"Stubbe" i skogen var gigantisk Karljohansvamp
Helens fynd: Stubbe visade sig vara Karljohansvamp
Helen Osbjer och hennes man bor i skånska Klippan. I helgen var makarna ute på en skogspromenad och eftersom de gillar svamp hade de korgen med sig.
– Det har ju varit ett otroligt svampår i år, säger Helen Osbjer som fick full utdelning under promenaden.
När hon tittade in bland träden från skogsvägen fick hon syn på vad hon uppfattade som en stubbe. ”Stubben” fångade i alla fall Helens uppmärksamhet och makarna beslöt sig för att ta en närmare titt.
– Det visade sig vara en enorm Karljohansvamp. Helt makalöst, säger Helen Osbjer.
I vanliga fall brukar svampar av den storleken vara hårt angripna men den här såg fast och hård ut.
Åtminstone på utsidan.
”Stubben” blev lajkraket
Vid en närmare besiktning visade sig svampen vara så pass larvangripen inuti att den inte lämpade sig för föda. Men fyndet var i alla fall så spektakulärt att paret beslöt sig för att föreviga ”stubben” och lägga upp bilden i facebookgruppen Trädgårdsskafferiet.
Och svampen blev en så kallad ”lajkraket”.
–Den har fått 1500 likes och det fortsätter att fyllas på, säger Helen Osbjer.
Även om ”stubben” inte lämpade sig för stuvning så fann paret tillräckligt med svamp för att kunna fylla korgen under promenaden.
Trakten är rikt välsignad med både Karljohansvamp, trattkantareller och andra goda svampar.
– Det börjar bli fullt i frysen nu.
Men exakt var i trakten svampen växer behåller Helen för sig själv.
– Det är hemligt.
Bra svampår
Svampkonsulenten i syd, Dicte Helmersson är inte helt förvånad över fyndet. Megavarianter av Karl-Johan har påträffats förr och de brukar, som exemplaret i Klippan, vara angripna inuti.
– De är oftast inte ätbara.
Klart är i alla fall att det finns en hel del svamp i markerna. Åtminstone i syd där det till exempel syntes Karl-Johan redan i juli.
Förutsättningarna är en blandning av regn och värme. Fast frågan om hur mycket det ska vara av varje för att få ett perfekt svampår är lite oklart.
– Jag har ställt den frågan till en mykologiprofessor och inte fått något svar, säger Dicte Helmersson som uppmanar alla att ge sig ut i skogen att leta.
Man kanske inte hittar världens största sopp men oavsett vilket kommer man ut i naturen. Och trattkantareller går till exempel att hitta ända in i december.
– Det är det som är det bästa.