Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Liten trädgård? Här är 8 tips som får din trädgård att kännas större

15 maj, 2023
author Annika Hällqvist
Annika Hällqvist
Trädgårdsarkitekt Jennie Strinnhed
Med några fiffiga lösningar kan den lilla trädgården plötsligt kännas större, bli mer funktionell och se vackrare ut. Här tipsar trädgårdsarkitekt Jennie Strinnhed dig som vill maxa en liten tomt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Har du en liten trädgård och undrar hur du kan få den att kännas större och mer funktionell? Här ger trädgårdsarkitekt Jennie Strinnhed 8 tips på hur du tar till vara på ytan på bästa sätt.

Se också: Plantera klematis – så gör du!Brand logo
Se också: Plantera klematis – så gör du!

1. Välj luftiga kronor

Träd tar plats och skuggar. Frågan är om det är värt att offra yta och solljus för att få ett träd. Absolut, anser Jennie Strinnhed, trädgårdsarkitekt på Aster Trädgårdsdesign.

– Vi är soltörstande i Sverige, men nu behöver vi också skugga. Och väljer man mindre, skira träd blir det inte så skuggigt. Ett träd med en luftig krona ger takkänsla, men inte kompakt skugga, säger hon.

Rönn är en av hennes favoriter till små ytor.

– De är bra för fåglarna, fantastiska på hösten med sina sprakande färger, och det finns så många snygga rönnar.

Andra trädtips för små ytor är körsbärskornell, silverpäron, Tokyokörsbär, prydnadsaplar och magnolia på högstam.

– Högstam, det vill säga att kronan börjar på cirka två meters höjd, är generellt bra i en liten trädgård. Då kan du gå under och det finns plats för annat under kronan.

Rönn
Rönn passar bra på liten yta och är vacker långt in på hösten.

2. Stamma upp buskarna

Buskar tar plats, men nästan alla går att klippa ur och klippa upp så att du kan ha annat under. Vackra buskar som går att forma är bland annat bukettapel, vingad benved och hybridtrollhassel.

Annons

– Stamma upp buskarna! Om du lyfter upp dem känns trädgården luftigare och större, och du får plats med annat under – julrosor under en bukettapel till exempel.

Vissa buskar går också att köpa på lågstam, till exempel bärbuskar. Då kan du plantera sommarblommor eller smultron och jordgubbar under.

Vill du ha häck är kanske inte en yvig spirea den bästa.

– Det finns häckar som går att klippa supersmalt – liguster eller bok till exempel.

Jennie Strinnhed

Jennie Strinnhed

Gör: Trädgårdsarkitekt

Följ: @aster_tradgardsdesign

3. Planera för hela året

Har du en liten trädgård har du kanske överblick över hela tomten från köksfönstret.

– I ett radhus ser man hela trädgården året om och då blir det extra viktigt att tänka på blomning från mars till oktober. Det behöver inte vara några stora mängder, men planera så att du har någonting som gör dig glad hela året. Vårlök är viktigt!

Välj gärna något som skapar form också.

– Det behöver inte vara växter; det kan vara en sittplats eller en portal som blir grafiskt fin även vintertid.

4. Tänk bänk och skärma av

Att välja bänkar i stället för skrymmande trädgårdsmöbler sparar utrymme. Bänken kan gärna stå någon annanstans än på uteplatsen.

– Den kan med fördel stå ute i trädgården och bli ett blickfång. Den behöver inte vara så märkvärdig; en enkel träskiva mellan två stenar kan räcka. En bänk ser trevlig ut och inbjuder till samtal eftersom tanken är att två personer ska slå sig ner. Den skapar också en slags rumslighet.

Det blir snyggt och skapar en fredad känsla om du sätter något bakom bänken.

– Det blir jättevackert att ha en spaljé med klematis bakom bänken. En häck eller ett buskage är också fint. Eller bygg en portal och bädda in bänken.

5. Skapa olika rum

Kanske värnar du de öppna ytorna i en liten trädgård. Jennie Strinnhed förespråkar att i stället våga skapa olika rum. Då upplevs ytan som större.

Annons

– Gillar man växter får man plats med mycket mer om man skippar gräsmattan och skapar små rum. Det går att hitta på mycket med en kort snutt av plank, en portal, en pergola som man går igenom eller träd förstås. Gröna tak är den bästa rumsskapare.

En häck är utmärkt för att skapa rum. Sätt den inte bara i en rak rad, utan våga vinkla in den en bit, gör en kurva eller en form – och vips har du ett litet rum som ger en rymligare känsla.

6. Låt rabatten klättra

Att hålla sig till en genomgående stil i alla rabatter skapar lugn. Spretar det mycket kan det känns rörigt. Håll ett genomgående tema. Och låt det klättra!

– Yviga klätterväxter och formstarka klot kan bli fantastiskt tillsammans. Om du gillar rosor är klätterrosor ett bättre alternativ än buskrosor i en liten trädgård. Klematis är toppen, men ta inte de mest stark- växande sorterna som kan bli enorma.

Ärtor
Välj grödor som går att odla på höjden. Ärtor och bönor blir dessutom dekorativa.

7. Ta in omgivningen

Vad finns utanför din tomt? Fin utsikt åt något håll? Skapa något som gör att blicken drar sig ditåt, och bortom tomtgränsen. Det ger en rymligare känsla.

En portal kan rama in omgivning eller utsikt. Portalen behöver inte leda någonstans, men får ögat att söka sig genom den och bortom den.

– Det kan bli som en tavla som gör att blicken riktas längre bort och ger känslan av större ytor.

En pallkrage med jord
Pallkragar är nätta; upphöjda odlingsbäddar är yteffektiva. Du maxar skörden på liten yta genom att så i omgångar.

8. Odla på höjden

Den som vill ha lite ätbart i den lilla trädgården kan förstås odla en hel del i kruka. Nackdelen är att kruk-odling kräver mycket vattning.

Annons

Pallkrage är nätt och smidigt. Bygg gärna egna som är lite större och längre och därmed håller fukten bättre. Med måttanpassade lösningar, som passar in på din tomt, kan du dessutom utnyttja ytan maximalt. Upphöjda bäddar är lättskötta och yteffektiva.

Andra smarta lösningar är att göra något oväntat av fruktträd och bärbuskar.

– Testa att göra en portal av äppelträd eller forma vinbärsbusken till en solfjäder på spaljén. Du kan skippa en rabatt och i stället ha en rundel med örter som ju är väldigt vackra också. Finns det ett hörn med surjord kan du ha blåbär.

Klättrare är också ytsmart.

– Bönor och sockerärter ger god skörd. Titta på fröpåsen så att du väljer en högväxande sort. Det finns också spenat som rankar sig och som du kan ha på spaljé. Du kanske ska välja bort grönsaker som tar stor plats.

Foto: Jennie Strinnhed, Jenny Unnegård, Ingemar Karlsson, Anette Brunsell, TT

Annons