sötare och mer smakrika för både fåglar och människor.
De kan bli både sprit och sylt
Människor har länge använt rönnbär i matlagning. Av rönnbär kan du göra gelé, sylt, likör och till och med snaps. Den syrliga smaken passar särskilt bra till viltkött och andra höstiga rätter.
Rödbetskaka med choklad
Du behöver:
50 g smör
1 dl mjölk
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 stora rivna rödbetor
50 g mörk choklad
Rönnbär på små kvistar till dekoration
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en sockerkaksform. Smält smöret i en kastrull och låt svalna, rör ner mjölken.
- Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en annan bunke och sikta ner i ägg- smeten. Rör sedan ner smörblandningen. Vänd försiktigt ner de rivna rödbetorna och häll smeten i formen.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter, prova med en sticka om kakan är klar.
- Stjälp upp kakan på ett fat. Smält chokladen och bred den försiktigt över kakan. Toppa med de lysande rönnbären.
Foto: Lina Eidenberg Adamo