Lär dig ta fröer och ta hand om luktärter
Skönheten från Sicilien har tagit Sverige med storm och det odlas åter luktärter i många trädgårdar och på balkonger. Luktärt, Lathyrus odoratus, växer vild i södra Italien, där den enligt legenden upptäcktes 1695 på Sicilien av munken Francisco Cupani.
Fröer skickades till England, där den genast blev mycket populär. Den äldsta sort man känner till är just 'Cupani', som har blå och purpurfärgade blommor. Vid Läckö slott finns ett flertal mycket gamla sorter, som 'Painted Lady' som troligen odlats sedan 1731 då Läckö blev kungligt slott.
Så gör du buketter med luktärter
Skötsel av luktärter
Luktärterna blommar rikligare och får längre stjälkar om du skämmer bort dem med näring och vatten. Enklast är att ha lite näring i vattnet varje gång du vattnar.
Gör egen blomnäring till luktärt
- 5 dl vatten1 tsk ättiksprit (12 %)
- 4 sockerbitar
- Blanda och häll på en flaska.
- Använd 1/2–1 dl i vasen.
Skörda luktärter – så gör du
Finast blomning får du om du skördar blommor dagligen så att de inte hinner börja producera frön. Skär med vass kniv och ställ dem i vatten direkt, så att de inte hinner sloka. Plocka gärna på morgonen då växten är som piggast och stjälkarna är vattenfyllda efter den svala natten.
Odla dina egna luktärter eller köp en bukett från blomsterodlare. De har ofta självplock, säljer på torget eller via en REKO-ring. Sök på internet för att hitta en nära dig.
Bra att veta om fröer till luktärter: Förvara och plocka fröer
Samla frön från luktärt
- Vänta med att skörda fröskidan tills den är ordentligt torkad, annars finns det risk att fröerna inte är tillräckligt mogna.
- Enklast är att samla hela fröskidor och lägga i papperspåsar eller kaffefilter. Skriv namn på påsen så fort du plockat. Låt torka i påsarna, sedan kan du lätt lossa fröna.
Förvara frön från luktärter
- Förvara de namnade och daterade papperspåsarna i frysen, men kylen funkar också. De ska bara inte komma i kontakt med vätska, då kan de ruttna. I rumstemperatur åldras fröna snabbast.
Förodla luktärter
Du kan börja förodla luktärter ungefär vecka 12 i södra Sverige, ett par veckor senare i norr.
Dagens frön är så förädlade och skalen har tunnats ut att de inte längre behöver blötläggas eller gnuggas med sandpapper. Att blötlägga fröna över natten kan göra att de ruttnar.
Så luktärtsfrön: så lyckas du med sådden av luktärter
Förså luktärter
- För tidig blomning ska du förodla. Tidigast i slutet av februari om du har växtbelysning, helst bör du vänta till mars/april, plantorna blir lätt långa och vingliga om de är inne för länge.
- Dagens frön är så pass förädlade och skalen har tunnats ut att de inte längre behöver blötläggas, eller gnuggas med sandpapper. Att blötlägga fröna över natten kan till och med göra att de ruttnar.
- Plantera flera fröer i samma kruka. Gärna en djup kruka, luktärtens rötter växer sig långa.
Så här sår du luktärter
- Häll i vanlig planteringsjord, packa hårt, vattna jorden. Så därefter tätt, cirka 1 centimeter mellan fröna. Fyll på ett tunt lager jord och vattna försiktigt. Kom ihåg namnlapp om du sår flera sorter.
- Luktärtsdrottningen Cecilia Winblad, ställer krukorna i var sin plastpåse med öppningen uppåt, i fönsterkarmen där de får växa till sig. När de är cirka 10 centimeter höga, tas krukorna ut. Luktärter tål kyla ner till –8 grader, blir det kallare än så bör de täckas.
- När vädret blivit varmare och plantorna vuxit sig knubbiga du småplantorna i varsin kruka tills du planterar dem på sin slutliga plats.
- Om du vill behålla småplantorna inomhus tills de ska planteras ut på sina växtplatser är det bra att toppa dem när de är cirka 10 centimeter höga. Klipp av plantan precis över andra eller tredje bladparet så förgrenar den sig fint.
- Den slutliga växtplatsen bör ha välgödslad, mullrik jord i soligt eller halvskuggigt läge. Luktärter gillar inte lerjord. Beroende på sluthöjd, de kan bli ca 200 cm höga och behöva rejäla stöd av spaljéer eller koner.
Direktså luktärt på växtplatsen
I södra Sverige (zon 1–2) kan du sätta fröerna direkt på växtplatsen från mitten av april. I nordligare delar av landet bör du vänta ytterligare några veckor så plantorna inte utsätts för långa perioder av nattfrost.
Sätt fröerna cirka 3 centimeter djupt och 5–10 centimeter ifrån varandra. Fröer sätts 2,5 centimeter djupt med knappt 10 centimeter avstånd. Luktärter gillar näringsrikt, lucker jord. Skydda mot sniglar med avklippta PET-flaskor som små miniväxthus.
Kruksådd av luktärter
Om du planterar dina plantor eller sår frön i kruka är det viktigt att jorden är mycket näringsrik och att du vattnar noga. Luktärter avskyr torka.
Så gör du en bukett med luktärter
Du behöver: ett bukettrede, vass kniv, bladgrönt och luktärter. Klipp några kvistar av det du gillar.
Börja med att sätta de gröna bladen i redet. Dessa bildar en manschett i buketten.
Förbered och lägg upp de olika blommorna så att du får en överblick och lätt kan välja dem som du vill ska ingå i buketten.
Stick i blomstjälkarna i buketten. Håll buketten på lite avstånd och snurra den lite för att se spridningen på blommorna, särskilt om du använder lika sorter eller olika färger.
Eftersom det gynnar blomningen att plocka ofta, är luktärten en given blomma i sommarens alla buketter.