Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Trädgårdskalender mars-april: Omskola sådden, boosta jorden och rädda stockrosorna

19 apr, 2021
author Anni Jähde
Anni Jähde
Till vänster omskolar Anni Jähde sådd och till höger syns ett fång narcisser.
Håll koll på mördarsniglarna, boosta jorden, klipp dina rosor, tukta idegran och tuja och klipp bort vissna perenner. Äntligen är det vårvinter och vi kan börja förbereda trädgården.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Har du redan sått fröer och plantorna har börjat komma upp? Då kan det vara dags att skola om.

Omskola tidiga sådden i mars-april

Sådd omskolas i mars-april.
  • Här är det narcisstobak som såtts i en praktisk pluggbox. Fröerna är pyttesmå och omöjliga att så en och en. När plantorna börjar växa sig större blir det snabbt en enda röra som är svår att reda ut, utan att plantorna skadas.

Se också: Så lyckas du med tidig potatisskörd!

Så lyckas du med tidig potatisskördBrand logo
Så lyckas du med tidig potatisskörd
Dela försiktigt rötterna på de små sådderna.
  • Ta upp plantorna varsamt med jorden och rötterna. Dra ytterst försiktigt så att planta för planta kommer loss. Var rädd om rötterna! Ibland behöver man hjälpa till med en trästicka eller penna för att luckra jorden och separera rötterna.
  • Sätt de små plantorna i egna krukor med planteringsjord och låt dem växa till sig inomhus.

Så mer fröer i mars och april

Detta är rätt tid att förkultivera många grönsaker inomhus – tomat är en av dem. Grönsaker har en snabb tillväxttakt och ska inte sås inomhus för tidigt. Även många sommarblommor kan sås nu för att planteras ut senare.

Annons

Vårvintern är rätt tid att leta mördarsniglar

En mördarsnigel i trädgården.

Var vaksam när du lyfter på krukor, stenar och vissna växtrester. De unga mördarsniglarna övervintrar nämligen i jorden och på andra frostfria platser och kryper fram i vårvärmen.

De kan vara så små som ett par centimeter och svåra att upptäcka. Men vi vet vad de åstadkommer som vuxna – så ta kål på dem redan nu!

Beskär rosor på våren

En rosbuske som klippts ner markant i mars-april.

De flesta rosor beskärs på våren när risken för långvarig frost är över. Klätterrosor kan ansas lätt nu och beskärs sedan efter blomning. Rabattrosor och buskrosor klipps nu.

Annons

Klipp precis ovanför ett skott, eller öga, som är utåtriktat. Då korsar sig inte grenarna inne i rosen senare. Var inte rädd att beskära – du kan inte förstöra rosen. Tar du mycket, vilket ibland behövs, kommer rosen att blomma lite senare.

Njut av påskliljor

Ett fång narcisser lyser upp i mars-april.

Påskliljor, pingstliljor och andra i släktet Narcissus är trogna vänner. De återkommer år efter år, till skillnad från många tulpaner, och förökar sig ofta. Dessutom ratas de av rådjuren – tack för det!

Förbättra jorden i din trädgård i mars-april

En näve med mullrik jord för att förbättra jorden i mars-april.

Under förra årets växtperiod tog mycket av jordens näring slut i köksträdgården. Förutom gödselbehöver kan jordens struktur också behöva förbättras. Lägg på kompost, gödsel eller annat material på ytan och luckra ner det istället för att gräva, vilket förstör ekosystemet. Lägger du på kraftig näringsrik gödsel ska du vänta flera veckor innan du sår eller planterar ut något.

Annons

Perennrabatterna behöver också tillskott. Lägg på kompost och ge vanlig trädgårdsgödsel, detsamma under buskar.

Rosorna mår bra av rosgödsel eller stallgödsel. Rosor som blommar hela sommaren kräver mer näring och ska gödslas i sommar igen.

Tukta idegran och tuja

Henrik Hanell beskär en idegran i mars-april.

Tuja och idegran är lämpliga att beskära i mars-april, strax innan de sätter igång att växa. Vänta annars till september.

Idegran tål hård beskärning, en häck av idegran kan hållas både smal och tät. Tuja blir tät och fin om man beskär den regelbundet, helst två gånger per år.

Tänk på att det ska finnas grönt kvar mellan klippstället och stammen. Det gäller framförallt tuja, idegran kan bryta nya skott från brun ved men undvik ändå att beskära in mot stammen.

Testa dina gamla fröer efter vintern – så här vet du om fröerna fortfarande fungerar

Fröer mot en vit bakgrund.

Har du kvar en massa fröpåsar från tidigare år? Kanske är de fortfarande användbara även om de passerat datummärkningen. Du kan testa dem ganska enkelt.

Annons
  1. Fukta ett dubbelvikt hushållspapper eller ett kaffefilter. Lägg på några frön och stoppa allt i en plastpåse.
  2. Förvara påsen i rumstemperatur antingen ljust eller mörkt beroende på om de är ljusgroende eller inte. Det står på fröpåsen vad som gäller.
  3. Vänta några dagar och kontrollera sedan om fröna har grott. Har de klarat ditt test kan du så dem som vanligt.

Rädda stockrosorna från rost

Henrik Hanell räddar stockrosor från rost.

Det går att minska rostangreppen på stockrosor. De roströda fläckarna som är så vanliga är en svampsjukdom som brukar dyka upp varje år.

Klipp av alla blad redan tidigt på våren. Vänta tills de kommit upp någon decimeter, inte längre. Ta bort alla växtrester och lägg ett tjockt lager kompost och kogödsel på plantan och jorden runt omkring.

Mars-april: Dags att klippa ner vissna perenner

Klipp ner vissna perenner i mars-april.

Nu behöver vissna perenner klippas bort. Det är bra att göra det så pass tidigt att man inte riskerar att skada de nya skotten som är på väg. Klipp gärna det vissna i småbitar och låt det ligga kvar i rabatten. Jord och mikroorganismer mår gott av det här.

Det är även dags att klippa lavendeln. Är den gles och spretig är en kraftig beskärning rena mirakelkuren. Du kan klippa lavendel varje år (och njut samtidigt av doften!) men behöver inte ta lika mycket alltid.

Annons