Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

Fridlysta blommor: Här är 7 sorters blommor du inte får plocka

11 maj, 2023
author Susanne Lolling
Susanne Lolling
Liljekonvalj och Gulsippa
Blommor är något av det vackraste vi har. Men innan du går ut i skogen för att plocka en bukett behöver du känna till att vissa blommor är fridlysta - här är 7 blommor du inte får plocka!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
7 fridlysta blommor du inte får plockaBrand logo
7 fridlysta blommor du inte får plocka

Sverige har en rik flora och fauna med många vackra och sällsynta blommor. Många av våra vackra blommor är fridlysta, vilket innebär att de är skyddade enligt lag för att förhindra att de blir utrotade.

Här är några av de vanligaste fridlysta blommorna i Sverige.

1. Blåsippa

Blåsippa

Blåsippa är en av de mest kända och älskade vårväxterna i Sverige. Dess blå blommor dyker upp på skogsgläntor och vägkanter i april-maj. Blåsippa är fridlyst sedan 1930-talet. Man får inte plocka blåsippor i Hallands, Skåne, Stockholms, Västerbottens och delar av Västra Götalandslän. I resten av landet går det bra att plocka en liten bukett, men inte att gräva eller dra upp blomman med rötterna.

Annons

2. Gullviva

Gullviva

Gullvivan är en annan mycket populär vårblomma i Sverige. Dess gula blommor blommar på ängar och i skogar och har en mycket känslig doft. Gullviva är fridlyst sedan 1930-talet. Man får inte plocka gullvivor i Hallands, Skåne eller Örebro län, men i resten av landet går det bra att plocka en liten bukett så länge man inte drar upp rötterna.

3. Liljekonvalj

Liljekonvalj

Liljekonvaljen är en av de mest populära sommarblommorna i Sverige. Dess vita blommor sprider en stark och söt doft och kan hittas i skogar och längs vägar och stigar. Liljekonvaljen är fridlyst i delar av Sverige sedan 1930-talet. I Kronobergs, Stockholms och Södermans län, samt på Öland i Kalmar är det förbjudet att plocka liljekonvaljer. I resten av landet går den bra att plocka.

Annons

4. Nattviol

Nattviol

Nattviolen är en sällsynt blomma som växer på fuktiga ängar och i lövskogar. Dess vita blommor sprider en mild och söt doft under natten. Nattviol är fridlyst i hela landet sedan 1970-talet, och det är förbjudet att plocka den.

5. Hedblomster

Hedblomster

Hedblomster är en ganska sällsynt blomma som bara är känd från Sveriges sydligaste landskap, från Skåne och Halland till Öland och Gotland. Det är en flerårig ört med gula rörlika blommor som växer i blomkorgar. Hedblomster är fridlyst i hela landet, och även rödlistad som sårbar.

Annons

6. Backsippa

Backsippa

Backsippan har stora lila blomblad och håriga stjälkar och blad, som är ettfint vårtecken i södra och sydöstra delarna av landet upp till Uppland. Backsippan är fridlyst i hela landet, och rödlistad som sårbar.

7. Gulsippa

Gulsippa

Gulsippan växer i lundar och på lövängar, och finns spridd norrut ända upp till Jämtland, men saknas helt i en del landskap. Bara i Skåne och på Gotland är den vanlig. Gulsippan är helt fridlyst i Blekinge, Jämtlands och Västernorrlands län. I Södermanland och Västra Götaland är det förbjudet att ta upp blomman med rötterna, samt att plocka den för försäljning.

Annons

Källor: Naturvårdsverket, Naturhistoriska riksmuseet, Artfakta.

Annons