Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Perenner Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Växtzoner Odla och skörda vitlök

Guide: så skapar du en vacker vinterträdgård

14 nov, 2024
author Karin Hylander
Karin Hylander
Guide: så skapar du en vacker vinterträdgård
Höststäda inte för noga! Med lika delar lättja och planering är det lätt att få till en vacker vinterträdgård. Välj växter som ger fin struktur, och buskar med färgstarka bär som hänger kvar länge på grenarna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Vinterträdgården #3 - VintersåddBrand logo
Vinterträdgården #3 - Vintersådd

En blomstrande sommarträdgård är alltid en fröjd för ögat. Det kan även en nybörjare fixa utan alltför stort besvär. Men vill man ha en trädgård som håller alla säsonger, från blek och risig tidig vår till lerig senhöst och en lång vinter krävs det att man tänker till.

Tricket är att satsa på en väl genomförd struktur. När perennerna har vissnat ner och löven fallit är det lätt till att trädgården känns platt och tråkig.

Med höga gräs i paradrabatten blir den anslående även när snön täcker perennerna i botten.
Med höga gräs i paradrabatten blir den anslående även när snön täcker perennerna i botten. Karin Wildheim
Annons
Blomsterkolvarna hos kransveronikan, Veronicastrum virginicum, gör sig fint även när snön har fallit.
Blomsterkolvarna hos kransveronikan, Veronicastrum virginicum, gör sig fint även när snön har fallit. Karin Wildheim

Det finns flera sätt att skapa perspektiv och spänning. Häckar på olika höjd, även inne i trädgården, är ett. Låt dem gärna gå lite omlott, så att man får känslan av en ridå som man kan runda för att ge sig iväg på upptäcktsfärd.

Buskage och höga planteringar ger också struktur. Detsamma gäller olika byggkonstruktioner, från plank och bodar till spaljéer, rosenbågar och pergolor.

Prydnadsgräsen är värda ett eget kapitel. De vintergröna, som japansk starr, Carex morrowii, är självklart ett bra tillskott i vinterträdgården, men även de som vissnar ner under vintern har sin plats där. Då är det främst de kvarvarande vipporna som är grejen.

Trollhasselns, Hamamelis mollis, tofsiga blommor.
Trollhasselns, Hamamelis mollis, tofsiga blommor. Karin Wildheim
Annons
Höstanemonen, Anemone hupehensis, överraskar med små, bollformade fröställningar.
Höstanemonen, Anemone hupehensis, överraskar med små, bollformade fröställningar. Karin Wildheim

Höga gräs, som miskantussläktets elefantgräs, Miscanthus X giganteus, och glansmiskantus, Miscanthus sinensis, sticker ju dessutom upp rejält över ett måttligt snötäcke.

Det man längtar mest efter i det bleka och vintervita eller ett snölöst, gråbrunt landskap är kanske färgerna. Där kan några träd och buskar med färgstarka bär, som hänger kvar långt in på vintern, göra underverk.

Klasar av kvarhängande nypon klär vinterträdgården i rött.
Klasar av kvarhängande nypon klär vinterträdgården i rött. Karin Wildheim
Annons
Rosenapeln, Malus floribunda, bjuder inte enbart på vacker blomning utan även på små gulaktiga frukter.
Rosenapeln, Malus floribunda, bjuder inte enbart på vacker blomning utan även på små gulaktiga frukter. Karin Wildheim
Annons

Det finns fler att välja på än vad man kanske tänker på i förstone, till exempel glasbärsbusken, ­Callicarpa bodinieri, vars lila bär gärna hänger kvar till jul, blå järnek, Ilex x meserveae, med lackröda bär och det krypande, vintergröna ­oxbäret, Cotoneaster spp, vars små röda bär ­glädjer vinterfåglarna.
Rönn, Sorbus, och oxel, Sorbus intermedia, behåller även de bären länge om inte fåglarna gör rent hus. Vad gäller rönnen finns det även sorter med rosa, brandgula, gula och vita bär om man vill ha annat än de klassiskt orangeröda.
När bären till sist ger upp är det de vinterblommande buskarnas tur. Hybridkejsarolvonet, Viburnum x bodnantense, och trollhasseln, Hamamelis mollis, är först ut.

Olika höjder, strukturer och färger skapar magi. Här drar det gamla körsbärsträdets bark blicken till sig i det vintervita.
Olika höjder, strukturer och färger skapar magi. Här drar det gamla körsbärsträdets bark blicken till sig i det vintervita. Karin Wildheim
När sommarrudbeckians, Rudbeckia hirta, färgstarka strålblommor har bleknat och vissnat står den välvda disken kvar, lika kaxig som under blomningen.
När sommarrudbeckians, Rudbeckia hirta, färgstarka strålblommor har bleknat och vissnat står den välvda disken kvar, lika kaxig som under blomningen. Karin Wildheim
Annons

Varför ska man vänta med städningen till ­våren, kan man undra.

Det finns flera anledningar till det. Känsliga växter klarar ofta övervintringen bättre om de inte klipps ner hårt. De nedvissnade växterna ger dessutom skydd åt trädgårdens smådjur.
Ännu en anledning är den estetiska. Många perenner är lika vackra efter blomningen, när färgprakten är överstånden, om man ger sig tid att titta närmare på fröställningarna. Till de mer skulpturala hör astilbe, Astilbe, blå bolltistel, Echinops bannaticus, och kardvädd, Dipsacus ­sativus.

Det är inte bara de starka färgerna som gör bären hos benveden, Euonymus europaeus, spektakulära. Även formen drar blickarna till sig. Sorten heter ’Evert’.
Det är inte bara de starka färgerna som gör bären hos benveden, Euonymus europaeus, spektakulära. Även formen drar blickarna till sig. Sorten heter ’Evert’. Karin Wildheim

7 vägar till vackrare vinter

  1. Städsegröna växter passar framför allt kring entrén, den passerar man ju ofta även vintertid. Det handlar inte enbart om barrväxter utan även om buskar som lagerhägg, Prunus laurocerasus, järnek, Ilex aquifolium, och buxbom, Buxus sempervirens, och i snöfattiga delar av landet även om marktäckare som vintergröna, Vinca minor, hasselört, Asarum europaeum, och murgröna, Hedera helix.

  2. Vid sidan av det vintergröna är grafiska effekter tacksamma. Här är gräsvippor och fröställningar nyckeln.

  3. Rumsligheten blir extra viktig vintertid. Nu blir pergolor och spaljéer mer än ett växtstöd, de blir värdefulla detaljer i sig.

  4. När löven har fallit är det stammarna på träd och buskar som träder fram. Himalaya-
björk, Betula utilis ssp. jacquemontii, platan, Platanus x acerifolia, amerikansk strimlönn, Acer pensylvanicum, glanskörsbär, Prunus serrula, och korallkornell, Cornus alba, hör till dem med den vackraste barken.

  5. Även höjden på växterna blir betydelsefull när snötäcket döljer låga planteringar. Satsa på häckar och buskage men även enstaka uppstickare, som ett stort prydnadsgräs i rabatten!

  6. Satsa på vyer och stilleben, som syns inifrån huset. Det är särskilt viktigt under de årstider när man är mer inomhus än utomhus.

  7. En och annan färgklick piggar upp. Det kan man tillföra både genom färgstarka bär, som hänger kvar, och vinterblommande buskar.

Foto: Karin Wildheim

Annons